"Восток 2018" – предупредителен изстрел срещу US лидерството

Руски издания: Мащабните учения на Русия пряко свързани със Сирия
Обновена: 12 сеп 2018 10:52 | 12 сеп 2018 10:45, Елка Василева
205

Мащабните учения в Далечния изток са пряко свързани със Сирия, пише "Взгляд". Електронният вестник акцентира върху "смайващия брой на участниците" - 300 хил. души. Според Запада с този размах руснаците искат да изплашат НАТО, всъщност обаче причината е съвсем друга, се казва в статията.

"Явно е решено да се покажат възможностите на въоръжените ни сили в кратки срокове да прехвърлят значителни сили и техника на големи разстояния", твърди военният експерт Александър Бартош. По думите му Москва цели максимално да разпространи в армията си опита от сирийската война - офицерите, служили като инструктори във войските на президента Башар Асад, да споделят знанията си с максимален брой военни без боен опит.

Още по темата

Участието на Китай в маневрите не е знак за създаване на военен алианс с Руската федерация, смятат военни специалисти от КНР, цитирани от "Инфокс". Според китайски медии армията на Пекин разчита да получи ценни умения въз основа на руския опит от войната в Сирия. Ученията предизвикаха недоволство у НАТО и почти паника в Япония, която има териториални спорове и с Русия, и с Китай. Освен това Русия провежда военно учение в Средиземноморието във връзка с предстоящо настъпление в Идлиб, отбелязва руският новинарски портал.

Според американския наблюдател Себастиан Роблин "Восток 2018" е предупредителен изстрел срещу лидерството на САЩ на световната арена. Русия и Китай обаче си поставят съвсем различни цели, затова никоя от двете страни няма да се жертва, за да помогне на своя съюзник, изтъква той. Русия иска да запази доминиращо положение спрямо съседните страни в Източна Европа и Централна Азия, а Китай - да затвърди контрола върху Южнокитайско море.

Същевременно Пекин смята да засили влиянието си върху страните от Централноазиатския регион чрез създаване на икономически коридор.Това може да застраши традиционното влияние на Москва в постсъветските територии. Освен това Русия е важен доставчик на оръжия за Индия - основния стратегически съперник на китайците.

Не е задължително тези противоречия да предизвикат военни действия, но те показват, че макар Китай и Русия да са против диктата на САЩ, двете страни нямат по-значими общи интереси. Затова поканата на Москва към китайските военни да участват в маневрите е опит да се укрепи взаимодействието между Русия и Китай във военната сфера, смята аналитикът от САЩ.

Ученията "Восток 2017" няма да попречат на САЩ да нанесат удар в Сирия, пише "Независимая газета", цитирана от БТА. Заради маневрите основните стратегически сили на Русия са концентрирани в Далечния изток. Междувременно Съединените щати и съюзниците им може тези дни реално да нанесат удар по интересите на Русия в Близкия изток, отбелязва изданието.

На Запад са убедени, че режимът на Башар Асад ще използва химически оръжия и американската коалиция ще нанесе в отговор още по-мощен удар в Сирия. Чужди медии допускат, че може да пострада и руската военна групировка в Сирия, което ще изостри още повече отношенията между САЩ и Руската федерация - дори до реален военен конфликт.

Въпросът е как Москва може в тази ситуация да защити Сирия и да подкрепи сирийските войски в планираната за най-скоро време офанзива в Идлиб?

Събитията и експертните мнения налагат извода, че военното и политическото ръководство на Русия ще е способно да изпълни тези задачи, само разполагайки със значителни военни и материални ресурси. Военни източници съобщиха, че за да поддържа адекватна военна дейност в Близкия изток, да възпира НАТО по западните си граници и в други региони, включително Арктика, Русия ще увеличи през 2019 г. разходите за отбрана. Но не се посочва колко точно. А същевременно се изостря икономическата и финансова криза във федерацията - обект на западни санкции, подчертава всекидневникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
1
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Аноракът на репортера беше много модерен през 1970 година
168
0
 
1
 
! Отговори
Едо преди 5 години
Много страхливи народни врагове сте от днесбг. Един ден ще отговаряте пред Народния Съд за покушението срещу ИСТИНАТА И ПРАВДАТА СВИШЕ. Лично аз В ОНЗИ ДЕН ще свидетелствам срещу вас, жалки баби и от двата пола, на СЪДА ПРЕД ГОЛЕМИЯ БЯЛ ПРЕСТОЛ. БОГ ЗАПИСА ТОВА, КОЕТО ТОКУ-ЩО КАЗАХ. ЕТО, ЩО Е ФАНАТИЗЪМ: НЕБИБЛЕЙСКА ВЯРА! ВСИЧКИ НЕГОДЯИ НА ПОКАЯНИЕ ПРЕД ОЛТАРА НА ОТЕЧЕСТВОТО!
167
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До И сега......само си представете - един милиард тежко въоръжение бразилци, руснаци, индийци и китайци + военна техника се изсипват за един ден в САЩ в продължение на два дни.Представям си.Американците няма да могат да ги изхранят.Ще изпукат от глад!После ще трябва да превърнат пустинята Невада в гробище за бразилци, руснаци, индийци, китайци и тем подобна ***.
166
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25С това учние Вова и Си информираха говедоидите от САЩ,че изхвърлят вече пробития щатски доларЕдин пробит долар е 80 не пробити рубли.
165
2
 
3
 
! Отговори
456 преди 5 години
ДАЛИ ЩЕ ПУБЛЕКУВАТ БРОЯ НА НЕЩАСТНИТЕ СЛУЧАИ - НА ЗАГИНАЛИ ПОВРЕМЕ НА УЧЕНИЕТО?
164
6
 
5
 
! Отговори
Свещеника преди 5 години
Да живее руската непобедима армия.
163
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е миролюбива. Наблюдава мирно как китайци на нейна територия въртят успешен бизнес.
162
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и оръжия да дрънка Русия.Сибир върви да стане на Китай. И баница да забърка Путин на Китайския президент. Китайците си свикнаха в Сибир от 40г. И се разширяват.
161
5
 
4
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Кой в каквато сфера се чувства велик, но има постоянно чувство за малоценност точно в тая сфера прави това което прави Путин.
160
7
 
16
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До Боби 157На американските самолетоносачи са станали СТОТИЦИ инциденти с летален изход или в най-добрия случай - загуба на самолети. Даже един случай на засмукан от двигателя мотаещ се *** от палубния персонал. Има справки в Интернет.Най-лошото ще се случи, ако 2-3 Калибра ударят кериъра. Или "Циркон". Или от височина 31 км два МиГ-31 изстрелят по един "Кинжал". От "Джералд Форд", и да не потъне веднага, няма да излети и пощенски гълъб.
159
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А случката от пролетта с ЧВК ВАГНЕР или ИХТАМНЕТИТЕ е предупредителен изстрел за Путин
158
7
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 155Скорошни инциденти с Ф-1821-04-2018 птица в двигателя каца аварийно14-03-2018 пожар 2 загинали06-12-2017 пожар каца аварийно12-08-2017 катастрофира след излизане от пистата при кацане06-06-2017 аварийно кацане проблем с двигателя21-04-2017 Пада във водата след неуспешно кацане на Самолетоносач край Филипините
157
3
 
19
 
! Отговори
Tsveta преди 5 години
Обаче сащисаните от двеста кладенеца вода вадят, за да докажат, че Китай и Русия НЕ са военни съюзници ...Нито даже официалната версия на Китай, че изпратиха свои флот да помага на руснаците в Сирия, че постоянно правят съвместни военни учения и какво ли не ...Не и не значи, не са съюзници като казваме бре...хахахаха
156
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учението "Восток 2017"със сигурност няма да попречи на САЩ да нанесе удар в Сирия щото такова няма и не е имало!
155
8
 
29
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 5 години
Ученията предизвикаха недоволство у НАТО.....сиреч фащ.И какво още предизвикаха ?Мразя руснаците,но външната рецидивиска политиката на фащ я мразя 1000-да пъти повече.Няма държава в световен мащаб,в чийто суверенитет фащ да на са си напъхали носа.Налагат мерки за ,,сигурност"избивайки стотици хиляди невинни по света.А сега същите тия престъпници заплашват и съда в Хага с цялата си извратена наглост.
154
6
 
16
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 155А колко самолети са "ЦОПНАЛИ" при експлоатацията на САЩ самолетоносачи ... Последния за който знам беше чисто нов Ф-18Е при миналогодишната подготовка на САЩ самолетоносач Роналд Рейгън за поход към бреговете на Северна Корея
153
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 154 155Ехх Експерте Разбрал недоразбрал1. Кузя в старото изпълнение има освен авиокрилото от до 40 самолета и хеликоптера и 12 свръхзвукови противокорабни крилати ракети с обсег 700км(по документи реално може да е повече при ползване на Ядрена бойна глава)Има ПРО комплекси Каштан, ПВО комплекси и Противолодъчно оборудванеТоест пълен комплект 2. Т-14 е скъп даНо 95% от целите на всеки съвременен танк са пехота и дотовеЕфективността е както на Т-72За това 10 Т-72 вместо 1 Т-14
152
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиВъпросния "Чушкопек" е пълноценен боен кораб който може сам да се пази дори без авиокрилото сити на 4-те самальота авиокрило ли им викаш бе? Помниш ли единия миг как цопна у водата, щото колхозниците не можали да го хванат :)
151
5
 
10
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 152Оня "Чушкопек" е в Капитален ремонт след 30 години експлоатация без основен ремонт Само си представям дали западен кораб с техните доста по финни и точно изработени системи може да оцелее на вода толкова време без ремонт и поддръжка.Освен това Въпросния "Чушкопек" е пълноценен боен кораб който може сам да се пази дори без авиокрилото си което не не може да се каже за друг самолетоносач дори Индийските и Китайски такива разработени върху техническата документация на "Чушкопека"
150
7
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До форд Бракс -идва.."Нато за нула време печели въздушно превъзходство..."2008 година Руската намеса в Грузия - свалени са няколко руски самолети както от ПЗРК но повечето от един Бук М1 доставен от Украйна това е АНАЛОГОВО - ЦИФРОВ комплекс - тоест на границата на съвременните комплекси може да стреля по толкова цели колкото изправни огневи установки има макс 6Бук-3 който сега постъпва в РФ обстрелва в ЕКСПОРТНО ИЗПЪЛНЕНИЕ по 6 цели на огнева установка 8брМОЖЕ ДА СЕ ИНТЕГРИРА С ВСЯКА ПВО