"Восток 2018" – предупредителен изстрел срещу US лидерството

Руски издания: Мащабните учения на Русия пряко свързани със Сирия
Обновена: 12 сеп 2018 10:52 | 12 сеп 2018 10:45, Елка Василева
205

Мащабните учения в Далечния изток са пряко свързани със Сирия, пише "Взгляд". Електронният вестник акцентира върху "смайващия брой на участниците" - 300 хил. души. Според Запада с този размах руснаците искат да изплашат НАТО, всъщност обаче причината е съвсем друга, се казва в статията.

"Явно е решено да се покажат възможностите на въоръжените ни сили в кратки срокове да прехвърлят значителни сили и техника на големи разстояния", твърди военният експерт Александър Бартош. По думите му Москва цели максимално да разпространи в армията си опита от сирийската война - офицерите, служили като инструктори във войските на президента Башар Асад, да споделят знанията си с максимален брой военни без боен опит.

Още по темата

Участието на Китай в маневрите не е знак за създаване на военен алианс с Руската федерация, смятат военни специалисти от КНР, цитирани от "Инфокс". Според китайски медии армията на Пекин разчита да получи ценни умения въз основа на руския опит от войната в Сирия. Ученията предизвикаха недоволство у НАТО и почти паника в Япония, която има териториални спорове и с Русия, и с Китай. Освен това Русия провежда военно учение в Средиземноморието във връзка с предстоящо настъпление в Идлиб, отбелязва руският новинарски портал.

Според американския наблюдател Себастиан Роблин "Восток 2018" е предупредителен изстрел срещу лидерството на САЩ на световната арена. Русия и Китай обаче си поставят съвсем различни цели, затова никоя от двете страни няма да се жертва, за да помогне на своя съюзник, изтъква той. Русия иска да запази доминиращо положение спрямо съседните страни в Източна Европа и Централна Азия, а Китай - да затвърди контрола върху Южнокитайско море.

Същевременно Пекин смята да засили влиянието си върху страните от Централноазиатския регион чрез създаване на икономически коридор.Това може да застраши традиционното влияние на Москва в постсъветските територии. Освен това Русия е важен доставчик на оръжия за Индия - основния стратегически съперник на китайците.

Не е задължително тези противоречия да предизвикат военни действия, но те показват, че макар Китай и Русия да са против диктата на САЩ, двете страни нямат по-значими общи интереси. Затова поканата на Москва към китайските военни да участват в маневрите е опит да се укрепи взаимодействието между Русия и Китай във военната сфера, смята аналитикът от САЩ.

Ученията "Восток 2017" няма да попречат на САЩ да нанесат удар в Сирия, пише "Независимая газета", цитирана от БТА. Заради маневрите основните стратегически сили на Русия са концентрирани в Далечния изток. Междувременно Съединените щати и съюзниците им може тези дни реално да нанесат удар по интересите на Русия в Близкия изток, отбелязва изданието.

На Запад са убедени, че режимът на Башар Асад ще използва химически оръжия и американската коалиция ще нанесе в отговор още по-мощен удар в Сирия. Чужди медии допускат, че може да пострада и руската военна групировка в Сирия, което ще изостри още повече отношенията между САЩ и Руската федерация - дори до реален военен конфликт.

Въпросът е как Москва може в тази ситуация да защити Сирия и да подкрепи сирийските войски в планираната за най-скоро време офанзива в Идлиб?

Събитията и експертните мнения налагат извода, че военното и политическото ръководство на Русия ще е способно да изпълни тези задачи, само разполагайки със значителни военни и материални ресурси. Военни източници съобщиха, че за да поддържа адекватна военна дейност в Близкия изток, да възпира НАТО по западните си граници и в други региони, включително Арктика, Русия ще увеличи през 2019 г. разходите за отбрана. Но не се посочва колко точно. А същевременно се изостря икономическата и финансова криза във федерацията - обект на западни санкции, подчертава всекидневникът.


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
17
 
! Отговори
Discovery преди 2 месеца
Ако руснаците ги набутат в миша дупка лошо, щото като си набутан в миша дупка и стигаш до крайности и те ти летящи ядрени ракети в разни посоки... После американците да си го върнат и ето ти ефекта на доминото и ще си имаме ядрена зимаааа... и до 1000 години ще изчезнем от Земята и след милиони години ще дойдат други индивиди развили разум и те така... човеко винаги си е мислил, че ще го има вовеки веков и, че е център на вселената... ама човеко е едно тъпппо животтно...
9
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Филма се повтаря. Вкараха пак руснаците в военна надпревара...финансовото източване на руската кочиина е в ход.
8
7
 
30
 
! Отговори
И сега... преди 2 месеца
...само си представете - един милиард тежко въоръжение бразилци, руснаци, индийци и китайци + военна техника се изсипват за един ден в САЩ в продължение на два дни. Идилия
7
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде кутевски помияяри на амбразурата :)
6
5
 
32
 
! Отговори
инфо преди 2 месеца
Ето пък какво пише в други сайтове:
Трета атака на САЩ срещу Сирия ще бъде незаконна – точно както и предходните две, пише Даниел Ларсън в авторска статия за изданието The American Conservative.
През последните две години САЩ атакуваха сирийското правителство два пъти в отговор на неговата употребата на химическо оръжие. И двете атаки бяха напълно незаконни според Конституцията на САЩ и Хартата на ООН.
5
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до скептик.Е,то от сорошката си дупка,дето си се скрил няма как да видиш учението.Но от НАТО го виждат и яко пълнят гащите.
4
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко поколения си отидоха от този свят докато чакат края на САЩ, НАТО, Европа...Западът :))) В руските пияни кратуни освен разпад друго няма :))) И както винаги те се разпадър накрая. :))) Докато нормалния свят върви напред и нагоре, мизерията в Русия нараства прогресивно.
3
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно е ясно.Безсилната злоба е много лоша работа.Ако не вярвате,питайте бившите вече неолиберални господари на света.
2
18
 
7
 
! Отговори
скептик преди 2 месеца
Аз учение не видях. Само некви железа се движат по ливади и гьолове.
1
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Краят на ФАЩ наближава вече става все по-ясна монополната функция на долара по света. Иран, Русия и Турция ще забранят долара като разплащатено средство в държавите си.