Елцин към Клинтън: Защо просто не дадеш Европа на Русия?

Не вкарвай Русия в тази война, знаеш каква е Русия, как е въоръжена!
Обновена: 18 сеп 2018 07:33 | 17 сеп 2018 22:00, Елка Василева
95
Елцин към Клинтън: Защо просто не дадеш Европа на Русия?
Борис Елцин и Бил Клинтън. Снимка: архив, Reuters

Борис Елцин и Бил Клинтън са поддържали едва ли не приятелски отношения, показват архивни документи. От тях научаваме и това: Клинтън се е месил в руските избори, а Елцин си е мечтаел за империя. Дойче веле публикува още любопитни факти.

От 1993 до 1999 година тогавашните президенти на САЩ и Русия Бил Клинтън и Борис Елцин са се срещали общо 18 пъти. Освен това двамата редовно си говорели по телефона, понякога всеки ден, разменяли си и писма. В президентската библиотека "William J. Clinton Presidential Library" в Арканзас се съхраняват важни документи от управлението на Клинтън. Повечето са засекретени, но сега в интернет бяха качени около хиляда страници архивен материал.

Сред тях и 74 бележки от разговори между Клинтън и Елцин - по телефона и на живо. Дори само тази малка част от съхраняваните в библиотеката данни съдържа наистина сензационни информации, пише списание "Шпигел" в статия по темата и помества някои от по-интересните цитати.

"Бил, съвсем сериозно говоря"

Така например през 1999 година Клинтън и Елцин присъствали на среща на върха на ОССЕ в Истанбул. В кулоарите двамата президенти разговаряли за разоръжаването, когато Елцин ненадейно сменил темата. Сътрудник на американския президент е направил следната записка:

Елцин: Имам една молба. Защо просто не дадеш Европа на Русия? САЩ не са в Европа. За Европа трябва да се грижат европейци. А Русия е наполовина европейска, наполовина азиатска.

Клинтън: Значи искаш и Азия, така ли?

Елцин: Да, да, Бил. Все някога трябва да се разберем за всичко това.

Клинтън: Не вярвам това да се хареса на европейците.

Елцин: Е, няма да се хареса на всички. Но аз съм европеец, живея в Москва, а Москва е в Европа. Ти можеш да вземеш всички останали държави и да се грижиш за сигурността им. А аз ще взема Европа и ще се грижа за нейната сигурност. Тоест, не аз лично, а Русия. (...) Бил, съвсем сериозно говоря. Дай Европа на европейците. (...) Ние в Русия имаме достатъчно сила да защитаваме всички европейци, също и онези, които имат ракети (Франция и Великобритания - бел.ред.).

За щастие Клинтън не се оставил да бъде въвлечен в този разговор. Тактиката му да тълкува предложенията на Елцин като шега очевидно е проработила, коментира "Шпигел" и се спира на друг много интересен епизод - президентските избори в Русия през 1996 година. Понеже за Елцин изгледите не били никак добри, той решил да потърси помощ от американския си приятел. На 7 май Елцин се обадил по телефона на Клинтън, а архивите пазят тази стенограма от разговора:

"Бил, не ме разбирай погрешно, но за предизборната кампания спешно се нуждая от кредит в размер на 2,5 милиарда долара. (...) Парите ми трябват за пенсии и заплати. Ако не решим проблема с пенсиите и заплатите, ще ни бъде много трудно на изборите."

Клинтън обещал да помогне. Още повече, че основният противник на Елцин на тези избори е кандидатът на комунистите Генадий Зюганов. Още преди това - през февруари 1996, под натиска на американците МВФ отпуска на Русия кредит в размер на 10,2 милиарда долара. Германското правителство на канцлера Хелмут Кол също помага с 3 милиарда германски марки, припомня "Шпигел".

"Не въвличай Русия в тази война"

Само веднъж между двамата президенти прехвърчали опасни искри. На 25 април 1999 година Елцин се обадил възмутен на Клинтън - заради натовските бомбардировки в съюзника на Москва Югославия. Малко преди Елцин да посегне към телефонната слушалка, в Белград била разрушена сградата на сръбското държавно радио. Елцин настоял за незабавно прекратяване на нападенията, а след като Клинтън не се съгласил, руският му колега го заплашил с думите: "Не вкарвай Русия в тази война. Знаеш какво е Русия, как е въоръжена. Затова не ни въвличай."

Като цяло обаче президентите на двете суперсили много си допадали. Елцин дори веднъж бил казал, че американците трябвало да провъзгласят Клинтън за "национален герой". Двамата си говорели на "Борис" и "Бил", а Елцин не пропускал накрая да завърши с думите "Прегръщам те". Американският президент вярвал, че именно Елцин е човекът, който ще успее да установи в Русия демокрацията и пазарната икономика. Когато се наложило шефът на Кремъл да бъде подложен на сърдечна операция, Клинтън предложил да изпрати екип американски лекари. Както изпрати и икономически експерти, които да помогнат на страната да осъществи прехода от комунизъм към капитализъм.

Клинтън се погрижил и за това обществеността да не научи за алкохолните подвизи на неговия руски приятел по време на посещение във Вашингтон през 1995 година. Тогава, напълно пиян, Елцин тръгнал само по долни гащи да си хваща такси на Пенсилвания Авеню, защото му се било прищяло да хапне пица. Поне така обяснил фъфлещият Елцин на служителите на "Сикрет сървис".

"Оттук нататък моят народ ще бъде против Америка и НАТО"

Едно от основните разногласия между двамата президенти било по темата за източното разширяване на НАТО. За да преглътне Москва по-лесно горчивия хап, Клинтън дори не изключил възможността Русия също да стане член на Алианса. На което Елцин реагирал с възмущение - източното разширяване на НАТО било "унижение" за страната му и ако той се съгласял, това щяло да бъде "предателство спрямо руския народ".

След като Клинтън останал твърд, Елцин му предложил "устно джентълменско споразумение", според което най-малкото бившите съветски републики не бивало да бъдат канени в НАТО. Това важало най-вече за Украйна. Ако се беше стигнало до сключването на тази негласна сделка, това щеше да е равносилно на подялбата на Източна Европа на сфери на влияние, коментира "Шпигел" и припомня още една ключова реплика на Елцин след отказа на Клинтън да спре бомбардировките в Югославия:

"Оттук нататък моят народ ще бъде против Америка и НАТО. Знаеш много добре колко трудно ми беше да убедя хората и политиците в моята страна да гледат на запад, към Съединените щати. Успях, но сега излиза, че всичко е било напразно."

Само няколко месеца по-късно Елцин подава оставка, а негов наследник става човекът, който управлява Русия и днес - Владимир Путин.


95
Още по темата: Бил КлинтънБорис Елцин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
и Клинтън и Елцин са пичове... не като сегаашните
71
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руснакът винаги е бил нахален,агресивен и плиткоумен...че и пиян.
70
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Оня белязания на тиквата жив ли е ?Най-голямата гад.Съсипа половин свят.*** долен.Абе накрая всичките руснаци ставате такива
69
2
 
2
 
! Отговори
ядрено гориво 2 преди 6 месеца
Тогава Холивуд пусна едни филми дето някакви ФБР агенти търсят някакви ядрени материали, терористи, някакви неназовани и т.н. 1998-1999.
Тогава Клинтън предлага да свалят бойната част на ракетата и да смесят обогатения уран с ниско обогатен уран и така да направят гориво за ядрените електроцентрали което САЩ изкупува на привилигировани цени. Този договор изигра ролята на План Маршъл за Русия.
По времето на Обама 40% от ядреното гориво на американските АЕЦ беше от конверсията. Това са пачките на
68
2
 
5
 
! Отговори
ядрено гориво преди 6 месеца
Статията е много правдоподобна.
Ще спомена един договор който в Бълария е известен като "конверсия"
Тъй като ядрените глави имат срок на годност те трябва да се подменят. Това е скъп процес.
Елцин плачеше на Клинтън че не може да плаща на ядрените си специалисти които карат такси за да изхранват семействата си. Той му казва: Не зная кой и не зная кога, но някой ще се изкуши да продаде знанията си. продължение в следващия пост.
67
10
 
7
 
! Отговори
Ак 47 ном преди 6 месеца
Натуфците са по двойните стандарти,ама не уцелиха.Тия от САЩ са против Православието,защото са слугинажа на Дявола
66
2
 
4
 
! Отговори
До 85 преди 6 месеца
Ти, казваш, само руска преса четеш?
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми да за какво му е да пита и той и американския му колега разни малки държави за мненията им.Те са кралете на света е морала им е като на МС Фараона- всички пред мен на колене това го обобщава.Докато малките държави не се координират в съюз и не изритат поне един път големите, ще има още много да се изживяват като земни богове, римски цезари,райхсфюрери и национални кормчии, нищо че никой не им е искал командването.
64
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма да забравя на една обща среща как Клинтън щеше да се задави от смях на изпълненията на руския си колега...
63
8
 
8
 
! Отговори
ad преди 6 месеца
Кажи им Дойче Веле и повече не се занимавай да коментираш. Не знам тия бози дали и на запад им се връзват. Четяло се из записките на един свидетел - ей на тва му викат документална журналистика!
62
26
 
21
 
! Отговори
LosHo преди 6 месеца
Братушките са развалено семе. Не случайно всичко произведено там или е счупено още при покупката или се чупи много скоро. Дори новите им супер -модерни танкове се чупят на парада.. Много си приличаме с тях, за това никога няма да просперираме.
61
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дайте на Русия Европа бе. Ще и види сметката за нула време, както я видя на Източна Европа.
60
16
 
37
 
! Отговори
хаха преди 6 месеца
Руснаците да си оправят собствената държава.
Не да им се смее Света, че при 17 милиона км2 имат заплата 9500 рубли и БВП по-малък от Южна Корея.
Да спрат да пият лосион.
Да си направят свестен собствен автомобил, собствен компютър.
Тогава другите народи сами ще започнат да ги търсят да се включват в империята им.
Ама дотогава за какво? Нито лосион искам, нито москвич, нито рублички.
59
5
 
3
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 6 месеца
Извиняваме се, по големият брат прощава :)
58
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре, че дойде Путин на мястото на продажния Елцин да ги оправи. Видяхте излагациятана Тръмп с Путин, Елцин им е бил удобен.
57
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен78
Проблемите ви на вас русофилите идват от там, че нямате акъл за 2стинки.
На русия ли държиш да си марионетка бе гъс?
Да си с 2 долара заплата и да пиеш лосион?
56
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ееее слава богу разбра се най после че Европа е марионетка на САЩ . Че Европа нищо не може да направи без разрешение на САЩ . И накрая след като е така значи всичките ни проблеми произлизат от САЩ .
Много хубава статия , много поучителна
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мдаа ишиаса не прощава на никой.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
CNN I TASS SASHTO POTVARDIHA CE RUSKI SAMOLET IL-20 PRI ZAVRASHTANETO SI VAV VOENNATA BAZA HAMAMINI E IZCEZNAL OT RADARA S 14 BOENNI NA BORDA.
53
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Проси пари за пенсии и заплати, Европа и Азия иска.
100% е бил фиркан както винаги.