Руските гимнастички недоволни: Не ни приеха топло в България!

Безобразно ли беше поведението на публиката в "Арена Армеец"?
17 сеп 2018 19:30, Елка Василева
563
Руските гимнастички недоволни: Не ни приеха топло в България!
Снимка: БТА

Световното първенство по художествена гимнастика в София беше организирано на много добро равнище, но поведението на феновете беше абсолютно безобразно и неприемливо. Това е оценката на кореспондента на РИА Новости Сергей Смишляев за случилото се в зала "Арена Армеец".

След второто си за четири години посещение в България руският журналист е установил, че в бившата социалистическа република, както той нарича България, Русия е поравно обичана и мразена.

"По-възрастното поколение до голяма степен помни руския език, с радост приема рускоговорящи гости, но още при първата среща започва да се оправдава, независимо дали това е таксиметров шофьор или служител в хотела", пише Смишляев, като подчертава думата "оправдава се".

Само през първия ден от пребиваването си в София той три пъти бил чул на развален, но все пак руски език, почти една и съща фраза: "Да не си помислите, че у нас не обичат руснаците, това не е вярно!".

Още по темата

Това твърдение предизвиквало у журналиста опасения, затвърдени от местен жител, който преди години живял и работил в руския град Сургут и според когото на младото българско поколение с всяка изминала година все по-силно и по-силно му се натрапва мисълта, че руснаците са врагове.

Смишляев пише, че в много страни както от бившия соцлагер, така и просто европейски страни, "образът на Воина-освободител и на по-големия "товарисч", както в България произнасят думата, постепенно се е превърнал в образа на "окупатор" и "враг на целия свят".

Руският спортен журналист уточнява, че отразява европейски и световни шампионати по спортна гимнастика от 2013 г., а по художествена гимнастика – от над две години.

"Това, с което националният отбор на Русия се сблъска на световното първенство – 2018 в София, не може да бъде обяснено. Учудване, шок, възмущение – това е една хилядна част от палитрата от чувства, които изпитах буквално за няколкото часа състезание на ансамблите", пише Смишляев.

Руският журналист, става ясно, има "забележки" за поведението на българската публика не за съботното състезание, когато руският ансамбъл "беше практически идеален, без да подари нито на конкурентите, нито на техните фенове дори и най-малък шанс да се порадват на пропуски на лидерките в световната художествена гимнастика", а за неделя.

"В неделя по броя хора около залата веднага стана ясно, че ансамбълът на България ще получи такава подкрепа, каквато в предишните дни не беше и сънувал. Но за съжаление местната публика неясно защо смени вектора на изблика си на енергия от "подкрепяме своите" на "унищожаваме чуждите".

"Откъде се взе тази омраза дори не ми се мисли, но още на първия финал с пет обръча всяка грешка на рускините беше възприемана от зрителите с такава нескрита радост, че стана неловко. Местните журналисти срамежливо отвръщаха поглед, червейки се заради сънародниците си. А българската "торсида" продължаваше да нарушава всички стереотипи за нормална "подкрепа", с която сме свикнали от дълги години. Не издържаха дори нервите на шефката на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова, която саркастично показа вдигнат палец на трибуните", пише Смишляев.

Според него дори феновете се радвали на победата на ансамбъла на България по-малко, отколкото на това, че рускините останаха извън почетната стълбичка.

"Залата, вие видяхте, колко агресивна беше – цитира автора думи на Винер-Усманова. - Днес след първото изпълнение, когато освиркваха, им показах вдигнат палец, какви молодци са те. И след това, след второто изпълнение, всички дружно ни пляскаха /усмихва се/. Така че възпитахме и публиката. Честно казано, за първи път виждам подобно нещо. До такава степен да тропат с крака, да викат, да свиркат, да дюдюкат – това се случва за първи път. Но и резултатът е добър, че накрая всички ми ръкопляскаха /смее се/".

"Много ми се искаше да направим всичко, както сме го отработвали на тренировките, но за съжаление не се получи – цитира още авторът олимпийската шампионка Мария Толкачова. - Чувствам се донякъде опустошена, искам да отида да си легна. Най-важното е, че победихме в многобоя, още повече, че това даваше виза за Олимпийските игри, затова сме щастливи, че точно тук вчера успяхме да спечелим златото, а по-нататък ще работим. За съжаление, българските фенове не ни приеха много топло, но ние се стараехме да не обръщаме внимание. И вчера, и днес те викаха и освиркваха, това е неприятно, но ние издържахме".

"В подобни ситуации винаги се стараем да намерим оправдание за подобно поведение. Но вместо оправдание стигаме до разбирането, че само грешките на рускините могат да подарят златото на съперничките, затова и съдбата на подобни "фенове" е да се радват на пропуските на националния отбор на Русия повече, отколкото на собствените си успехи", заключава авторът.
 


563
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
0
 
0
 
! Отговори
Очевидец преди 5 месеца
Всичко е точно и вярно отразено. Само за палеца не е вярно, не беше палец. Среден пръст беше, аз видях.
Ще взема да стана и аз един а кре ди ти ран журналист, то било много лесно.
Аман от игрички. Не сме зад блока и не са на 5. Егати недоразвитата история, като почнеш с освиркващите маймуни, минеш през акредитирания, дето не обичал спорта, ама не щял да се занимава с политика, та затова... И продължиш чак до тоя, дето му плаща.
459
0
 
2
 
! Отговори
Таня преди 6 месеца
До Анонимен
цитат акт на моят протест край на цитата. Щом има НА, не трябва да има пълен член, т.е. трябва да напишете МОЯ. Рускините не трябва да очакват подкрепа, но не заслужават освиркване. Никой състезател не очаква освиркване на труда си. В залата доста деца-гимнастички насърчаваха руските гимнастички - напр. викаха "Саша, давай". Става дума за Солдатова. Подкрепяха италианките, Линой Ашрам и др. гимнастички. Момичетата, които тренират се радват на изпълнението, не мислят за политика.
458
4
 
3
 
! Отговори
vlady преди 6 месеца
Няма как да бъдат приети особено топло докато разчитат на допълнителни състезателки на съдийската маса със силна интуиция и богато въображение.
457
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ТОВА Е СТАТИЯ В ПРОПАГАНДЕН СТИЛ. АМА ИСКАМ ДА ПОКАНЯ БГ ЧИТАТЕЛ В РУСКАТА ПРЕСА ЗА ДА ПРОЧЕТЕ КАКВО ПИШАТ ТАМ ЗА БЪЛГАРИЯ. МНОГО ИСКАМ 100% ДА ОБИЧАМЕ ЕДНА ДЪРЖАВА, НО И 100% ДА ПОМНИМ КАКВО НИ СЕ СЛУЧИ ПРЕДИ ОКОЛО ВЕК- В РУСКАТА ПРЕСА ПРЕОБЛАДАВА ИЗРАЗА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ХАПЕ РЪКАТА КОЯТО Я ХРАНИ И 14.10.1915Г ВАРНА Е УДАРЕНА ПО ВЪЗДУХ И ВОДА ОТ РУСКИЯ ЧЕРНОМОРСКИ ФЛОТ, А СЪЩО И КАВАРНА И БЛИЗКИТЕ СЕЛИЩА МАЛКО ПО КЪСНО-ЗАЩО ЛИ- ВСЕКИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕ И ТЪРСИ ФАКТИ И САМ ДА ГИ АНАЛИЗИРА
456
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва да стане като в тениса - да се пази тишина. Момичетата са вложили толкова труд, а им се пречи на концентрацията. Винаги отговарят, че подкрепата на родната публика много ги зарежда, но без съмнение и доста пречи, когато се изразява по време на съчетанията.
455
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хаха, те явно са очаквали с хляб и сол да ги срещаме.... По. Серковци
454
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За съжаление е прав руския списвач, така е-мразим ви! И за това са виновни червените комундета и руската агентура в Бг! А не на последно място и руската политика, но за това не са виновни българите, а руските политици. Иначе руския народ не го мразим.
453
4
 
13
 
! Отговори
Зрител преди 6 месеца
Да, безобразно беше! Вувузелите не са особено подходящи за такъв род събития. А шумът по време на изпълнение на съчетанията е силно нежелателен. Преди и след изпълнението е напълно достатъчно да се изразят емоциите. Интелигентната публика отчита постиженията на всички и не пречи на изпълненията, за да може и нашите момичета да получават съответното отношение навън. Видя се как това попречи и на ансамбъла ни. Затова трябва да се говори и да се наложат правила от БФХГ, нали искаме още домакинства!
452
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Студ. Газта двойно по-скъпа от тази за Турция. Парното е на газ и то скъпо . . .
Как да ги посрещнем топло?
451
8
 
19
 
! Отговори
смешници преди 6 месеца
При руснаците е така. Тяхното дело е право, а другите са им виновни.
Затова им се е смяла публиката.
Както самолета. Те си го свалили сами, ама евреите им били виновни.
450
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
448- Ако мислиш, че работа за 10 000 евро фрий такс нетна месечна заплата е “робия“, що не се пробваш и ти бе, поплюв888ко:D ААА- НЯМАШ 2 магистратури, НЯМАШ 10 сертификата, НЯМАШ над 10 години стаж по специалността, НЯМАШ научна степен, ами тогава- КАКВО ИМАШ ДА ПРЕДЛОЖИШ НА ЕС ТРУДОВ ПАЗАР, ЧЕ И ТИ ДА ПОЛУЧАВАШ посочената по-горе заплата, а?:D
449
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ега ти злобните дребнави душички имат руските ко88пелета- от 10 кладенеца вода ще извадят, само и само защото НЕ МОГАТ да си признаят, че психиката на руският им отбор НЕ ИЗДЪРЖА НА СВЕТОВНОТО и ансамбъла им остана на 4то място на обръчи:D В крайна сметка- никой не може да даде това, което няма- т.е.иска се СИЛА НА ХАРАКТЕРА, за да кажеш- ДА,ПСИХИКАТА МИ НЕ ИЗДЪРЖА и за това направих грешки в съчетанието. Видно е , че участничките в руският отбор НЕ ПРИТЕЖАВАТ това положително човешко качество.
448
18
 
9
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 6 месеца
Като ходите да робувате в Европа там много ви обичат нали - ПРЕЗИРАТ ВИ. И ви е страх нищо да не напишете протев държавата където робувате, защото ще ви изгонят. И си избивате комплексите с антирусизъм, с нищо непредизвикан прочее.
447
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хахаха- за какво ни е партия,след като НИЕ сме висококвалифицираните българи, граждани сме на ЕС и за нас са отворени вратите на мобилния трудов пазар в 27 други държави в ЕС?ВИЕ- русоробите, правите политически партии с цел да ОГРАБИТЕ благата, създадени от други;ВИЕ твърдите, че русия е пъпа на света, но пак ВАШИТЕ ДЕЦА живеят в сащ и във всички други държави от ЕС,включително и България,САМО И САМО ДА НЕ ОСТАНАТ В РУСИЯ:) Вижте си гредите във вашите очи и чак тогава търсете сламките в нашите!
446
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това русомразите сте много милиони, ама нямате НИТО ЕДНА ПАРТИЯ В ПАРЛАМЕНТА А САМО ПСИХОДЕСНА ИЗВЪНПАРЛАМИНТАРНА ОПОЗИЦИЯ, ДЕТО ЦАПА ПАМЕТНИЦИ И ВЗРИВЯВА СГРАДИ В 21 ВЕК.
445
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като гледам руските гимнастички и виждам прекрасни красавици. Гледам нашите - ами някои даже не са и красавици, ама тате има ресурси в джоба и така бутани, бутани до националния.
Цвети Стоянова беше една от най-красивите ни националки, ама сираче, няма кой да я бута и я мачкаха психичиски, че накрая я изхвърлиха от националния в името на една бизнесменска щерка.
444
2
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 6 месеца
До 22.
Щом години наред повторяте думата РОБИ,значи сами си мислете за роби.
443
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руският спортен журналист уточнява, че отразява европейски и световни шампионати по спортна гимнастика от 2013 г., а по художествена гимнастика – от над две години

Голям специалист тоя бе - цели 2 години имал стаж съвецкия бастyн :)
442
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да си седят в Азия като не им харесва тук
441
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Айде сега публиката им крива на тия. Също като самолета, който сами си свалиха в Сирия - там пък израелците им криви.