Политическото насилие в Русия – бият политици, журналисти...

Руски печат: Насилието над активисти е станало вече норма!
Обновена: 22 сеп 2018 08:07 | 21 сеп 2018 21:45, Елка Василева
161
Политическото насилие в Русия – бият политици, журналисти...
Снимка: архив, Reuters

Политическото насилие в Русия расте с всяка година. Най-често се случва да бият активисти, политици и журналисти в Москва, Санкт Петербург и в южния регион Кубан, констатира "Ведомости", обобщавайки доклад на Международната правозащитна група "Агора".

По нейни данни от септември 2014 до септември 2018 г. във федерацията са регистрирани 209 нападения срещу граждански, политически и медийни дейци.

Насилието над активисти е станало вече норма в Русия; атаките черпят легитимност от изявленията на някои политици и държавни служители, сочи документът. В страната заплашват активистите с думи, с рисунки по колите и по вратите на жилищата, стрелят в прозорците им, палят техни автомобили и къщи. Правоохранителните органи реагират различно - понякога изобщо не коментират или твърдят "в полицията няма никакви сигнали", друг път оперативно разкриват случаите.

Същевременно активистите, подложени на насилие, често стават и обвиняеми по административни или наказателни дела, отбелязва вестникът, цитиран от Би Би Си.

В много от случаите нарастващото насилие представлява неадекватен отговор на протестната дейност на опозиционера Алексей Навални. "От 209 анализирани факта 80 са свързани с нападения" срещу него самия или негови привърженици", заявява Дмитрий Колбасин, аналитик на "Агора".

"Протестът нараства (. . .) по-скоро качествено, радикализира се и се подмладява. Властта още не е избрала дали да реагира разумно или твърдо, самостоятелно или чрез паравоенни структури", коментира Николай Сванидзе от Съвета по правата на човека към президента Владимир Путин.

Засилва се външният натиск и натискът вътре в Русия - не само от страна на политическите активисти, но и на хора, недоволни примерно от вдигането на възрастта за пенсия, добавя експертът.

"Доколкото решенията в страната се вземат от един човек, той вероятно мисли каква стратегия да се разработи. Засега обаче властта не е демонстрирала други реакции, освен свързани със сила", казва Сванидзе.

В друг материал "Ведомости" коментира вчерашни поправки на руския Върховен съд в негово постановление от 2011 г. по повод делата за екстремизъм в интернет. Магистратите уточниха, че публикуването или репостването на екстремистки материал само по себе си не е доказателство за престъпление, а трябва да се докаже наличието на умисъл - че авторът е целял да разпали омраза или вражда. Освен това съдилищата трябва да вземат под внимание личността на обвиняемия и контекста на публикацията.

През 2017 г. в Русия са осъдени за екстремистки престъпления общо 783 души, 582 от които за разпалване на омраза - в 90 на сто от случаите заради публикации в интернет. Зам.-председателят на Върховния съд Владимир Давидов допуска някои решения да бъдат преразгледани, пише всекидневникът, цитиран от БТА.

Но Алексей Бушмаков - адвокат на блогъра Руслан Соколовски, ловил покемони със смартфон в руска църква, - твърди, че не помни Върховният съд поне веднъж да е настоял за преразглеждане на екстремистко дело.

"Комерсант" цитира Александър Верховски, директор на информационно-аналитичния център "Сова", според когото, ако съдиите в Русия следват поправките на Върховния съд, броят на делата за екстремизъм в Русия може да се свие наполовина.

Много от тях явно нямат екстремистко съдържание, а в още повече случаи става дума просто "за мръсотии в социалните мрежи - малозначими псувни на слабо популярни персони", пояснява наблюдателят.

Разясненията на Върховния съд все пак са полумярка. Законът трябва да бъде безупречен и схващан от всички еднозначно, заявява пред "Парламентская газета" Алексей Александров от правната комисия в руския сенат - Съвета на федерацията.

"Щом някаква лелка казала, че "всички мъже са мръсници", образували срещу нея наказателно дело за разпалване на омраза към широк кръг от хора, сиреч към мъжете. Разбирате ли? Това са дивотии", дава пример сенаторът.

Върховният съд препоръча на магистратите в Русия да не се доверяват сляпо на експерти, а да вземат решения самостоятелно. Новото постановление бе подкрепено от правосъдното министерство и генералната прокуратура, изтъква "Аргументи и факти".

"Делата за публикации, непредизвикали ефект на избухнала бомба, ще бъдат закривани като малозначими", прогнозира "Московский комсомолец".

Ще престанат ли руските власти да арестуват "за екстремизъм" обикновени потребители на интернет, пита се онлайн изданието "Ура". "Юристите са убедени, че няма да престанат", но това ще става по-рядко, смята електронният вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо 89Значи според теб за да разбереш колко е богат Путин и каква заплата получава е достатъчно да станеш руски гражданин? Брей, брей!!! Трябва наистина да си много умен.
88
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия-"тюрма народов",където няма човешки права и свободи,където избиват неудобните,където се управлява с указите на един диктатор.
87
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Към всички русофили и руски слуги у нас:"Здравейте смешници!".
86
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В демократична Европа и в още по демократична Америка полицията посреща демонстрантите с цветя. Там не закриват акаунти в интернет на хора които изразяват позиции различни от официалната. Не гонят инакомислещи журналисти. А Навални какъв опозиционер е? Той е анархист който само подстрекава - Да протестираме , да стачкуваме, да демонстрираме, ама какво следва - не се знае.
85
2
 
9
 
! Отговори
waffen преди 5 години
Нямам съветски телевизор.
84
2
 
6
 
! Отговори
love преди 5 години
Бий ме обичам те Просто любов
83
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ММА боецът Дж. Монсон, депутат от партията на Путин: "Путин е неприлично богат за заплатата, която получава. Как е придобил това богатство? Не е нужно да си Айнщайн, за да проумееш, че Русия е олигархия. Мисля, че Путин е станал богат благодарение на връзките си с олигарсите."На 28 май Монсон получи руско гражданство и бързо разбра какво представлява Русия.Путин е неприлично богат, а путинофилите тук са неприлично ***!
82
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОГАТО ПРОЧЕТА ЧЕ ЕВРОБАБИ СА ТРЪГНАЛИ ДА БЪРШАТ ОТХОДИТЕ НА РУСНАЦИТЕ ЗНАЧИ НЕЩАТА СА СЕ ОБЪРНАЛИ, ДО ТОГАВА- ПОТОКЪТ НА МИГРАНТИТЕ КЪМ СКАПАНА И ГРЪМНАТА ЕВРОПА.
81
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДАЛИ В РУССИЯ Е ДЕМОКРАТИЧНО- СИГУРНО Е ТАКА, СЛЕД КАТО РУСОФИЛИТЕ ТВЪРДЯТ, ДАЛИ Е ПО ДОБЪР ЖИВОТА- СИГУРНО Е ТАКА- АМА ЗАЩО ДАЖЕ И МИЛИОНЕРИТЕ ЖИВЕЯТ В СКАПАНАТА И РАЗПАДНАТА ЕВРОПА, ЗАЩО НАРОДЪТ НА РУСИЯ ПОЛУЧАВА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ОТ 280 ЛВ, ДО 2018 Г 240ЛВ- ТОВА ЗАЩО, АКО НАРОДЪТ Е БЕДЕН НЕ Е ЛИ РЕДНО ДЪРЖАВАТА ДА НАПРАВИ НЕЩО И КАКВО.
80
8
 
5
 
! Отговори
АБЕ преди 5 години
ДЖЕНДЪРАЦИ,ДЖЕНДЪРАЦИ,ВИЕ СТЕ ГОЛЯМИ ПУСТИНЯЦИ-ДУПЕ ДАВАТЕ РОДИНА ПРОДАВАТЕ.....ПОДАРЪК ЗА 87
79
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде пак цитати от любимите на Сорос и САЩ вестници в Русия.Абе ни ви ли писна с тези статийки долнопробни?Политическото насилие в Русия бият политици, журналисти...Нещо да кажете за арестуваните журналисти, които предупреждават нашата доблестна полиция за унищожаването на документи и в замяна биват арестувани за 6 часа, като са лишени от право на адвокат, обаждане по телефона и ред уж гарантирани свои права?
78
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политическото насилие в Украйна бият политици, журналисти...
77
9
 
15
 
! Отговори
антифа преди 5 години
Леете крокодилски сълзи за любимеца на западняците Навални. Руската полиция не употреби срещу него, нито лютив газ, нито палки, нито насъскани кучета. А защо не пишете за полицията в Хамбург, която на срещата на Г-20 най-брутално разгони с палки, с насъскани кучета, с лютив газ, с десетки водни пръскачки, с няколко полицейски танка, 1000 мирни демонстранти, протестиращи против Г-20 и против своеволията на полицията? На един демонстрант му бяха сложили белезници, проснаха го на земята, хванаха го за белезниците, и го влачиха по земята до полицейската камионетка. И това ли е руска пропаганда?
76
11
 
11
 
! Отговори
Край преди 5 години
Дали наистина някой си мисли че ЕС и България са по-демократични от Русия. Путин е избран пряко и мажоритарно от руснаците за разлика от Юнкер и Борисов. В Италия мафията сменя премиери в България си има държава. Брендо?Демокрация А???
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ Е ВЯРНО- ТЕ НЕ ЗАСТРЕЛВАТ ОПОЗИЦИОНЕРИ ПРЕД КРЕМЪЛ, НЕ ТРОВЯТ ТИЯ ДЕТО СА ЗАБРАВИЛИ ДА СЕ ОТЧЕТАТ, ВСИЧКИТЕ ИМ МИЛИОНЕРИ НЕ СА ОЛИГАРСИ/СЪЩО КАТО НАШТЕ/, ТЕ НЕ РАЗСТРЕЛВАТ И НЕ ТРОВЯТ БАНДИТИ ВЗЕЛИ ЗАЛОЖНИЦИ, БАБУЛИ ТРОШАТ ВРАЖЕСКИ ТАБЛЕТИ, А МУЖИКИ БЛЪСКАТ ВРАЖЕСКИ КОЛИ, ДЪРЖАВАТА НЕ ТЪРГУВА С ВРАЖЕСКА ВАЛУТА, ПО УЛИЦИТЕ СЕ ДВИЖАТ КОЛИ САМО РОДНО ПРОИЗВОДСТВО- ЦЯЛ СВЯТ СЕ КРИЕ ЗАД САМОЛЕТА ИЗТЕГЛЯЩ СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА- ТУК ПРИ НАС ИМА ТЕЩО СТРАННО ЛЮБОВ КЪМ ЦЯЛА ДЪРЖАВА.
74
6
 
13
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Като гледам как в Германия бият противниците на Меркел,случващото в Русия не изглежда кой знае какво...
73
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СТИГА С ТАЗИ ЕЛЕМЕНТАРНА АНТИ РУСКА ПРОПАГАНДА,АМИ ВЗЕМЕТЕ НАПИШЕТЕ НЕЩО ЗА (ДЕМОКРАТИЧНИЯ) ИЗРАЕЛ ДЕТО ВСЕКИ ДЕН В ИВИЦАТА ГАЗА Ч*ФУТИ СТРЕЛЯТ И УБИВАТ НЕВЪОРЪЖЕНИ ХОРА ПОЗВОЛИЛИ СИ ДА ИЗЛЯЗАТ ДА ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ НЕЗАКОННАТА ЦИОНИСТКА ОКУПАЦИЯ НА ПАЛЕСТИНСИТЕ ЗЕМИ. ТЕ ЗА ТАЯ 9ДЕМОКРАЦИЯ) ПО ЕВРЕЙСКИ НАПИШЕТЕ НЕЩО.
72
4
 
9
 
! Отговори
Хм преди 5 години
До АнонименНе бъди толкова сигурен,че ако изразиш отрицателно мнение за ГЕРБ няма да ти се случи нищо!Най-първо забрави за държавна работа.Ако си честен частник пък ще разбереш що е то държавна машина и как действа на ползу гербу.Гербаджиите напълно са усвоили опита на БКП от едно време и го прилагат със замах,както го прави и ДПС в съответните региони.Ама не е изненада-кадрите им са все бивши комунисти от средния и долен ешалон.Горния е в БСП.
71
7
 
4
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Имам чувството,че тия нарочно ходят да ги бият,за да се легитимират.Щото иначе идеи за развитието на Русия нямат,ако изключим най-"брилянтната"-Русия веднага да се предаде на Запада.Само че това веднъж вече бе направено и доведе до плачевни резултати.По-добре война докрай,отколкото унищожение без бой!Враговете на Русия няма да могат да танцуват на гроба и,защото ще са мъртви.Все е нещо.
70
4
 
10
 
! Отговори
прекрасна статия преди 5 години
Вашата прекрасна статия така ме вдъхнови, че се възхищавам все повече и повече от руската демокрация. Благодарение на вас, станах неин горещ привърженик и си я гледам и си я слушам по сто пъти на ден. Желая успех на руската демокрация! Моля, пишете по-често за руската демокрация! Доставяте огромно удоволствие на цялата аудитория!