"Форт Тръмп" в Полша: Какво ще промени US военната база?

Варшава е готова да инвестира в проекта близо $2 милиарда
Обновена: 24 сеп 2018 07:47 | 23 сеп 2018 20:50, Елка Василева
132
"Форт Тръмп" в Полша: Какво ще промени US военната база?
Снимка: архив, Reuters

Присъствието на американски войски в Източна Европа може да се увеличи - президентът на Полша Анджей Дуда предложи на Доналд Тръмп да изгради в тази страна американска военна база. Освен това Варшава е готова да инвестира в проекта близо 2 милиарда долара, пише Павел Аксьонов, Би Би Си, руска редакция.

За предложението си Дуда разказа на пресконференция във Вашингтон след среща с американския президент и посочи, че във Варшава вече са измислили име за базата - "Форт Тръмп".

Доналд Тръмп, критикувал преди време европейските страни заради недостатъчното им според него включване в колективната отбрана на северноатлантическия алианс в Европа, изтъкна специално финансовото участие на Полша в проекта. "Щом те се канят да платят, естествено ще обсъдим нещата", заяви той.

Полският президент заяви, че разширеното присъствие на американски войски на територията на страната е необходимо, за да я брани от евентуални експанзионистки действия на Русия. "Присъствието на американски сили в региона е абсолютно оправдано. Убеден съм, че няма по-ефикасен начин за предотвратяване на война, отколкото да се демонстрира решимост за отразяване на атака във всеки момент", каза Анджей Дуда.

Засега изобщо не става дума за конкретни срокове, нито дори само за положително решение по въпроса, заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис. "Нещата не опират само до база, а и до тренировъчни полигони, сервизна инфраструктура в самата база - куп подробности, които трябва да се договорят с поляците", цитира го агенция Ройтерс.

Европейският контингент на САЩ

В съседна с Полша Германия са разположени на постоянна основа близо 33 000 американски военни, но в най-близко бъдеще този контингент ще нарасне с 1500 души.

В Източна Европа днес са развърнати освен това четири батальонни тактически групи, една от които, формирана от американци, е разположена в Полша. Тези групи са разположени на ротационна основа - сменят се през няколко месеца.

През лятото на 2018 г. ВВС на САЩ проведоха в полската въздушна база Кшешини учение за оперативно развръщане на военно летище.

За пръв път в Европа бе тестван комплексът DABS (Deployable Air Base System - мобилна система за базиране на авиация), който включва контейнери с временни разглобяеми постройки, летищно оборудване, портативни генератори, транспортни средства и т. н., без да забравяме и медицинските модули.

По време на различни учения, провеждани в Европа от страните-членки и партньори на алианса, бе установено, че транспортната инфраструктура в държавите, граничещи с Русия, не е напълно готова за война.

През юни в. "Вашингтон пост" публикува обширен материал, в който писа, че подкрепленията може да се забавят заради бюрократични и юридически несъответствия в различните страни и разлики в техническите стандарти, засягащи транспорта, но най-вече заради неразвитата транспортна инфраструктура.

Сред основните задачи на частите, дислоцирани днес в Европа на ротационна основа в рамките на програмата на НАТО "Разширено изнесено напред присъствие", е да задействат тиловите механизми от военната машина на Северноатлантическия съюз в Европа - всяка тяхна ротация представлява учения по разполагане и прехвърляне на войски.

Има ли нужда Европа от още една дивизия?

Полша вече няколко пъти е отправяла към САЩ молба да увеличат военното си присъствие на нейна територия и тази идея се възприема в Европа и Щатите по най-различни начини.

Генерал-лейтенант Бен Ходжис, командвал до края на 2017 г. американските войски в Европа, публикува през юни в онлайн изданието Politico.eu статия, в която подробно представи аргументите си против такава база.

По думите на американския генерал от резерва една голяма база в Източна Европа ще осигури на руските политици повод да заявяват, че сигурността на Русия е застрашена и да настояват за по-високи военни разходи. Такава база ще подхранва руските страхове пред заплахата откъм Запад, било то реални или не, пише Ходжис.

Подробности от полското предложение вече изтекоха в печата тази пролет. Според тези данни Варшава разчита в базата да бъде разположена американска бронетанкова дивизия.

Бен Ходжис твърди, че за разполагане на голям контингент в Европа на постоянна основа (той пише за бригада, а не за дивизия) ще трябва или да се увеличи съставът на въоръжените сили на САЩ, или да се предислоцира някое съединение от Щатите в Европа, а Конгресът едва ли ще одобри това.
Накрая, по думите му постоянната ротация е важно упражнение сама по себе си, защото представлява и тренировка по прехвърляне на войски.

Кой е по-силен?

При все това, смята руският военен експерт Павел Фелгенгауер, Полша полага всички усилия, за да издейства увеличение на американския контингент.

"От западна страна виждаме едно нищо - четири-пет батальонни тактически групи. Началникът на [руския] Генщаб се похвали през месеца, че ние имаме 126. Постоянно готови батальонни тактически групи. Това е съотношението, едно към трийсет. И ето, за да имат предно базиране, те искат да получат цяла американска дивизия. А една американска дивизия е много нещо, това са 20 000 души. Не е като нашите дивизии", казва Фелгенгауер.

Според руския експерт поляците имат шансове, но при всяко положение решението ще се вземе лично от Доналд Тръмп. "Те, поляците, са го разбрали що за човек е. Той е суетен, значи това /предложението базата да носи неговото име/ може да е съществен фактор."

Русия надали ще нападне Полша, съответно последната няма нужда от американска дивизия, смята военният експерт Александър Голц. "Тук ще направя уговорката, че точно по същия начин не виждах никакви основания Русия да присъедини Крим. А той бе присъединен", напомня аналитикът.

Но според Голц, въпреки че "директна заплаха за Полша няма, тук прозира интерес да остане във фокуса на общото внимание - и в НАТО, и в САЩ, и в Европа". Освен това по думите му издръжката на една американска дивизия най-вероятно ще надхвърля двата милиарда долара, споменати от полския държавен глава.

При всяко положение, посочва Голц, съотношението на боеспособните сили между Русия и страните от НАТО в Европа не бива да се измерва според броя на тактическите батальонни групи в източноевропейските държави и из цяла Русия. "Говорим за 126 батальона по територията на цялата Руска федерация. А НАТО реши на срещата си на върха в Брюксел да има 30 батальона в 30-дневна готовност. Има съществена разлика", изтъква експертът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 107 StrikerДа. На няколко стъпки по близо за унищожение от руските ракети в сравнение с останалите европейски държави
105
0
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
АЗ НЕ СЪМ И НАПОЛОВИНА УМЕН КАТО ЕВРЕИТЕ / ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ГЕНИАЛНОСТТА ИМ / ,НО АЗ СЪМ ЧОВЕК ,КОЙТО ВИЖДА В БЪДЕЩЕТО !!! ВИЖДАМ ,ЧЕ ЧОВЕШКИЯТ РОД ЩЕ ИЗБЕРЕ КОЛЕКТИВНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ ,А НЕ ИНДИВИДУАЛНИЯ-НАРЕЧЕН "Ч А С Т Е Н "!!! ВСЕКИ ИСКА ДА СЕ ИЗЯВИ ПРЕД КОЛЕКТИВ ЧОВЕЧЕСКИ И ДА ПОЛУЧИ ПРИЗНАНИЕ ОТ ХОРАТА -ПРЕДИ ДА УМРЕ!!! А ОБЩЕСТВОТО НА ГОСПОДАРИ -СЛУГИ И РОБИ -НАРЕЧЕНО КАПИТАЛИЗЪМ Е ВРЕМЕННО !!!???!!!
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не спят поляците, имат си едно на ум.
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще гарантира статута на Полша на нова колония невъзможностра за бунтове в колонията и безпроблемността на бъдещото и анексиране.Но то това не е само в Полша.Сащ не му трябва да напада Европа.След плана маршъл ние официално сме колония и даже си имаме 30 000 американски гарнизон да ни следи дали слушаме.Ако почнем да не слушаме всички в ЕС ще осъмнем за една вечер с американско знаме над парламентите.
102
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да не остане по-назад Винету предал чрез посолството в САЩ писмо-предложение модернизираната база в Безмер да се нарича "Форт Мелания Тръмп". "Офертата е напълно сериозна", заяви източник от МВнР.
101
3
 
9
 
! Отговори
до 90 преди 5 години
Ха, ха.. пич, това, което си намазал в коментара си може и да хване награда, като вицът на годината!Ти имаш ли идея колко време Полша е била под Руско управление?А знаеш ли как е станало това?Поляците се почувствали велики, обявили претенция за руския трон, със западна помощ стигнали дори до Москва и отвлекли царицата.После руснаците ги били чак до Варшава и Полша станала руска за 400 години.Е това се казва "не ги бръснат руснаците"... Какви глупости ръсиш само, поне вярваш ли си?
100
3
 
6
 
! Отговори
До 96 преди 5 години
Експерте, добре че ни просветли с малкия си мозък.За малко да не разберем нищо за Русия без тебе.Точно понеже всичко, което си написал е вярно, затова руснаците разкатаха фамилията на обучените, поддържани и направлявани от САЩ джихадисти.Продължавай да си пишеш глупавите съждения тук и някой ден от тях може да сглобиш пародия.
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен100Мухаха.Познанията ти по история са нулеви.На 01/09/1939 германия и СССР ЗАЕДНО нападат Полша и си я поделят.
98
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
RUSIA OSVOBODI POLSHA OT GERMANSKO ROBSTVO I VIGTE KAK SE OTPLASHTA NA OVOBODITELKATA SI.POLSKIAT NAROD OBICA PUTIN I RUSKIAT NAROD,KOITO PMNI ZAKRILATA OT VARSHAVSKIAT DOGOVOR.
97
3
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Къде ги намирате и цитирате тия т.н. експерти? Филденгауер е брата на оная дето израелския маняк я закла в радио Ехото на Москва-основния глашатай на русофобите в самата Русия.Да и таквиз има.Та въпросния експерт не е ходил и войник,вероятно поради "нежната" му същност.Но го цитираме сякаш е военен бог.Форт Тръмп няма да има.Просто враговете му в конгреса ще му резнат квитанциите.А и самия Тръмп дойде на власт с обещанието да закрие базите навън и така да върне раб.места обратно в САЩ.Хиттрец е!
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След падането на ВД.Редно бе всички да се разоръжат! .Защо да е редно всички да се разоръжат? Някакви смислени аргументи имаш ли?
95
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е велика!
94
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската военна машина е тромава, слабо технологична , персонала е некадърен или пиян.Много мужици, но без полза.
93
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поляците лъжеха, че искат да са независими и свободни, без да бъдат окупирани. Искат да са окупирани от САЩ, а не от Русия. Избират си окупатора и много искат да са окупирани. Такъви народи затова чак 1918 година започват да съществуват на картата и пак искат окупатор.
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След падането на ВД.Редно бе всички да се разоръжат! А какво стана? Само соц държавите се разоръжиха! Америка още се въоръжи и заведе цяла Европа със свои бази.Със съдействието.На продажните правителства в Европа!За каква демокрация говори при положение.Че в цяла Европа.Има окупационен Американски ботуш????
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано от момента на построяването на базата в Полша вятъра винаги да духа от нас към тях. Иначе в един момент ще стане лошо...
90
11
 
3
 
! Отговори
:):) преди 5 години
поляци руснаци все алкохолици мразещи се заради бутилка водка
89
4
 
10
 
! Отговори
Николаев преди 5 години
В българия също си направете база да ви пази за по евтино се обърнете към Ердоган паша със сигурност няма да ви откаже а и сте малко роднини .
88
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поляците никога не са ги бръснали Руснаците дори когато бяха окупирани от тях. Това е народ!
87
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала на поляците :) само това мога да им кажа :)