"Форт Тръмп" в Полша: Какво ще промени US военната база?

Варшава е готова да инвестира в проекта близо $2 милиарда
Обновена: 24 сеп 2018 07:47 | 23 сеп 2018 20:50, Елка Василева
132
"Форт Тръмп" в Полша: Какво ще промени US военната база?
Снимка: архив, Reuters

Присъствието на американски войски в Източна Европа може да се увеличи - президентът на Полша Анджей Дуда предложи на Доналд Тръмп да изгради в тази страна американска военна база. Освен това Варшава е готова да инвестира в проекта близо 2 милиарда долара, пише Павел Аксьонов, Би Би Си, руска редакция.

За предложението си Дуда разказа на пресконференция във Вашингтон след среща с американския президент и посочи, че във Варшава вече са измислили име за базата - "Форт Тръмп".

Доналд Тръмп, критикувал преди време европейските страни заради недостатъчното им според него включване в колективната отбрана на северноатлантическия алианс в Европа, изтъкна специално финансовото участие на Полша в проекта. "Щом те се канят да платят, естествено ще обсъдим нещата", заяви той.

Полският президент заяви, че разширеното присъствие на американски войски на територията на страната е необходимо, за да я брани от евентуални експанзионистки действия на Русия. "Присъствието на американски сили в региона е абсолютно оправдано. Убеден съм, че няма по-ефикасен начин за предотвратяване на война, отколкото да се демонстрира решимост за отразяване на атака във всеки момент", каза Анджей Дуда.

Засега изобщо не става дума за конкретни срокове, нито дори само за положително решение по въпроса, заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис. "Нещата не опират само до база, а и до тренировъчни полигони, сервизна инфраструктура в самата база - куп подробности, които трябва да се договорят с поляците", цитира го агенция Ройтерс.

Европейският контингент на САЩ

В съседна с Полша Германия са разположени на постоянна основа близо 33 000 американски военни, но в най-близко бъдеще този контингент ще нарасне с 1500 души.

В Източна Европа днес са развърнати освен това четири батальонни тактически групи, една от които, формирана от американци, е разположена в Полша. Тези групи са разположени на ротационна основа - сменят се през няколко месеца.

През лятото на 2018 г. ВВС на САЩ проведоха в полската въздушна база Кшешини учение за оперативно развръщане на военно летище.

За пръв път в Европа бе тестван комплексът DABS (Deployable Air Base System - мобилна система за базиране на авиация), който включва контейнери с временни разглобяеми постройки, летищно оборудване, портативни генератори, транспортни средства и т. н., без да забравяме и медицинските модули.

По време на различни учения, провеждани в Европа от страните-членки и партньори на алианса, бе установено, че транспортната инфраструктура в държавите, граничещи с Русия, не е напълно готова за война.

През юни в. "Вашингтон пост" публикува обширен материал, в който писа, че подкрепленията може да се забавят заради бюрократични и юридически несъответствия в различните страни и разлики в техническите стандарти, засягащи транспорта, но най-вече заради неразвитата транспортна инфраструктура.

Сред основните задачи на частите, дислоцирани днес в Европа на ротационна основа в рамките на програмата на НАТО "Разширено изнесено напред присъствие", е да задействат тиловите механизми от военната машина на Северноатлантическия съюз в Европа - всяка тяхна ротация представлява учения по разполагане и прехвърляне на войски.

Има ли нужда Европа от още една дивизия?

Полша вече няколко пъти е отправяла към САЩ молба да увеличат военното си присъствие на нейна територия и тази идея се възприема в Европа и Щатите по най-различни начини.

Генерал-лейтенант Бен Ходжис, командвал до края на 2017 г. американските войски в Европа, публикува през юни в онлайн изданието Politico.eu статия, в която подробно представи аргументите си против такава база.

По думите на американския генерал от резерва една голяма база в Източна Европа ще осигури на руските политици повод да заявяват, че сигурността на Русия е застрашена и да настояват за по-високи военни разходи. Такава база ще подхранва руските страхове пред заплахата откъм Запад, било то реални или не, пише Ходжис.

Подробности от полското предложение вече изтекоха в печата тази пролет. Според тези данни Варшава разчита в базата да бъде разположена американска бронетанкова дивизия.

Бен Ходжис твърди, че за разполагане на голям контингент в Европа на постоянна основа (той пише за бригада, а не за дивизия) ще трябва или да се увеличи съставът на въоръжените сили на САЩ, или да се предислоцира някое съединение от Щатите в Европа, а Конгресът едва ли ще одобри това.
Накрая, по думите му постоянната ротация е важно упражнение сама по себе си, защото представлява и тренировка по прехвърляне на войски.

Кой е по-силен?

При все това, смята руският военен експерт Павел Фелгенгауер, Полша полага всички усилия, за да издейства увеличение на американския контингент.

"От западна страна виждаме едно нищо - четири-пет батальонни тактически групи. Началникът на [руския] Генщаб се похвали през месеца, че ние имаме 126. Постоянно готови батальонни тактически групи. Това е съотношението, едно към трийсет. И ето, за да имат предно базиране, те искат да получат цяла американска дивизия. А една американска дивизия е много нещо, това са 20 000 души. Не е като нашите дивизии", казва Фелгенгауер.

Според руския експерт поляците имат шансове, но при всяко положение решението ще се вземе лично от Доналд Тръмп. "Те, поляците, са го разбрали що за човек е. Той е суетен, значи това /предложението базата да носи неговото име/ може да е съществен фактор."

Русия надали ще нападне Полша, съответно последната няма нужда от американска дивизия, смята военният експерт Александър Голц. "Тук ще направя уговорката, че точно по същия начин не виждах никакви основания Русия да присъедини Крим. А той бе присъединен", напомня аналитикът.

Но според Голц, въпреки че "директна заплаха за Полша няма, тук прозира интерес да остане във фокуса на общото внимание - и в НАТО, и в САЩ, и в Европа". Освен това по думите му издръжката на една американска дивизия най-вероятно ще надхвърля двата милиарда долара, споменати от полския държавен глава.

При всяко положение, посочва Голц, съотношението на боеспособните сили между Русия и страните от НАТО в Европа не бива да се измерва според броя на тактическите батальонни групи в източноевропейските държави и из цяла Русия. "Говорим за 126 батальона по територията на цялата Руска федерация. А НАТО реши на срещата си на върха в Брюксел да има 30 батальона в 30-дневна готовност. Има съществена разлика", изтъква експертът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мерят си оная работа с нЕкакви кашишки батальони тоест пушечно месо. Никой в днешно време няма да води война (не дай си боже) по този начин и най-лошото за победителят е, че и той ще си замине само, че малко по-късно с други думи всички сме губещи.
5
5
 
24
 
! Отговори
На въпроса : преди 5 години
"Какво ще промени американската база?" , отговора е : нищо особено ! Руснаците просто ще пренасочат прицела на 1 или 2 ядрени ракети към базата в Полша и толкова .Друг е въпроса , ще направи ли някой в Полша кинти от въпросната база ?
4
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незнам какво ще промени само знам че ще стане поредната Мишена за Руските ракети. Каквато е мутроландия.
3
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От изнесените данни излиза, че Русия си е една огромна казарма, която не може да си осигурява пенсионерите !
2
5
 
12
 
! Отговори
ЧЕРВЕНАТА ЛИСИЦА преди 5 години
БАТЕ ГОЙКО, ПРАВ СИ ПО-ГОЛЕМИ *** НЕМА. НО ВСЕКИ СИ ПЛАЩА ЗА ГЛУПОСТА. ИМАТ ПАРИ - ДАВАТ, НЕ ЗНАМ САМО ПОЛЯЦИТЕ, НО ТЕ СА СИ ПИЯНКИ И СМОТЛЬОВЦИ .....
1
8
 
41
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"... Анджей Дуда предложи на Доналд Тръмп да изгради в тази страна американска военна база. Освен това Варшава е готова да инвестира в проекта близо 2 милиарда долара..."Рядко срещан иди0тизъм.