За три години: Свалени самолети, хеликоптери... Русия в Сирия

И всичко това без да се броят жертвите – военни и цивилни
Обновена: 24 сеп 2018 14:43 | 24 сеп 2018 13:30,
232
За три години: Свалени самолети, хеликоптери... Русия в Сирия
Снимка: Reuters

Операцията на Русия в Сирия започна през септември 2015 година.

От началото досега загубите на руската военна авиация, само по официални данни, наброяват десетки изтребители и хеликоптери, без да се броят жертвите – военни и цивилни.

В редица руски медии се появиха разследвания и публикации и за други загуби, които макар и да не са потвърдени официално от Кремъл, изглеждат достатъчно убедително.

Ако се обобщят данните от тях, в Сирия са загубени изтребители Су-24, Су-33, Су-30СМ, хеликоптери Ми-24, Ми-35, Ми-8 и др.

Още по темата

Последната подобна новина е от 17 септември, тогава ИЛ-20 бе свален от израелските ВВС в Средиземно море, загинаха 15 руски военни.

На 7 май, по време на редовен полет над източните части на Сирия, се разби многоцелевият хеликоптер Ka-52. И двамата пилоти на борда бяха убити. В Министерството на отбраната предварителната причина за катастрофата се нарича техническа неизправност. В същото време вестник "Комерсант", цитирайки източници във военната администрация, пише, че хеликоптерът е свален от бойци на ИД.

На 3 май, след излитане от руска авиобаза в Сирия, се разби многоцелеви изтребител Су-30СМ, двамата летци загинаха. По предварителна информация причина за катастрофата е... птица в двигателя. Защо обаче пилотите не са се катапултирали?

На 6 март 2018 г. военнотранспортен самолен Ан-24 се разби при насочване за кацане на базата Хмеймим, загинаха 39 души.

На 3 февруари 2018 г. с ракета от земята е свален щурмовик Су-25, пилотът загина.

На 31 декември 2017 г. при прелитане на летището в Хама се разби вертолет Ми-24, двамата пилоти загинаха, бордният техник оцеля.

През октомври 2017 г. Ми-28Н е извършил принудително кацане поради техническа неизправност, екипажът за щастие не е пострадал.

На 10 октомври 2017 г. изтребител Су-24 излезе извън пределите на пистата в Хмеймим и бе обзет от пламъци, пилотите загинаха.

На 12 април 2016 г. в Сирия се разби вертолет Ми-28Н "Нощен ловец", загинаха и двамата пилоти.

През ноември 2016 г. изтребител МиГ-29 претърпя авария край крайцера "Адмирал Кузнецов" в Средиземно море, пилотът катапултира и оцеля.

На 24 ноември 2015 г. фронтовият бомбардировач Су-24М бе свален от турски изтребител F-16C на турско-сирийската граница, пилотът загина, щурманът оцеля.

През август 2016 г.  хеликоптер Ми-8 е свален с огън от земята, загинаха петима души.

И това е само официалната статистика, за всичко останало знаят в Кремъл.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците също имат афгански комплекс, но все още са в Афганистан, докато руснаците панически бягаха от там зарязвали всичко също както американците във Виетнам
135
21
 
10
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 5 години
До Анонимен140АЛКОХОЛИЦИТЕ ГУБЯТ САМОЛЕТИ СРЕЩУ БРАДЯСАЛИ ТАЛИБАНИ НЕ МИ СЕ МИСЛИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ СРЕЩУ АМЕРИКАНСКИТЕ ВВС !!!!!!
134
6
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
"Загубите само по официални данни наброяват десетки самолети и хеликоптери"Десетки значи повече от 30 и по-малко от 100.Че то в Сирия няма повече от 100 единици руска авиация!Която обаче е извършила в пъти повече полети от хилядната авиация на съюзниците и то в екстремни условия,за разлика от американската,която не припарва до опасни места и въпреки това изгуби 5-6 хеликоптера.Израелската изгуби 1 самолет и няколко бяха повредени.Но не това е най-важното,а друго-това е първата война за за Русия
133
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шойгу: Подчертавам: през 2013 г. по молба на израелската страна преустановихме доставката в Сирия на С-300, която бе подготвена за транспортиране, а сирийските военнослужещи бяха преминали през съответната подготовка. Днес ситуацията е различна. И то не по наша вина, категоричен бе военният министър на Москва.С други думи безнаказаните нагли полети на чивутчетата приключиха. Честито!
132
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова много загуби във война която водят срещу племена въоръжени едва ли не с копия и прашки. Ами ако се изправят срещу що годе читав противник не ми се мисли какво ще е.
131
7
 
17
 
! Отговори
Веселяка преди 5 години
До АнонименНе афганистанския комплекс го поеха САЩ и сега се чудят как да го оставят. В Сирия Русия без големи жертви успя да унищожи идилците, въпреки пречките които и създават страните от НАТО.
130
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой Афганистански, кой Виетнамски придобивки кво да правиш.
129
5
 
19
 
! Отговори
Веселяка преди 5 години
До 2+2Май си свикнал да се навеждаш на турците. Защо Турция не получава газ от Катар или друга арабска държава, а получава от Русия? Така, че не се изказвай неподготвен. Сирия беше светска държава, но водеше самостоятелна политика и затова САЩ реши да я затрие, но не успя.
128
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рашъните към афганския комплекс добавиха и сирийски.
127
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2+2Да не би да е три пъти по -евтин ? Я провери. Освен това на каква цена ги ще го купиш не зависи от продажната цена по тръбътъ. Или си наивен ?
126
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега напишете и колко "инструктора" отидоха заедно със 100 000 "умерени" при 40-те девици!
125
11
 
9
 
! Отговори
Андро преди 5 години
Мислех си да не коментиран качеството на статиите ви, защото нивото всички го виждаме, ама да ме прощавате:Последната подобна новина е от 17 септември, тогава ИЛ-20 бе свален от израелските ВВС в Средиземно море, загинаха 15 руски военни.!?Вече ВВС на Израел ли се оказа, че е свалил самолета?!
124
25
 
10
 
! Отговори
2+2 преди 5 години
Русия си е направила сметката.Ако падне Асад Балканите получават през Сирия два пъти по-евтин катарски газ .Засега Асад под диктовката на руснаците не дава газопровода да мине през Сирия и да се наруши руския монопол благодарение на който имаме увеличение на парното с 20% ,хляб и пр. За да печели пари от монопол Русия е готова да губи хора и самолети .
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АндроПише се политкоректно или за незначителни неща. Останалото е страшно. Няма кой да се наеме, а и вестника е частен както се разбира в България това нещо и съответно се пише по заповед на частника.
122
16
 
10
 
! Отговори
комитата преди 5 години
не трябва дасе пропуска факта че русите си изпробват техниката в реално време естествено ч има жертви то по пътищата в БГ им апо-вече жертви,второ има загуби защото демократичните западни държави въоръжават всички които спомагат да продължава войната и далаверта с проджба н а военна техника .
121
3
 
16
 
! Отговори
Андро преди 5 години
Алоуууу, светът не се върти около Русия. Половината ви статии са за Путин и Русия. Нищо ли друго не става по света и у нас? Или разчитате на джавканията на троловете в тия статии и трафика, който се генерира. Другата ви половина, са статии за зодии и сексуално образование сред тийнейджърите. Така и не написахте за арестуваните журналисти. Напишете какво се случва с Пеевски, Доган .... Къде потънаха тия хора? Съвсем изпожълтяхте.
120
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така сте одзверели, че не гледате како пишете. Даже вече не са терористи от ИД ами бойци от ИД и ги захвалвате и им вменявате разни свалени машини и си личи радостта и щастието с които го правите. Даже сте си доизмислили няколко свалени тип машини от които всъщност загуби няма.
119
5
 
22
 
! Отговори
RAZOR RAMON преди 5 години
В Афганистан от 1982 година, доставени от САЩ И ИЗРАЕЛ -- ръчни топлинни установки МИЛАН'', брадатите неандерталски ислямски мужахадини сваляха прочутия боен хеикоптер от РАМБО 2 И РАМБО 3 !!...МУАХАХА .
118
23
 
8
 
! Отговори
смях в залата преди 5 години
Евреите изклатиха рашките като направиха така че сирийците да им свалят самолета.Голям майтап. Сега се правят на ни лук яли ни лук мирисали. Ама иначе им се смеят от сърце. Спомням си Долината Бекаа 1982 като им затриха всичките дивизиони нови новенички от Русия. Спомняте ли си ракетата Габриел?
117
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За три години: Свалени самолети, хеликоптери...-пропуснато е най-важното : ... и милиони бежанци докарани в европа