Русия гласува на избори... И показа колко куха е "Единна Русия"

Руснаците вече не се страхуват от "връщането на комунизма"
25 сеп 2018 22:00, Боряна Павлова
170
Русия гласува на избори... И показа колко куха е "Единна Русия"
Снимка: архив Reuters

Опростяването и формализирането на изборния процес в Русия през последните години сведоха цялата политическа борба до повторения на една и съща схема: на избирателите бе предлаган управленски кадър, спуснат от Путин, и неколцина подставени кандидати, кой от кого по-никакъв. По подразбиране се очакваше гражданите да направят отговорен избор, като шкартират пасивните, невзрачни и неизвестни за тях кандидати в полза на макар и лошия, но все пак управленски кадър с един-единствен коз - президентската подкрепа, пише Фьодор Крашениннико за руската редакция на  "Дойче веле".

Внезапно обаче се разбра следното: путинските протежета, изгубили всякакъв навик да комуникират с населението, са толкова негодни, че избирателите с охота гласуват напук на тях за кой да е проявил малко активност кандидат - особено във втория тур. Не си правете изобщо илюзии за качествата на победителите: колкото до Владимир Сипягин във Владимирска област, става дума за съвсем случаен човек, а пък Сергей Фургал, избран в Хабаровски край, е персона със специфично реноме на "бизнес бос".

Още по темата

Това прави пораженията още по-унизителни за властта: също както човек с отслабен имунитет може да си отиде и от най-лека инфекция, така и путинските губернатори, държани в стерилни условия, се показват беззащитни пред хора, които в работеща демокрация не биха могли да претендират за нищо. Тогава впрочем щяха да са невъзможни и такива губернатори като Светлана Орлова и Вячеслав Шпорт (кадри на властовата партия "Единна Русия" (ЕР), управлявали досега Владимирска област и Хабаровски край)

Кандидатите на ЕР - заложници на пенсионната реформа

Кандидатите на ЕР няма как да се борят що-годе ефикасно с предизборната демагогия на претендентите комунисти и либералдемократи - не само по липса на елементарни навици за съществуване в конкурентна среда, но и защото нямат явни идеологически разногласия със своите съперници.

Вдигането на възрастта за пенсия обърка картите окончателно и напълно. След като лично Путин го подкрепи, всички кандидати на ЕР се озоваха в капан: в най-добрия случай се налагаше да подминават неудобната тема с мълчание, а в най-лошия - публично да одобряват непопулярните решения. Комунистите и жириновците (хората на Владимир Жириновски, водача на Либерално-демократическата партия, б. пр.) се видяха с развързани ръце: дори без да споменават Путин, те използваха с пълна сила хорското негодувание.

За разлика от 90-те сегашните губернатори не можеха вече да вземат страха на избирателите със страшните комунисти, които искали да върнат Съветския съюз и опашките пред гастрономите. Днес съветската носталгия и православният сталинизъм - запазена марка на комунистическия лидер Зюганов, са символ-верую за всеки привърженик на Путин и ЕР. Още по-тъпо е да плашиш електората с Жириновски - всичко, което говори той, изцяло съвпада с политическия курс на Владимир Путин. При това положение твърде ценна би била личната харизма - но както можа да се убеди всеки заинтересован наблюдател, звездите на путинската регионална политика Тарасенко, Зимин (прокремълските кандидати в Приморски край и Република Хакасия, б. пр.), Шпорт и Орлова не разполагат с нищо подобно.

Размиването на границите между системните партии даде и друг изненадващ резултат: дори избирател, напълно лоялен лично към Путин, не вижда по принцип нищо нередно в протестния вот за системен опозиционер. Не заслужават глас само незнайните либерали, дето постоянно ги псуват по телевизията - понеже са агенти на Запада и готвят в Русия Майдан. Но какво лошо в това да гласуваш за либералдемократ - всеки знае, че той сто на сто е против Запада и Майдана, че и против вдигането на пенсионната възраст!

Владимир Путин не умее да губи

Не може да има съмнения, че след тези избори контролът върху властовата вертикала ще остане в ръцете на Кремъл. Това обаче едва ли може да се нарече стратегически успех. Да, победилите кандидати ще демонстрират лоялност към Москва - но дали оглавените от тях региони ще станат по-лоялни към централната власт? Няма ли демонстративното предателство към интересите на електората, съчетано с неизбежния управленски хаос, да я направи още по-непопулярна?

Още един въпрос: няма ли елитите в другите региони да се изкушат от възможността да бъдат по-критични към губернаторите, пращани от Москва, щом може да постъпят с тях, както в Приморието? До най-последно време две мнения просто нямаше - харесваш-не харесваш кандидата, одобрен от президентската администрация, ще работиш за него и с него, това е. Сега излиза, че може и да се отървеш от някой съвсем омразен "парашутист", просто като дадеш рамо на кой да било друг кандидат.

Едно нещо ще предречем със сигурност: в най-близко бъдеще предстоят промени в цялата политическа система, формирана през последните години. Владимир Путин не обича и не умее да губи, съответно всички виновници за пораженията на протежетата му трябва да се готвят за най-лошото - и служителите от президентската администрация, натоварени с регионалните избори, и печелившите кандидати, и компартията барабар с либералдемократите, а и цялото население на Русия, особено в бунтуващите се земи.

И разбира се, ще има нови репресии срещу непримиримите критици на Путин. При тъй очевиден спад на политическия имунитет пълната стерилизация на средата е кажи-речи единственият шанс да задържиш властта. Щом подставени кандидати на либералдемократите печелят дори против волята си, какво ли могат да постигнат едни последователни, твърди критици на властта, ако им се отвори възможност?
 


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да ги арестуват като Иванчева.
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А бизнес бос не е слаб кандидат - вижте си кметовете в родните места.
138
1
 
2
 
! Отговори
Симо преди 5 месеца
Не показа само колко сте куни вие. От 22 губернатора Жириновски печели 2 . И според кухите леки това е разгром за Путин? Това е за панделка . Демокрация господа ***
лизатори.
137
2
 
5
 
! Отговори
до Миял преди 5 месеца
едва ли има нещо по страшно от болшевишки режим и всичките му производни
136
1
 
2
 
! Отговори
Миял преди 5 месеца
До сърп и чук--134;Повреме на Соца се говореше; Няма нищо по-страшно от активното НЕВЕЖЕСТВО. Или; Няма нищо по-страшно от ОВЛАСТЕНИЯ ***.
135
5
 
6
 
! Отговори
Oleee преди 5 месеца
борянке, нали изборите в Русия бяха нагласени до един? Последно - нагласени ли са или не? Щото сега пък разбираме, че "Единна Русия" била куха. А бе що не си седнете на дирниците, пък не подхванете някоя работа, ами се занимавате с неща, които не са ви работа?
134
1
 
2
 
! Отговори
до гугъл преди 5 месеца
а те защо бъркат там
133
6
 
8
 
! Отговори
Гугъл преди 5 месеца
Деца,какво ви бърка Русия в дупето?
132
1
 
9
 
! Отговори
сърп и чук преди 5 месеца
болшевиките са голяма работа спиране нямат
131
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Докато вие се занимавате с проблемите на Русия,Бойко Вождов се снима с восъчните фигури на Тръмп и Мелания,а пеевските медии то отразяват като че ли наистина дони се е снимал с нашият мафиоз.За него най-важното е да го барат по главата и да се снима като японски турист навсякъде и с всеки.Цените растат главоломно краде се безогледно,но ние се занимаваме с Русия.Роби сте и дори да ви подарят свобода не знаете какво да правите с нея.
130
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ние пък за трети път си избираме един нагъл мафиот, който скоро ще се пръсне като преял кърлеж. Тъъъпият настъпва мотиката два пъти, а който я настъпи три пъти как да го наречем?
Същият се интересува, не знам защо, от положението в Русия. Не в Бразилия, не в ЮАР, не в Судан, а именно в Русия! В същото време не коментира, че цената на хляба му ще се вдигне с 30%, че ще му вдигнат цената на парното с 8%, ще поскъпне водата, ще му застроят градинката, ще по всички показатели всички - КАТ
129
1
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 месеца
26/09/2018 - FTSE: Полша влезе в групата на 25-те развити страни....
Ето, че можело!
128
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кат русия няма втора.какви самовари правят.смаяха света
127
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 125
Кой си ти бе Govньо, та ще пращаш човека в Сибир! Я си ...
126
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И за стотен път се показа, колко куха е главичкате на работилата по материала.
Щом видиш "Дойче Велле", бега-а-й!
125
12
 
10
 
! Отговори
путя преди 5 месеца
До Анонимен 125
русия е кочината с най-голям принос за днешното окаяно и срамно пред света положение на България.Не само вече е срамно да се наречеш българин на запад-но е необратимо.Чета форумните .... в няколко вестници в мойта Родина и ме е срам,че днес сме в този упадък.№1 за всичко най лошо в този свят.Все едно Господ е създал една нация да бъде дъното на този свят.Бившите БКП продължават да затриват тази държава.Изглежда,че няма кой да ги спре.Жалко за "територията"(с извинение) се роди
124
7
 
8
 
! Отговори
Цървул преди 5 месеца
Ха,а ние се вайкаме от положението у нас!Че то "матрияла" в братска "Единна Русия" хептен не го бива,щом вече и избраните от Путин не ги избират!
123
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен121
"Единна Русия" и Путин управляват Русия.
Крим е руски...............завинаги!!
Асад още си е президент на Сирия и армията му скоро ще ликвидира всички терористи
........................
Селски, а тебе това какво те топли? Ще ходиш на почивка в Крим ли? Ще почваш бизнес в Сирия?
Марш в Сибир бре, мало.умно руско говедо!
122
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тук има едни любители на русия които се нуждаят от спешна медицинска помощ.дано да са си плащали застраховките
121
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По прости от руснаците са само нашите русофили