Руският бизнес "бетонира" с договори Сирия

Чрез оръжие и търговия планира дългосрочното бъдеще
28 сеп 2018 18:45,
43
Руският бизнес "бетонира" с договори Сирия
Башар Асад, Владимир Путин и Сергей Шойгу. Снимка: архив, Reuters

Само преди дни Москва и Анкара сключиха споразумение с Турция за демилитаризирана зона в последния контролиран от бунтовниците регион в Сирия.  След срещата десетки руски бизнесмени се прибраха от Дамаск с договори за търговия със следвоенна Сирия.

Москва е решена Сирия да остане основна сфера на влияние на Кремъл. Това от друга страна ще изпрати и сигнал до САЩ и съюзниците им да не се бъркат в региона в бъдеще.

"Русия иска... нов ред на сигурността в Близкия изток", заяви Емил Хокайем, експерт по сигурността в Близкия изток в Международния институт за стратегически изследвания, пишат от БТА.

Русия е сочена като виновник за масовата смърт и разруха, тъй като подкрепя сирийския президент Башар Асад. Въпреки това, обаче, нейните сили се оказаха решаващ фактор в международната борба срещу групировката "Ислямска държава" и това даде на Москва авторитет, какъвто западните сили нямат.

"Тяхната намеса пожъна много повече успехи, отколкото някой очакваше", каза Хокайем.
Сега основното предизвикателство, с което американските и другите западни дипломати се сблъскват в ООН, е как да останат релевантни.

Един след друг, дипломати на срещи на ООН за Сирия приветстваха споразумението и изразиха надежда, че то ще бъде трайно, въпреки несигурността около съдбата на Идлиб.

Сирия беше дългогодишен клиент на руски производители на оръжия още преди войната и беше надежден търговски партньор. И Москва продължава тези отношения, като възстановява пътища, тръбопроводи и небостъргачи, разрушени от седемгодишната война, включително щети, които Русия е нанесла със собствените си оръжия.

Група от 38 руски компании взеха участие в Международния панаир в Дамаск по-рано този месец. Това беше поне четвъртото събитие през изминалата година, насочено към съживяване на руската търговия със Сирия, а руските компании пак ще отидат в Сирия в началото на октомври за конференция, посветена на възстановяването на страната.

Съседите на Сирия също са дейни, особено близкият съюзник Иран. Но в случая с Русия, смятат анализатори, икономическата активност е тясно свързана със стратегията за влияние.

Руските компании търсят разнообразна търговска база със сделки в областта на хранително-вкусовата промишленост, земеделието и енергетиката според Търговско-промишлената палата на Русия. Сред най-видните застъпници на подновената търговия със Сирия е високопоставеният представител на Крим Георгий Мурадов.

Заместник-председателят на палатата Владимир Падалко описва "твърдото намерение на руския бизнес не само да възстанови предишното търговско сътрудничество между нашите страни, но и активно да ги надгради".

Но Русия не иска да плати огромната цена на възстановяването, затова търси западна помощ, особено на срещите на Лавров в ООН.

Следващите няколко седмици ще бъдат критични за Сирия - и за това какъв отпечатък ще остави Русия. Специалният пратеник на ООН Мистура каза пред Асошиейтед прес, че октомври ще бъде "много важен месец" както за Идлиб, така и за усилията за постигане на мир.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.