Превантивен удар на САЩ срещу Русия? Не било казано това

Вашингтон предупреди Москва за разработване на нова ракета
3 окт 2018 09:30, Елка Василева
203
Превантивен удар на САЩ срещу Русия? Не било казано това
Снимка: архив, Reuters

Американската посланичка в НАТО Кей Бейли Хътчисън се отказа от думите си за превантивен удар по Русия, информира "Лента".

Русия трябва да спре тайните разработки на крилата ракета, забранена от двустранен договор от 1987 г., или САЩ ще потърсят начин за унищожаване на новата ракета, преди да стане оперативна, заяви вчера Хътчисън, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес. По думите й Вашингтон желае въпросът да бъде решен по дипломатически път, но е готов да обмисли и нанасянето на въздушен удар, ако руснаците продължат разработката.

"Не говорех за превантивен удар. Според мен Русия трябва да се върне към спазване на договора, в противен случай ние ще трябва да се сдобием с аналогично оръжие, за да защитаваме САЩ и НАТО. Днешната ситуация, в която Русия крещящо нарушава договора, е недопустима", поясни Хътчисън, цитирана от "Лента". Онлайн изданието помества и препратка към акаунта на посланичката.

Руският печат цитира и говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова, заявила, че "хората, които правят подобни изявления, не осъзнават равнището на своята отговорност и опасността от агресивна риторика". Според "Лента" Захарова обещала и "разгърнат отговор" от руски военни експерти.

Подписаният през 1987 г. между САЩ и СССР договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО) не разрешава на страните да притежават ракети с наземно базиране и крилати ракети с обсег от 500 до 5500 километра. Русия и САЩ редовно се обвиняват взаимно в нарушения на договорните условия, напомня електронният вестник.

Според коментар на Дмитрий Песков, прессекретаря на Владимир Путин, Кремъл предпочита да не отделя твърде голямо внимание на думите на постоянни представители. Той поясни, че в момента в руско-американските отношения има много неясноти по повод посланията, отправяни на по-високо равнище, посочва "Газета".

Мнозина се запитаха дали изявлението на посланичката на САЩ в НАТО е официална позиция на Вашингтон, отбелязва "Военное обозрение". "Сега г-жа Хътчисън реши да превключи на задна" скорост, добавя изданието.
Политологът Алексей Арбатов, говорил пред "Взгляд", предполага, че Хътчисън наистина е имала предвид удар срещу Русия, но само при положение, че вече е започнала "голяма война".

"Един журналист я попита: какво означава да премахнете ракетите? Искате да ги убедите да ги свалят от въоръжение или да ги премахнете с физически средства, да нанесете удар? Тя каза: естествено да ги свалят от въоръжение, иначе ще разработваме системи, които в случай на война ще могат да премахнат тези ракети", посочва той.

Според Арбатов обаче изявлението на Хътчисън е тревожен сигнал, че "се разпада режимът на контрол над въоръженията. И първа негова жертва може да стане договорът за РСМО. Това е много опасно и лошо. И Русия ще се озове в по-лошо положение от САЩ. Американските ракети със среден обсег от Европа и Азия ще покриват цялата територия на Русия, а нашите ракети със среден обсег няма да засягат територията на САЩ, освен може би Аляска. Затова за нас, естествено, е много изгодно да запазим този договор, но страните не проявиха добра воля, за да премахнат взаимните подозрения", констатира руският наблюдател.

"САЩ отдавна и как ли не се мъчат да уличат Русия в нарушения" на договора, заявява "Росийская газета", цитирана от БТА. Официозът нарича обвиненията "категорични и непотвърдени с никакви документални доказателства".

В подобни случаи обикновено казват: сложете доказателствата на масата. Но работата е там, че Вашингтон няма такива, твърди на сайта на вестника военният експерт Игор Коротченко.

"Колкото до заплахата да се свалят наши ракети, тези думи според мен са политически мотивирани. Те не са продиктувани нито от реални заплахи за националната сигурност на САЩ, нито от разузнавателни данни", заявява той.

"В цивилизованите страни първо дават оценка на чуждия потенциал и едва тогава правят съответните изводи. Потенциалът на Русия в момента е такъв, че всякакви нападки от страна на САЩ ще получат бърз и ефективен отговор. Вашингтон не бива да забравя, че през последните години армията ни се нареди сред най-добрите в света и явно не бива да бъде заплашвана", предупреждава руският аналитик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пхахахаха! ))))Не знам кой е наританият в Сирия.Кой щеше да напада Идлиб и набързо се отказа. Че даже си изби цял самолет радиоспециалисти.
137
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще ги изпращят без много да им се маят след като разработват оръжия за масово унищожение Всяко оръжие в ръцете на Кремъл е опасност за мирния свят
136
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той бившия шеф на израелското разузнаване им го каза на американците - с купени политически и дипломатически позиции политика не се прави. Нито вътрешна, нито международна. особено във военната сфера. Защото там си е убийство и самоубийство. Тази е от хората, назначени заради дарения за предизборна кампания...
135
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много Холивудски филми гледат тия американци. Дайте и на тая кака автомат и я пуснете да превзема Русия. Интересно ако я нямаше Русия с кой щяха да се чепкат янките?
134
1
 
6
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Копейко.Нека бъдем реалисти.Погледнато реално,най развитите икономики в ЕС са с дългове надхвърлящи допустимите за Еврозоната,което означава,че са на кредит който в бъдеще трябва да се връща.Затова и мастити икономисти казват,че светът след 2019 ще е отново в криза,краят на която е непредсказуем.Последнаат трая дест години и едва слкед трите години на съживяване отново в криза.Т.е.кризите стават перманентни.От икономическа в социална,после в политическа и накрая огън и жупел, та който оцелее.
133
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук е пълно с американофили и русофили но нито един българофил ей за това се махнах от тоя бардак защото в България все се обсъжда кой е за САЩ и кой за Русия но за едно всички са съгласни никой не е за България държава без свое мнение не струва и все едно я няма.А Хейли трябва найстина да си върховен лицемер че са да кажеш че НАТО ще унищожи ракетата но това не значело превантивен удар.Русия пък прави тайно ракети и се прави че сама не знае.Света ще е мирен когато тези идвете империи изчезнат.
132
1
 
13
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До До Армагедон 151.Какъв качествен живот бе малкия.Тридесет години вече,псевдо демократите(пребоядисалите се комунисти) се гъбаркат с такива наивници като теб и все с тази надежда си стоим в л*ната.Сега ти обещават и еврозона и вечен рай.Как ще се случи не е ясно обаче,след като още не сме в шенген зоната а и България е във фактиюески фалит спрямо държавния дълг.(Соц БГ-то фалира при по-малък държ.дълг и по висок продукт)Само се говори,ще това,ще онова,но тридесет години сме на щения и нищо.
131
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Armagedon e прав напълно...............не се ежете на Русия, защото сте виждали война само на анимационни филми, ние-мъжете от средното поколение поне сме ходили в казармата за разлика от 20 годишните сополанковци, дето само знаете да се дрогирате и да се правите на велики пред мацките!!Русия е велика и ще бъде велика винаги.............а вие при първата бомба, паднала на 1 км от вас ще напълните гащите от страх!!!
130
2
 
33
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Анонимен 144.Ти за мене не бери грижа.Аз съм,кажи-речи на последната спирка от живота си и чакам оня с косата.Жал ми е за такива като теб, сополанковци дето не са и помирисвали барут,пък се ежат на хора които изнесоха последиците от войните на плещите си.Та не се ежете на Русия, защото този път последици няма да има.Просто ще се изпарим за минути.И Президента Путин веднъж предупреди,че трето освобождение нчма да има, просто ще сме само пепел.Не ви ли е жал за близките ви бе смотльовци.
129
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо 130Идеята ти е гениална. Забрави само да кажеш кой ще е този, дето ще млати мечката.
128
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ArmagedonКакви подстъпи бре? Като изникнат гъбите в Рашата ти още ще пръцкаш под юргана. Изобщо няма да разбереш какво се случва.
127
3
 
11
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Анонимен 48.Цитат-" Имам храна за 30 дни" .Изящ си я сега през зимата,защото ако стане патакламата ще стане зян.Няма да има кой да я изяде,защото едва ли ще оцелеем. Ние ще сме първите жертви на руския отговор, защото сме им под носа, а това е част от стратегията.Да унищожат подстъпите,като ги превърнат в ядрена пустиня,която да служи като преграда за настъпление към територията им по суяа и вода.Не си мислете че на НАТО,САЩ или пък на Русия сме им мили.Ще ни пържат и от двете страни.
126
1
 
22
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
Площта на Русия е 17.125 млн кв.км. + голяма част от акваторията на Северния ледовит океан. Някой може ли да си представи размерите на тази страна? Най-малко разни патkи, полуграмотни, дресирани в заклинанието, че Америка най-най-най във всичко. Това свърши, в САЩ на социални помощи живеят десетки милиони и повечето от тях никога няма да с реализират в живота.Търтеи, които плодят търтеи! Разчитат на внос на хиляди вида стоки. Конфронтират се с целия свят. Хайде Русия и Китай - ясно, но и с ЕС!
125
0
 
4
 
! Отговори
месара преди 5 години
Зозка, тука някакъв джендърясал еврофил еко веган се мъчи да плюе по Русия от твое име, обаче яко го трият брат
124
1
 
19
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Иван11.Непобедимата американска армия едва успя да избяга от Виетнам през 70-те години на миналия век.От тогава ги е шубе да гъкнат в Далечна Азия.А войните които водеха в Близкия изток още не са ги спечелили.А в Либия войната я водеха с помощта на Англия,Франция,Германия и платени бандити наемници.И там са я докарали до Криват круша и ако евентуално се пръкне някой като полковник Кадафи,ще им се стъгни живота съвсем.Изжобщо цъфнаха и завързаха в арабската пролет.А срещу главорезите от ИДИЛ?
123
1
 
20
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Америка уверено крачи към дъното и това не е добре за никоя от колониите и, включително гербава България
122
7
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Пише от името на Зозо в трето лице. Зозо има леки проблеми с психиката това обяснява дементната му русофобия.
121
3
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Китай ще смаже Америка икономически, а Русия - военно при нужда. Приемете фактите.
120
1
 
14
 
! Отговори
месара преди 5 години
Колеги ***, време е да актуализирате данните, Америка беше нарита на позорно от Сирия и вече може да си играе на революцийки само дома - Мексико, максимум Никарагуа. Know your facts дето се вика.
119
3
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Извинете ме, забравих за мъртвата ръка, воюването с Русия е безпредметно и загубено по дефиниция.