Защо Москва не разполага ядрени оръжия в Крим?

Тям няма нито един от компонентите на ядрената триада
3 окт 2018 22:45, Елка Василева
123
Защо Москва не разполага ядрени оръжия в Крим?
Снимка: архив, Reuters

Украйна за пореден път заяви, че Русия може да е разположила ядрени оръжия в Крим. Една от любимите украински приказки за сплашване, неведнъж опровергавана от руските власти. Русия впрочем изтъква, че има правото да разполага ядрени оръжия където и да било на своя територия, включително в стратегически важния Крим. Защо тогава Москва не го прави?

Украинският външен министър Павло Климкин заяви, че "Крим се е превърнал в една голяма руска военна база". Според него Русия може да е разположила на полуострова ядрени оръжия. "Имаме обосновани подозрения, че там може да има ядрени оръжия или най-малкото инфраструктура за ядрени оръжия", каза министърът и съобщи, че Киев смята да подготви проекторезолюция на Общото събрание на ООН по повод милитаризацията на "окупирания" Крим, пише Андрей Резчиков, "Взгляд".

Климкин получи отговор от самия полуостров. Вицепремиерът на републиканското правителство Дмитрий Полонски, цитиран от Криминформ, нарече налудничаво министерското изявление. По думите му Киев нарочно прави възможно най-фантастични изказвания с надеждата някой да хване вяра, точно защото са невероятни. "Не смятам за необходимо да коментирам другояче това бълнуване", резюмира Полонски.

В Украйна обаче постоянно се чуват такива неща по адрес на Русия. Още през 2015 г. Климкин заяви преди министерска среща на НАТО в Анталия, че "разполагането на ядрени оръжия в Крим от Русия би било най-сериозно нарушение на международните й ангажименти". Аналогични изявления се чуха от него същата година на конференция за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

А председателят на Върховната Рада Андрий Парубий заяви миналата година, че Русия уж смятала да разположи, "а според някои данни вече е разположила ядрени нападателни оръжия" в Крим. Подобни изказвания се правеха и от НАТО - бившият главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав твърдеше, че на полуострова били прехвърляни системи за доставка на ядрени оръжия.

Руското външно министерство сочеше в отговор, че Крим влиза в състава на Руската федерация, съответно Москва има право да разполага ядрени оръжия на полуострова. Както заяви министър Сергей Лавров, "Крим стана част от държава, която според Договора за неразпространение на ядрените оръжия притежава такива оръжия". "И по силата на международното право руската държава има всички основания да се разпорежда с легитимния си ядрен арсенал според своите интереси и според своите международноправни ангажименти", подчерта министърът.

Нещо повече, пълномощникът на президента в Кримския федерален окръг Олег Белавенцев отбеляза, че Русия чисто и просто няма нужда да разполага ядрени оръжия на Кримския полуостров. "Имаме достатъчно оръжия, за да стигнем до противника си там, където се намира", каза висшият служител в интервю за ТАСС.

Първият вицепрезидент на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков изтъкна в коментар за "Взгляд", че ядрени оръжия не се разполагат никога край границите, а само навътре в територията, "с цел недопускане да бъдат поразени от силите на противника, ако започне въоръжен конфликт". Той нарече думите на Климкин "дивотии" и "смахнати брътвежи".

Мнението на Сивков сподели и военният експерт Алексей Леонков, редактор на сп. "Арсенал Отечества". По думите му позиционните райони за шахтово базиране и мобилните ядрени комплекси винаги са били разполагани най-вече в сибирските простори. По времето на Съветския съюз в Крим бяха държани стратегически ракетоносци Ту-160, но нямаше никакви складове с ядрени оръжия, разказа той пред "Взгляд". И добави, че при денуклеаризацията на Украйна всички Ту-160 са били изтеглени, изцяло е било спряно и производството на компоненти за ядрени оръжия в завода "Южмаш" - на самата украинска територия.

Крим винаги е бил територия, до която могат да стигнат балистичните ракети на САЩ. "И да се държи там ядрен арсенал, с който няма как да отвърнеш при първи удар - това би било нонсенс, глупост", подчерта Леонков.

Днес на полуострова не се базира стратегическа авиация, способна да носи ядрени оръжия, разказа експертът. А в Черно море по думите му няма подводници с балистични ракети. Колкото до тактически ядрени оръжия, Русия не притежава такива по силата на сключените договори, сред които са Договорът за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ), Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО) и споразуменията за ограничаване на стратегическите въоръжения (ОСВ). "В Крим не присъства нито един от компонентите на ядрената триада", обобщи той.

А член-кореспондентът на Академията за военни науки Александър Бартош изрази мнение, че разполагането на ядрени оръжия в Крим би разтревожило черноморските държави, примерно Турция, а и други членки на НАТО. "Те може би ще настоят да се балансира наличието на ядрени оръжия на полуострова и съответните ядрени средства на САЩ да бъдат разположени например на територията на България или Унгария. Затова не виждам да е необходимо разполагането на ядрени оръжия в Крим. Всички изявления, че в Крим имало ядрени оръжия, са лъжа", каза Бартош пред "Взгляд".

Леонков допълни, че наземните комплекси, влизащи в триадата, могат да доставят ядрени боеприпаси на разстояние около 18 000 км, тъй че няма никакъв смисъл да се разполагат тези оръжия в Крим - те могат "да стигнат до вероятния противник" от всяка друга точка на страната. "Щом доставим (на войските) "Сармат" (нови руски свръхтежки междуконтинентални балистични ракети, б. пр.), ще можем да ги пращаме през Северния и Южния полюс, през Запада, през Изтока. Ракетите все едно ще стигат до целта", обясни нашият събеседник.

Колкото до защитата на самия полуостров, там има достатъчно въоръжения за целта и всички те са неядрени - Крим има сигурна защита, увери Леонков. Само през първите две години след връщането на Крим в състава на Русия Черноморският флот получи още редица кораби, също и подводниците "Новоросийск" и "Ростов на Дон". На летището край Симферопол е разположен 37-и смесен въздушен полк, включващ две ескадрили. А ПВО на Крим бе снабдена със зенитно-ракетни комплекси С-300ПМ и "Бук". На полуострова бе формирана отделна 15-а бригада с противокорабни ракетни комплекси "Бастион" и "Бал". За всичко това разказа по-рано и президентът на Русия Владимир Путин.

А украински политици правят изявления от този род с цел за пореден път да привлекат вниманието на Запада към темите, свързани с Крим, и да упражнят натиск върху Русия, убедени са експертите.

Главният редактор на сп. "Националная оборона" - военният експерт Игор Коротченко, обвини Украйна, че фабрикува военни фейкове, огласявани на най-високо държавно равнище. "Изявленията на Климкин са изсмукани от пръстите и представляват съзнателна акция, целяща да дезинформира световната общественост, за да се отрази негативно върху имиджа на Русия. Това е информационно "активно мероприятие" на Украйна, реализирано чрез Климкин - украинския Шариков* в дипломатическата сфера. Десетки такива фейкове се майсторят и пробутват в Украйна всекидневно. Това е шизофренията на онази политическа класа, която дойде на власт с държавен преврат, а после се легализира чрез псевдопрезидентски избори", заяви Коротченко пред "Взгляд".

Повествованието как превръщат Крим в арсенал с ядрени оръжия бе наречено от Алексей Леонков медийна инсинуация, целяща да привлече внимание към полуострова. "Това намирисва на провокации и информационни войни. Русия никога няма да разположи в Крим ядрени оръжия", резюмира той.

* Шариков - персонаж от повестта "Кучешко сърце" на руския писател Михаил Булгаков; името му е станало нарицателно за отвратително циничен, нагъл и самодоволен простак (б. пр.)
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото скоро ще се наложи да го връща.
93
1
 
2
 
! Отговори
ха ха преди 5 години
До Незнайкоха ха ха, пре-образования!"първо се образование"!?!?!?!Преговори си и как точно се слагат запетайките, в едно изречение една камара "първо образование" си направил.
92
3
 
3
 
! Отговори
Незнайко преди 5 години
До Русия е изостаналаА и като не знаеш ,първо се образование,пък тогава плямпай!
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото не е нужно всичко да се знае
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Смешковци 105Ти да не си някой РОМ че си така образован и ги знаеш така добре историческите събития. Недей да скромничиш, признай си.
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се зачетох виждам че, има добри историци. Историята са сказки за едно време, което обаче е отминало. Губили-губили, печелили-печелили и какво от това? Я да видим има ли добри прогностици. Ако сега стане тупа-лупа кой ще е отгоре. От времето на втората световна война се е пеела една песничка с мелодията на "Лили Марлен" със следния текст "Щуки който има в днешната борба, утре той ще има по-добра съдба " "Щуката" е модел подводница. Сега моделите са малко по-дълги. Руснаците ги имат.
88
10
 
2
 
! Отговори
Смешковци преди 5 години
До Solar PowerПак да напомня, че етнос БЪЛГАРИН няма. За тези, които не знаят какво е етнос, да поясня: Е НЕМА ТАКОВА ЖИВОТНО КАТО БЪЛГАРИН. Тази думичка означава "***, сбирщина", в по-цивилизован вариант - "съюз". Та тъй наречената Велика България е един съюз на племена, който е създаден от Кубрат и изчезва със смартта на Кубрат. А иначе търсете 7000-годишната си история...
87
8
 
3
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 5 години
Не знам дали е вярно, но казват че единственият самолетоносач на Русия работел с дървени въглища, защото като плувал изпускал гъст черен дим
86
0
 
4
 
! Отговори
до92 преди 5 години
от кога и Кримската война е война на запада с Русия, явно от тогавА Турция е в ЕС ....
85
0
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До АнонименАко искаш да знаеш трябва да четеш и мислиш драги! Чети внимателно, но не писаните под чужда диктовка учебници, а древните автори и най-старите издания, заради фалшификациите. Чети и сравнявай, отчитай кой го е писал и какъв интерес е имал от написаното. Подлагай на статистически анализ намерените артефакти. Потопи се в палеолингвистиката, фолклора, обичаите, антропологията и ДНК-а изследванията. Прочети и Макс Фасмер как е възникнал руският език. Дано разбереш колко си неадекватен.
84
6
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 90 В случая смешният си ти.Това,което си чел е истината,а ти си копейкаджия.
83
1
 
6
 
! Отговори
НеСоросоид преди 5 години
До АнонименМи да си вземат тогава и АЕЦ-а, защото и него те го построиха. И лукой нефтохима... икакто е тръгнало накрая ще ми ядеш......
82
1
 
2
 
! Отговори
НеСоросоид преди 5 години
До Анонименхайде сега и да представиш доказателствата. Защото едно бързо търсене в нета казва точно обратноъо на твоите твърдения....
81
13
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
До Хъ 80 Аз пък твърдя че Крим е турски.Рече ли Ердоган да си го вземе , негов е.
80
12
 
4
 
! Отговори
дядо Соци преди 5 години
До Анонимен 90 И аз така..Най ми е смешно като някои сравняват Русия със САЩ. Все едно да сравняваш магаре с кон , и да твърдиш че магарето върши повече работа. Така де.Някой против?
79
0
 
5
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Ами не са се сетили. Сега вече ще разположат.Ха ,ха..!
78
6
 
14
 
! Отговори
Психодиспансер преди 5 години
Руски виц:- След първа атака на САЩ по Русия, звъни Лавров на Шойгу и му казва :-Слушай, Сергей, по Ню Йорк недей да стреляш, дъщеря ми е тамШойгу отговаря :-Блят, Песков каза да не стрелям по Лондон и Париж а Медведев по Берлин. Е, къде да стрелям?-Ммммм... стреляй по Воронеж, там 100% няма от нашите.
77
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав си..............затова "умствено безсилните" и загубиха войните си с руснаците! Като тръгнеш от 12-ти век, та до наши дни запада е ПРОИГРАЛ ВСИЧКИТЕ СИ ВОЙНИ С РУСИЯ!Стига бе, вярно ли? Ами Кримската, ПСВ, Руско-полската?
76
7
 
13
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Крим е БЪЛГАРСКИ. По дълго време е владян от българите. Сталин премества всички с българско съзнание из цяла русия.
75
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най са ми смешни разни капацитети като сравнят Путин със Садам или Русия с Ирак.Пийте си хапчетата редовно, моля ви.