Путин: България съжалява, не защити националните си интереси!

Дано Европа не изглежда като България, надява се руският президент
Обновена: 4 окт 2018 10:34 | 4 окт 2018 07:00, Елка Василева
546
Путин: България съжалява, не защити националните си интереси!
Себастиан Курц и Владимир Путин. Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин предупреди ЕС да не проявява слабост при решаването на газовите въпроси, предаде ТАСС.

Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта "Северен поток 2" както някога България в "Южен поток", каза Путин на съвместна пресконференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

"България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през "Турски поток", отбеляза руският президент.

"Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси", добави Путин.

Още по темата

Руският президент припомни печалната съдба на проекта "Южен поток", отбелязва ТАСС.

"Българските колеги ни увериха, че ще се борят докрай за "Южен поток", тъй като това отговаря на националните им интереси", каза Путин. Той посочи, че газопроводът би "повишил геополитическия статут (на България) като страна транзитьор в Европа, някъде под 400 милиона евро на година просто така, просто защото тръбата минава през тяхна територия". Българската страна разчиташе да създаде няколко хиляди работни места (с "Южен поток"), добави Путин.

Руският президент подчерта, че е говорил подробно по въпроса на енергиен форум в Москва.

"Искам да ви уверя, че Русия е била, е и, безусловно, винаги ще бъде надежден доставчик, в това число и защото тази тръбопроводна система идва направо от първоизточника, направо от Ямал, от Сибир", каза той.

Путин постави акцент върху факта, че тази газотранспортна система е лишена от транзитни рискове.

Приветствам позицията на Австрия в подкрепа на изграждането на газопровода "Северен поток 2", каза руският президент.

Австрийският канцлер даде да се разбере, че европейските партньори на проекта са заинтересовани от неговата реализация.

"Искам да ви уверя, че европейските страни, участващи в този проект, го подкрепят. Те гледат на него положително и искат да (го) реализират съвместно", заяви Курц.

В същото време австрийският канцлер подчерта, че "за нас е важно да бъдат взети предвид интересите на Украйна, като важна страна транзитьор (на газ)".

"Съгласни сме, че в Европа има силна заинтересованост от евтини и стабилни доставки на газ, и такава необходимост съществува, ако искаме да си осигурим енергийна сигурност. За да бъде гарантирана енергийната сигурност, ние смятаме, че е необходимо голямо количество източници на енергия, също така е рационално едно определено разнообразие на енергийните маршрути", заяви Курц, подчертавайки подкрепата на Австрия и другите европейски партньори за проекта "Северен поток 2".

Путин защити енергично планирания газопровод между Русия и Германия като икономически осъществим и изрази надежда, че европейските страни ще съумеят да удържат на натиска на Съединените щати за проваляне на проекта, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че САЩ и някои държави от ЕС са против "Северен поток 2" с аргумента, че той ще засили енергийната зависимост на Европа от Русия. Съединените щати освен това са заинтересовани да продават повече втечнен природен газ в Европа.

По-рано представители на американското правителство предупредиха, че САЩ може да наложат санкции във връзка със "Северен поток 2".

В тази връзка Путин подчерта, че руският газ, доставян по тръбопроводи, е значително по-евтин от американския втечнен газ.

Би било "глупаво и прахосническо" Европа да избере по-скъп вариант, навреждайки на своите потребители и на глобалната си конкурентоспособност, каза руският президент, цитиран от АП.

Агенцията отбелязва, че Украйна, която е главният транзитен път за руските газови доставки за Европа, е твърдо против проекта "Северен поток 2", тъй като се опасява, че ще загуби ролята си за преноса на газ.

Във връзка с коментара на Курц, че интересите на Украйна като ключова страна транзитьор трябва да бъдат защитени, АП припомня, че Путин по-рано е обещал да обмисли продължаване на газовия транзит през тази страна, ако тя уреди свой търговски спор с Русия за стари доставки.

Москва и Киев са въвлечени в конфликт, откакто през 2014 г. проруският президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт след бунт. В отговор Русия анексира украинския Кримски полуостров, а проруски сепаратисти установиха контрол над територии в Източна Украйна, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


546
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
369
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Андрешковци, проблема ви е, че не можете да плащате газа на Путин, а не доставката му !Не се ловете на съветите на Путин и русофилските продажници !
368
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, момче ти наистина ли като "кон с капаци" или си толкова "наивен" (меко казано)!?!?!?1) Ако проекта "Южен поток" беше реализиран, без грам съмнение , Гърция,Сърбия, Унгария и Австрия щяха да се вкючат към "тръбата" със или без желанието на баба Меркел - щеше да е въпрос на време.2) Не се съмнявай, с времето Турски поток ще доставя газ за Балканите и за Южна Европа!3) Причината да не се построи Южен поток беше средство за натиск срещу Путин и политиката му в Ук.Къде е лъжата?
367
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин ще продължи да ви вдига цената на газа, петрола и всичко, каквото зависи от него. А вие давайте милиарди за самолети, щото Турция щяла да ви нападне. Путин ви е "нападнал" отдавна и ви пие кръвчицата денонощно. Плащайте и ония милиони неустойки за Белене! Плащайте, щото сме много богата страна. На ЕС не му пука за вас.
366
18
 
12
 
! Отговори
Тръмп преди 5 години
Путин да си гледа алкохолишката държава и да не се меси в чужди работи.
365
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изигра ли ви Русия??? А???Стотици коментари под статията за Путин, а в страната ври и кипи, затъваме с всеки изминал ден. Но това не е важно. Важна е статията за Путин. Сега пуснете статия за Ердоган и цялата публика ще се насочи към нея.
364
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин съжалява, че България не му пълни гушата колкото му се иска !
363
18
 
16
 
! Отговори
Никифор преди 5 години
Българите са продажно племе.За два сребреника и майка си ще предадат.Борисов и Плевнелиев са доказателство за това.Руснаците се подиграха на Бойко за една тръбичка от Турски поток с цел назидание.Нашето добиче понеже е честолюбиво,веднага игря контра.Набързо даде подкрепа на Грузия Украйна и Македония за НАТО и не покани за участие руски фирми свързани със самолетостроенето.Абе льольо,кой си ти,че да се репчиш на мечката? Ще те шамароса,жалко е че страдаме и ние покрай дебелизма ти. Русия няма д
362
23
 
16
 
! Отговори
Учителя преди 5 години
Ако бяхме направили Южен Поток при ония условия - да е собственост на ГАЗПРОМ, т.е там половин България вече щеше да е руска собственост. Вън yшанkите от България - не им щем нито меда нито жилото...
361
3
 
8
 
! Отговори
и в същото време преди 5 години
"Европейските страни, участващи в газопровода "Северен поток 2", се интересуват от неговото изпълнение и напълно подкрепят изграждането му. Това съобщи в сряда австрийският канцлер Себастиан Курц на пресконференция след разговори с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург, предават TACC и Агенция "Фокус"."
360
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 377Как успяваш в толкова малко изречения та напишеш толкова лъжи! ЮП не отговаря на условието по тръбата да се транспортира газ и от друг доставчик. И защото си доста зле с мисленето ще те светна-това означава все едно чужда фирма да построи път и да определя кой има право да се движи по него. Турски поток изобщо не е алтернатива на ЮП! ТП ще пренася ли газ за Сърбия и ЕС???
359
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Путин: България съжалява ... ""......................товарищ Путин е надушил слабост и натиска ... единственото, което иска за България Путин е да ни превърне във втори Донбас ... със чеченци грабещи и изнасилващи по мазетата.Е тогава турското робство ще ви се види песен, другари.почвам да си мисля, че точно това заслужавате всъщност ... а ние ще ви гледаме отдалеч и ще ви се радваме.
358
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин: България съжалява, не защити националните си интереси!--------За огромно Наше съжаление е прав!ЕС и ЕК се противопоставиха на "Южен поток" по политически причини, за да защитят интересите на "протежето" си Украина!!!!!Но, Русия бързо намери алтернатива в лицето на Турция и днес вместо "Южен поток" се строи "Турски поток".Единствените губещи сме ние и разбира се Укр.,а опита на баба Меркел и Обама да манипулират Путин чрез украинците се провали!
357
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са последствията за предателите?Никакви.
356
8
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
тиквофилията е скъпо хоби, ще си плащате, щом искате да имате тиква премиер. В нормалните държави имат нормални премиери и не плащат толкова и затова са по-богати от нас
355
17
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Северен поток ще го има защото е немски проект. Южен поток няма да го има защото е руски проект. Просто е.
354
6
 
10
 
! Отговори
Цветя на Шипка! преди 5 години
В Европа тикви свинките ги некльопат камо ли да си играят на Gъз-2, ZаDник -3 или пан Пропан-Набутан-4.Европа не е Банкя!
353
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този ублюдок що не си гледа фалиралата бензиноколонка?
352
13
 
10
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
2019г. наближава, в Кремъл са изнервени, газ в ЕС ще има и ще минава през Украйна.
351
3
 
0
 
! Отговори
Доцент преди 5 години
Още не съм професор, сигурно защото не съм прозрял писаното от професора по-долу ?
350
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под 400 млн.евро годишно. такса просто защото тръбата минава през страната,отделно диаметъра на тръбата,който би бил,а кой ще ги плаща просто,ако просто не искат да ги плащат никои, например Украйна къдет още спорят даже едностранно обмисляли да спрат транзита газ,а колко много повече тръби минават за транзитиране на газ как разпределителен център и туй по проект още от СИВ с участие на страните съседни и прилежащи на източния блог и насочени към тях,а спорят за обемите по тръбите щот не излизат