Путин: България съжалява, не защити националните си интереси!

Дано Европа не изглежда като България, надява се руският президент
Обновена: 4 окт 2018 10:34 | 4 окт 2018 07:00, Елка Василева
546
Путин: България съжалява, не защити националните си интереси!
Себастиан Курц и Владимир Путин. Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин предупреди ЕС да не проявява слабост при решаването на газовите въпроси, предаде ТАСС.

Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта "Северен поток 2" както някога България в "Южен поток", каза Путин на съвместна пресконференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

"България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през "Турски поток", отбеляза руският президент.

"Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси", добави Путин.

Още по темата

Руският президент припомни печалната съдба на проекта "Южен поток", отбелязва ТАСС.

"Българските колеги ни увериха, че ще се борят докрай за "Южен поток", тъй като това отговаря на националните им интереси", каза Путин. Той посочи, че газопроводът би "повишил геополитическия статут (на България) като страна транзитьор в Европа, някъде под 400 милиона евро на година просто така, просто защото тръбата минава през тяхна територия". Българската страна разчиташе да създаде няколко хиляди работни места (с "Южен поток"), добави Путин.

Руският президент подчерта, че е говорил подробно по въпроса на енергиен форум в Москва.

"Искам да ви уверя, че Русия е била, е и, безусловно, винаги ще бъде надежден доставчик, в това число и защото тази тръбопроводна система идва направо от първоизточника, направо от Ямал, от Сибир", каза той.

Путин постави акцент върху факта, че тази газотранспортна система е лишена от транзитни рискове.

Приветствам позицията на Австрия в подкрепа на изграждането на газопровода "Северен поток 2", каза руският президент.

Австрийският канцлер даде да се разбере, че европейските партньори на проекта са заинтересовани от неговата реализация.

"Искам да ви уверя, че европейските страни, участващи в този проект, го подкрепят. Те гледат на него положително и искат да (го) реализират съвместно", заяви Курц.

В същото време австрийският канцлер подчерта, че "за нас е важно да бъдат взети предвид интересите на Украйна, като важна страна транзитьор (на газ)".

"Съгласни сме, че в Европа има силна заинтересованост от евтини и стабилни доставки на газ, и такава необходимост съществува, ако искаме да си осигурим енергийна сигурност. За да бъде гарантирана енергийната сигурност, ние смятаме, че е необходимо голямо количество източници на енергия, също така е рационално едно определено разнообразие на енергийните маршрути", заяви Курц, подчертавайки подкрепата на Австрия и другите европейски партньори за проекта "Северен поток 2".

Путин защити енергично планирания газопровод между Русия и Германия като икономически осъществим и изрази надежда, че европейските страни ще съумеят да удържат на натиска на Съединените щати за проваляне на проекта, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че САЩ и някои държави от ЕС са против "Северен поток 2" с аргумента, че той ще засили енергийната зависимост на Европа от Русия. Съединените щати освен това са заинтересовани да продават повече втечнен природен газ в Европа.

По-рано представители на американското правителство предупредиха, че САЩ може да наложат санкции във връзка със "Северен поток 2".

В тази връзка Путин подчерта, че руският газ, доставян по тръбопроводи, е значително по-евтин от американския втечнен газ.

Би било "глупаво и прахосническо" Европа да избере по-скъп вариант, навреждайки на своите потребители и на глобалната си конкурентоспособност, каза руският президент, цитиран от АП.

Агенцията отбелязва, че Украйна, която е главният транзитен път за руските газови доставки за Европа, е твърдо против проекта "Северен поток 2", тъй като се опасява, че ще загуби ролята си за преноса на газ.

Във връзка с коментара на Курц, че интересите на Украйна като ключова страна транзитьор трябва да бъдат защитени, АП припомня, че Путин по-рано е обещал да обмисли продължаване на газовия транзит през тази страна, ако тя уреди свой търговски спор с Русия за стари доставки.

Москва и Киев са въвлечени в конфликт, откакто през 2014 г. проруският президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт след бунт. В отговор Русия анексира украинския Кримски полуостров, а проруски сепаратисти установиха контрол над територии в Източна Украйна, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


546
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
449
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така не се бори тероризма. Оставили световен терорист номер 1 да словоблудства и размишлява за вината на другите държава без да вижда собствената си вина. Хага спиш...
448
14
 
6
 
! Отговори
чудя се преди 5 години
До колкото разбирам защитили националните си интереси са страни като Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, С. Корея, Монголия, Куба, Сърбия(тя е на кантар със защитата)...А незащитилите се са прибалтийските републики, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватска... За страните по-на запад не ми се и говори, те не са били и освобождавани от великата и могучая, съвсем са зле с отстояването на интересите си. Е да си кажа честно, предпочитам да сме с незащитени по путинските стандарти интереси
447
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакам сега някой да каже, че България била руски троянски кон, че да го плесна през устата- както би казал великия Алеко. От италианци, унгарци и австрийци вече и за троянски кон не можем се уреди!
446
12
 
11
 
! Отговори
niki преди 5 години
Точно обратното. Путев го е яд, че България защити националния си интерес и не се зароби с втора тръба към същия монополист.
445
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
скъпи 'експерти'. газта е стока и се продава от собственика, само пренасянето не става с камион, а по тръба! 1000 глупости изчетох как турция и украйна щели да ни препродават с надценка нещо чуждо, как ние сме щели да продаваме руска газ на европа и как било поскъпнало парното заради ЮП. ние никога не сме можели да определим цената на чуждата стока, евентуално минаваща през нашата страна, а както се видя, нямаме и транспортния коридор, нито пари да строим. защо ругаете макейн и путин и ес?
444
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Slavanite Sa Potomzzi na BALGARITE i BALGURITE Sa im Dali SLOVOTO i posle CHasst ot Potomzzite im Sa se Premesstili ot BAL-KAN-ite v Evropa ,v Egipet , Severna Afrika , Blizkia Iztok , Volga,Kavkaz ,Mongolia, India ,Kitai ,Aponia, Severna Amerika ... BALGARIA E Maiikata na Russia/zatova i Ta Zaema i Obedinava Teritorii Zaselvani ot plemena s Balgarsski Proizhod v Azia i Alasska /,a NE obratnoto , kakto Nakoi "slavani " si mislat..Russia Sustesstvuva Edva ot Hillada godini ,a BALGARITE ,potomzzi na BALGURIte - Atlantite Sa Zapochnali Da Se Preselvat ot BALKANite oste otpredi 11 Hilladi Godini p
443
7
 
16
 
! Отговори
Не бе! преди 5 години
До Плюс/минусТой газта ще си я реализира,но нас няма да ни има сред печелившите.Заради верността към братята американците!
442
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факта е че всеки си гони интересите в тая игра с газа, лошото за нас е че ние нямаме политици които да отстояват Българският интерес.
441
11
 
18
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Путин разгроми атлантическите *** пак :)
440
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е въпрос на интереси и влияние. Нека не се правим на това, което не сме.Кой губи, кой печели - казва ли ти някой? България ли, Русия ли? Това е въпросът. За какво говорим въобще? По отношение на България аз не бих била толкова речовита ако бях на мястото на Путин. Историята всички я знаем, какво трябва да го учудва? Русия трябва да постави отношения та си с България на други основи ако иска да си върне доверието, което Русия от 70 - години на XIX век пося в българския народ. Това е.
439
6
 
10
 
! Отговори
До456 преди 5 години
Какво "прагматично и делово"виждаш в това да дойдат да ти нашокат канчето,и ти да се откажеш от един доста печеливш проект?
438
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По - добре е Путин да запази мълчание по този въпрос. Не е нужно този, който е създал проблема преди години сега да изказва каквито и да е мнения. Отношенията на Русия с България вече не трябва да са на основата на "аз ти казвам - ти изпълняваш". Тогава беше СССР. Не е ли тъй? Или пък да се изказват мнения които на никого не трябват и които никой не ти иска. Просто това вече не върви. Всичко просто трябва да е делово и прагматично без някакви излишни изцепки за каквото и да е.
437
11
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
За съжаление при Борисов България стана жалко посмешище във всеки аспект. Още по-жалкото е, че някои 80 процентници приемат това за напредък.
436
6
 
6
 
! Отговори
До зозо преди 5 години
Още малко и ще познаеш, ***!
435
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия строи "Северен поток 2".........................да, България заради ГЕРБ-ерите изгубиха милиони само от транзитни такси!!Важното е "братята американци" да са доволни!!!
434
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е Путин...................БГ-политици послушаха американските сенатори...........сега да се молят на Ердоган - султан на руска газ с турска надценка!!!
433
19
 
12
 
! Отговори
b,car преди 5 години
Аха, на Путин не му харесва, че България не иска да стане робиня на него. Направо е луд
432
9
 
26
 
! Отговори
прав е Путин преди 5 години
Така е, за съжаление Путин е прав в този случай. Този тръбопровод беше добра инвестиция за България,загубихме милиони и подарихме тръбата на Турция от глупост и чакаме транзитно да минела през нас... Ама при пожарникар Бойко начело на държавата, какво да се очаква? И пак Орешарски му е крив. Бойко все го беше страх да се срещне с Путин,чак и вицове мисли за него. И Путин му измисли виц, като го нарече,, слуга". Затова българи чакайте сметките за ток и топлофикация да стават все по високи.
431
10
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
ЕС реално е Третият Райх, но без войната. Когато и последният 80 процентник го проумее, ще е много късно, защото ще сме мъртва нация.
430
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 10 години в ЕС БВП на България е по-голям от този на Сърбия, Босна, Черна гора, Албания, Косово и Македония взети заедно.А за последните 10 години от властта на Путин цената на *** за час в Москва падна от 200 долара на 50 лева. Ама на пътя може да се намерят и по-евтини.