Шпионски дрязги: ЕС размаха пръст на Русия, този път за кибер атаки

Лондон и Хага обвиниха военната разузнаване за серия кибер атаки срещу Запада
Обновена: 5 окт 2018 06:30 | 4 окт 2018 21:11, Екип на Dnes.bg
65
Шпионски дрязги: ЕС размаха пръст на Русия, този път за кибер атаки
Снимка: Flickr

Европейските институции заклеймиха руското военно разузнаване ГРУ за серия кибер атаки, целящи да отслабят западните демокрации.

Заявлението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на първия дипломат на ЕС Федерика Могерини идва часове, след като Великобритания обяви, че ГРУ стои зад серия кибер атаки, включително срещу Огранизацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), базирана в Хага.

Още по темата

Руската операция, която целяла кражба на данни от ОЗХО била осъществена през април, когато тя трябваше да се произнесе по молба на Лондон за веществото, с което беше отровен двойният агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Днес британските и холандски власти дадоха информация за предотвратяването на кибер атаката, а четирима руснаци бяха изгонени от Холандия за шпионска дейност.

"Този агресивен акт демонстрира неуважение към важната цел на Организацията за забрана на химическите оръжия, която работи за унищожаването на оръжия по света с мандата на ООН", се казва в изявлението на Съвета и Комисията.

"Ние осъждаме такива действия, които подкопават международното право и международните институции. ЕС ще продължи да укрепва устойчивостта на своите институции и на държавите-членки, както и на международните партньори и организации в областта на цифровите технологии", уверяват Туск и Могерини.

Декларацията на ЕС почти съвпадна по време с подобно заявление на британския и холандския премиери Тереза Мей и Марк Рюте, които съобщават, че е установена ролята на ГРУ - руското военно разузнаване, за тази и още няколко кибер атаки.

Смята се, че сред тях са хакерските нападения срещу Международната антидопингова комисия, Националния комитет на Демократическата партия в САЩ, авторството на вируса BadRabbit, който атакува международното летище в Киев и руски медии през 2016 г., както и кражбата на имейли от британски вестници през 2015 г.

Четирима руснаци с дипломатически паспорти са били изгонени от холандските власти като причастни към операцията в ОЗХО, след като наетата от тях кола е била открита, паркирана край сградата на организацията в Хага. В автомобила е открита апаратура за хакване на WiFi мрежи, а на покрива е имало антена, задействана от батерии в багажника. Рюте и Мей уточняват, че ГРУ се е опитало да влезе в системите за сигурност на ОЗХО.

"Безразсъдните операции на ГРУ се простират от разрушителната кибернетична дейност до използването на незаконни нервни агенти в Солсбъри, което остави четирима души да се борят за живота си, а една жена почина", заявяват холандският и британският премиери.

Британският държавен секретар Джереми Хънт добави на пресконференция, че според Лондон руското правителство е разпоредило атаките, осъществени от ГРУ.

Очаква се по-късно днес изявление да направи и ФБР, което разследва изтичането на мейли от щаба на демократите по време на предизборната президентска кампания в САЩ, стрували победата на Хилари Клинтън на изборите.

Опитът да се проникне в базата данни на ОЗХО съвпада по време с разследването на отравянето с "Новичок" през март на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Великобритания потърси експертиза от ОЗХО да установи дали не става дума за използване на химическо оръжие. Лондон потвърди използването на химически агент и призова останалите държави от ЕС да заклеймят Кремъл и да изгонят руски шпиони, 16 страни сториха. България отказа да подкрепи инициативата като премиерът Борисов обясни, че представените от Тереза Мей доказателства са недостатъчни.

Преди дни Лондон идентифицира двама руснаци като офицери от ГРУ, за които се предполага, че са пренесли "Новичок" в шишенце от парфюм. Британското разследване смята, че Александър Петров и Руслан Боширов са непосредствените извършители на атентата. В последствие Руслан Боширов беше разпознат като полковникът от ГРУ Анатолий Чепига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен14 У-ха-ха-ха-ха-хаАбе ингилизите на едно островче имат 3 пъти по-голям БВП от русията.Не случайно ингилизите привлякоха руските милиардери там, взеха им парите и им биха шута.Пък ти с твоите 9500 рубли заплата, напивай се с лосион и разправяй колко *** са ингилизите.
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светлият комунизъм не може и себе си да оправи.Ама хората още не могат да го разберат.
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У-ха-ха-ха-ха-ха-ха.................вече така им се кефя на тези полуумници от ингилизията!!!!! То бива толкова да изпаднат, бива, бива, ама това вече ч.ука по дъното!!!! Пълна шизоф-рения! И престанете да намесвате ес-чето (то, горкото вече само не знае къде се намира!)! ингилизите нали напускат, какво ги приписват на ес-чето? А тия, гражданите на страната на вятърните мелници...........на тях САМО ВЯТЪР ИМ Е В ГЛАВАТА! Те въобще не се броят! Айде, утре чакаме НОВИ "ПОДВИЗИ" на руснаците!!!!
10
5
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Двама се карат - Китай печели.Хитри са китайчетата...много хитри !!
9
7
 
3
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До Анонимен11ми оправяй си я бре.Кой ти пречи?Ти до сега ко? Чакал си светлия комунизъм ли да ти оправи къщата?
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми дреме ни за ЕС, ни за Русия. Да си оправим собствената къща, това е въпросът.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакви доказателства или пак на принципа високо вероятно, пък и предните каламбури остаряха във времето и сега мислим други безумия.
6
17
 
10
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Както винаги русия си прахосва ресурсите за да показва евтин мачизъм.В русия има доста талантливи програмисти , хакери и т.н. ама вмсето да се занимават с нещо смислени са хванати почти насила да работят за правителството за да хакват системите на детски градини и селски кметства по света.русия ще бъде унищожена от собствената си простотия.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако умре някой от кралското семейство в Англия на рожденияден на Путин, това е сигурен знак, че има нещо гнило в говеждото (свещеното животно в Индия), умряло от вредни идеи в главата.
4
1
 
6
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 5 години
Viniat drugi sakoeto sa vinovni TE,i koeto sa isvar6ili TE.Glavoresite ot amerika I anglis.
3
3
 
15
 
! Отговори
niki преди 5 години
Безаналогови са им шпеонините, смях!
2
3
 
14
 
! Отговори
Кутев преди 5 години
НА АМБРАЗУРАТА, ХИБРИДИ!ВЕДНАГА, С ПЪЛНА СИЛА!
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво от това ?