Шпионски дрязги: ЕС размаха пръст на Русия, този път за кибер атаки

Лондон и Хага обвиниха военната разузнаване за серия кибер атаки срещу Запада
Обновена: 5 окт 2018 06:30 | 4 окт 2018 21:11, Екип на Dnes.bg
65
Шпионски дрязги: ЕС размаха пръст на Русия, този път за кибер атаки
Снимка: Flickr

Европейските институции заклеймиха руското военно разузнаване ГРУ за серия кибер атаки, целящи да отслабят западните демокрации.

Заявлението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на първия дипломат на ЕС Федерика Могерини идва часове, след като Великобритания обяви, че ГРУ стои зад серия кибер атаки, включително срещу Огранизацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), базирана в Хага.

Още по темата

Руската операция, която целяла кражба на данни от ОЗХО била осъществена през април, когато тя трябваше да се произнесе по молба на Лондон за веществото, с което беше отровен двойният агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Днес британските и холандски власти дадоха информация за предотвратяването на кибер атаката, а четирима руснаци бяха изгонени от Холандия за шпионска дейност.

"Този агресивен акт демонстрира неуважение към важната цел на Организацията за забрана на химическите оръжия, която работи за унищожаването на оръжия по света с мандата на ООН", се казва в изявлението на Съвета и Комисията.

"Ние осъждаме такива действия, които подкопават международното право и международните институции. ЕС ще продължи да укрепва устойчивостта на своите институции и на държавите-членки, както и на международните партньори и организации в областта на цифровите технологии", уверяват Туск и Могерини.

Декларацията на ЕС почти съвпадна по време с подобно заявление на британския и холандския премиери Тереза Мей и Марк Рюте, които съобщават, че е установена ролята на ГРУ - руското военно разузнаване, за тази и още няколко кибер атаки.

Смята се, че сред тях са хакерските нападения срещу Международната антидопингова комисия, Националния комитет на Демократическата партия в САЩ, авторството на вируса BadRabbit, който атакува международното летище в Киев и руски медии през 2016 г., както и кражбата на имейли от британски вестници през 2015 г.

Четирима руснаци с дипломатически паспорти са били изгонени от холандските власти като причастни към операцията в ОЗХО, след като наетата от тях кола е била открита, паркирана край сградата на организацията в Хага. В автомобила е открита апаратура за хакване на WiFi мрежи, а на покрива е имало антена, задействана от батерии в багажника. Рюте и Мей уточняват, че ГРУ се е опитало да влезе в системите за сигурност на ОЗХО.

"Безразсъдните операции на ГРУ се простират от разрушителната кибернетична дейност до използването на незаконни нервни агенти в Солсбъри, което остави четирима души да се борят за живота си, а една жена почина", заявяват холандският и британският премиери.

Британският държавен секретар Джереми Хънт добави на пресконференция, че според Лондон руското правителство е разпоредило атаките, осъществени от ГРУ.

Очаква се по-късно днес изявление да направи и ФБР, което разследва изтичането на мейли от щаба на демократите по време на предизборната президентска кампания в САЩ, стрували победата на Хилари Клинтън на изборите.

Опитът да се проникне в базата данни на ОЗХО съвпада по време с разследването на отравянето с "Новичок" през март на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Великобритания потърси експертиза от ОЗХО да установи дали не става дума за използване на химическо оръжие. Лондон потвърди използването на химически агент и призова останалите държави от ЕС да заклеймят Кремъл и да изгонят руски шпиони, 16 страни сториха. България отказа да подкрепи инициативата като премиерът Борисов обясни, че представените от Тереза Мей доказателства са недостатъчни.

Преди дни Лондон идентифицира двама руснаци като офицери от ГРУ, за които се предполага, че са пренесли "Новичок" в шишенце от парфюм. Британското разследване смята, че Александър Петров и Руслан Боширов са непосредствените извършители на атентата. В последствие Руслан Боширов беше разпознат като полковникът от ГРУ Анатолий Чепига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОБЛЕМЪТ Е ТАМ, ЧЕ НА РУСИЯ НЕ И ПУКА ЗА САНКЦИИТЕ.НА ТЯХ ИМ СТАВА ЛОШО, ЩОТО ГУБЯТ ОГРОМНИЯ РУСКИ ПАЗАР.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВРОПА СЕ ЯДОСВА НА РУСИЯ- ЗАЩОТО РУСИЯ ПРОВЕЖДА ИКОНОМИЧЕСКИ САНКЦИИ НАД ЕВРОПА ДО КРАЯ НА 2018Г , А ОТ ТАМ ЕВРОПА Е В РАЗРУХА И ФАЛИТ, МИН ЗАПЛАТА СТАВА 280ЛВ, А КАТО СА ЧУЛИ ТОВА ЕМИГРАНТИТЕ ТРЪГНАЛИ ОБРАТНО КЪМ РУСИЯ.
51
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"По същата причина, по която руски дипломати бяха изгонени от над 20 страни, след като Лондон представи доказателствата си по случая Скрипал"1. Веднага след като един шпионин се разкрие Службите вземат решение Екстрадиция, Арест или Вербовка(или да се опитат да го измамят)2. Шпиони с Дип Паспорти са НЕДОСЕГАЕМИ за това ВЕДНАГА ги гонят(Графиня НОН ГРАТА) - така че тези дипломати изгонени от трети страни не са Шпиони а страните "подържат" ВБ - която представи УВЕРЕНИЯ не ДОКАЗАТЕЛ
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен57По същата причина, по която руски дипломати бяха изгонени от над 20 страни, след като Лондон представи доказателствата си по случая Скрипал
49
0
 
7
 
! Отговори
Шпионинът от Севера преди 5 години
Западните служби направиха Джони Инглиш да изглежда като Джеймс Бонд
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като са били с дипломатически паспорти, не са ли имали дипломатически имунитет? Ако да, как тогава са претърсвали колата им и т.н.?И по принцип дали няма някакви по-специални устройства за комуникация във всяка дипломатическа кола?
47
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрахте ли, че руската коаака разбира само от твърд юмрук...Санкции до дупка и то икономически! Азиатския кенееф най накрая да се спре да провокира нормалния свят. Разбирам яда им, че живеят в мизерия и нищета, но за това не им е виновен запада.
46
0
 
5
 
! Отговори
към 16 преди 5 години
Не случайно ингилизите привлякоха рускитемилиардери там, взеха им парите и им бихашута.-----------------За съжаление така е, много руски пари се перат на Острова, а и в Е С. Много иначе трудни за финансиране дейности идват от парите на рускките олигарси, които са баснословно богати! Явно няма отървване от тях. Какво значи "биха им шута "? Повечето руски милиардери продължават да си живеят в. Англия, къде ще идат?! Съмнявам се че британците искат да ги гонят.
45
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо Русия не им прати малко Светлина и Топлина на тези наглеци(и Англичаните)
44
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
m4i da odyt nihnite kiberutki u Moskowskiq uniwersitet imeni Lomonosowa da se nau4at na aritmetika, smiatane i premiatanea te oxford, oxopel, oxporsche i ono te do tam 4e da ga dokarat karu4kite
43
7
 
12
 
! Отговори
Неизбежно е преди 5 години
Неизбежно е. Ще има нови санкции срещу Русия. Натам отиват нещата...
42
8
 
10
 
! Отговори
lol до Ким Чен Ун преди 5 години
какви разбити икономики след войната бе, руcoфилиcтик? русия кога е имала икономика, че да я разбият? 70 години минаха от войната - още ли не могат да се оправят? къде са Южна Корея, Япония (2 атомни бомби)? кой наля пари там? пак ли американеца...или руснака? какво стана с всички държави от източния блок след войната, как ни 'възстанови' и 'помогна' СССР? 'имаше ред, не си заключвахме вратите, бяхме 27=*** икономика'! хахахахаха тъпaци!
41
4
 
5
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Навигатор до Лос Говедарос имат не 17 трилиона а 23 трилиона ама дългове и затова на тях им трябват воин за да не си плащат борчовете стар изпитан метод взимаш чужди пар ам не искаш да ги връщаш това са световните крадци от Лос Говедарос
40
7
 
12
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Навигатор до Да те светна малко за трилионите Русия и Германия излязоха от ВСВ с изцяло разбити икономики докато тези държави дето ги изброяваш не водиха воини на техните територии Айде сега понеже си много учен ми кажи как се догонва една работеща икономика от икономика която тръгва от нулата Амерканците наляха в Германия 13 милиарда долара след воината а на Русия никои не и помогна да се оправи Та тези мантри ги пей на друго място за БВП амн от тъ-пи либерали
39
8
 
9
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен А на мен ми замирисва на *** западни памперси от страх и шубе Много ги е страх тези либерални *** от Русия като чуят за нея ги лови параноята
38
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44 не руските *** биха приели за доказателство ако хванат Путин лично в тоалетната на холандския парламент да хаква и го снимат налуп всички медии а той обръща компютъра и казва скивайте бе аз бях яко найс а.Ето това биха приели за доказателство.Не се хаби руските *** многк добре знаят че е той но не забравяй че им се плаша да пишат обратното никой не плюе по работодателят си.Между другото същото важи за американските *** който напоследък са приятелчета помагачи на руските ***
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Замирисва на нови санкции.
36
3
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
ОК какво повече искате коментиращите? Намерили са лап-топ от който са ставали хакове в различни страни по света, намерили са касова бележка от такси от ГРУ до летището (смятай този по ъкъл колко е :D) и пълна кола с апаратура за хакване, и това собственост на хора с дипломатически паспорти? Какво доказателство ще приемете? Да хванат Путин в бус до централата на НАТО да хаква сам?
35
7
 
13
 
! Отговори
Fake News ... преди 5 години
ГРУ ?Това си отиде със СССР, явно и тая 'новина' е извадена от нафталина от това време...
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кибер атаките са десетки хиляди всеки ден. Най-много идват от Китай, но всеки с достъп до интернет може да организира такава атака, стига да има мотив за това. Най-често се атакуват не актуализирани сървъри с цел да се ползват неоторизирано за престъпни цели. Или за да се открадне някаква информация. Не Това, че атаките идват от някаква страна не означава че зад нея стои правителство.