Руски издания: Шпиономания пак връхлетя Запада

Засега нещата са на стадий полуфантазия, коментират в Русия
5 окт 2018 10:15, Елка Василева
45
Руски издания: Шпиономания пак връхлетя Запада
Снимка: архив, Reuters

Шпиономания отново връхлетя Запада, пише "Известия" под заглавие "Холандски синдром" - според вестника експулсирането на руски граждани от Холандия може да увеличи напрежението в международните отношения.

САЩ повдигнаха вчера обвинения срещу 7 предполагаеми агенти на руското военно разузнаване (ГРУ) заради кибератаки по-специално срещу централата на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага. Холандия обяви по-рано, че е експулсирала четирима от тези агенти с дипломатически паспорти през април, след като е осуетила действията им, припомня печатът.

Реални доказателства няма и "засега нещата са на стадий полуфантазия", коментира аналитикът Александър Асафов пред електронния вестник "ПолитЕксперт".

Обвиненията срещу Русия, че е замесена в кибератаки срещу Световната антидопингова агенция, ОЗХО и други институции, са част от план на Запада, целящ да поддържа актуална темата за "руската заплаха", заявява пред "Известия" Константин Косачов, председателят на външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент. Според сенатора координираните действия на Холандия и САЩ наподобяват по-скоро добре планирана провокация.

Още по темата

Регионалното представителство на руската търговско-промишлена палата в страните от Бенелюкс и Франция коментира пред изданието, че инцидентът с експулсирането на руските дипломати ще увеличи напрежението между държавите, включително в икономическата сфера - според шефката на мисията Елена Медведева може да бъдат застрашени руско-холандските търговски отношения.

По данни на руското посолство в Холандия днес кралството е на трето място сред външнотърговските партньори на Москва, изпреварвано само от Китай и Германия. При това Холандия е на втора позиция сред потребителите на руския износ, добавя "Известия".

Конфликтът веднага доби междудържавно измерение, отбелязва "Комерсант".

В коментари за "агресивния акт от страна на Москва" НАТО и ЕС обещаха да засилят възможностите си в киберотбраната. Британските власти обвиниха Москва, че атакува външното министерство в Лондон, и анонсираха нови антируски санкции. А САЩ повдигнаха нови обвинения в кибернетични обири срещу седмината "хакери от Русия", включително цялата "четворка от Хага". Източник от руското външно ведомство твърди: "Мракобесната политика на някои западни държави стигна до крайност", посочва всекидневникът.

"Независимая газета" цитира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заявил на пресконференция след министерска среща на пакта: "Неуспехът на атаката в Хага показва засилването на нашия киберпотенциал. Ние ще реагираме, ще интегрираме националните киберпотенциали на страните членки на НАТО в нашите мисии".

Столтенберг изтъкнал също важната роля, която националните киберпотенциали на страните от НАТО играят в борбата срещу "Ислямска държава". Алиансът "ще активизира съвместните си действия с ЕС в борбата с киберзаплахите", уверил той.

ОЗХО благодари на Холандия за мерките по гарантиране на сигурността на организацията, чието седалище е в Хага. Говорител на ОЗХО заяви, че нейният технически секретариат взема мерки за защита от киберзаплахи, информира "Комсомолская правда".

Според политолога Валерий Соловей, цитиран на сайта на руското радио "Бизнес Еф Ем", една от причините за нови обвинения срещу Русия точно сега са наближаващите междинни избори за Конгрес на САЩ.

По думите на негови "американски доверени събеседници" САЩ знаят, "че Русия този път няма да се меси, но ситуацията в Щатите е такава, че твърде вероятно" Москва ще бъде обвинена "в намеса. Сега тече подготовка за това", добавят те.

Украйна се възползва от случая и предложи Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН "заради кибератаката срещу сървърите на ОЗХО", пише "Военное обозрение". "Поредната планирана антируска акция на Запада с привличане на джобни режими", резюмира списанието.

Ако съдим по хронологията на събитията и огласените факти, САЩ са могли да повдигнат своите обвинения още през юли, заедно с обвиненията по повод разбитата електронна поща на Демократическата партия. Може би нещата са били забавени, за да демонстрира Вашингтон евроатлантическа солидарност в по-подходящ момент, смята бивш руски разузнавач, говорил пред "Ведомости".

В друг материал вестникът намира обща черта във всички подобни случаи - Русия се опитва да поправи предишни провали или някак да отвърне на обвинения, отправяни от други държави.

"Ако холандската и американската държава не си измислят обвиненията, руските тайни служби са били пратени да оправят нещата, да кърпят пробиви и/или да отмъщават за собствените си несполуки - със сваления самолет, с организираната употреба на допинг в спорта, с химическата атака в друга страна", предполага "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците имат лаборатория за разработване на биологични оръжия на територията на Грузия..............руснаците я показаха...........има доказателства, забранена зона, снимки, всичко!Ама БГ-медии продължавате да пишете за лошата Русия и за лошия Путин!!!
32
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До danipr6Що пишеш с големи букви бе гунчовец? Като го напишеш така черното бяло ли ще стане? Руското общество се разпада. В момента има сблъсаци между ингушети и чеченци. В Союз намериха дупка, някой саботьор я е пробил. Всички научни проекти са на трупчета, даче от окололунната станция ги изхвърлиха защото не могат да направят по-модерни шлюзове. Руското разузнаване стана за смях през сълзи пред руснаците и никой не му вярва. На плешивия цар рейтинга е на рекордно ниско ниво...
31
3
 
10
 
! Отговори
danipr6 преди 5 години
НА КРИВА РАКЕТА КОСМОСА И ПРЕЧИ. ТА ТАКА И НА ТЕЗИ КОИТО СИ САМОВНУШАВАТ КОЛКО ЛОША Е РУСИЯ. НЕ Е ТОВА ПРИЧИНАТА. ПРИЧИНАТА, Е ЧЕ РУСИЯ ВЕЧЕ СИ СТЪПИ НА КРАКА И ВЪРВИ НАГОРЕ. САЩ И ДРУГИТЕ ТЕХНИ ИЗДЪНКИ МНОГО СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ОТ ТОВА. ЗА ТЯХ ЕДНА ЗАПАДНАЛА РУСИЯ ИМ ВЪРШИ ПОВЕЧЕ РАБОТА ОТКОЛКОТО СЕГАШНА. СТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ КАЗВАТ СТАРИТЕ ХОРА. НА СТРАХА ОЧИТЕ СА ГОЛЕМИ И ОТ ТАМ РАЗВИВАТ ФОБИЯ ЗА КИБЕРАТАКИ, ОТРАВЯНИЯ С НОВИЧОК, САБОТИРАНЕ НА ИЗБОРИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ. НЕ ЩЕ Я САБОРЯТ РУСИЯ КОЛКОТО И Д
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31 Тя не е нова новината. Поръчваш съм част и от китайски фирми, и веднага ъж ми се случи, един малък чип, който исках да ползвам, за малък фронт. Но какво да видя - чието, първата му работа, когато го вързх към една мрежа бе, да се мъчи, да поста IPто ми, към IP в Китай. Това от джаджа за 5 лева с 1 mgz процесорче. Представям си останалото, сигурно прави сателит а се връзка :D
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че се шпионират - така е, но днес изскочи доста по-обезпокоителна новина за китайските производители на електроника (по-конкретно един производител на сървърно оборудване)... Дали ще се появи такава новина по българските сайтове - нямам идея, но потърсете в нета за "supermicro spy scandal". За съжаление, когато дадеш някаква власт в ръцете на алчни индивиди (в този случай китайските производители), последствията често са лоши...
28
24
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Действията на Кремъл напомнят дрънкането с чирпак по капака на тенджерата на булката за да прикрие факта, че пръднала. Миризмата обаче остава.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас!!!уша нки е обидна дума.
26
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И извънредна новина от министерство на отбраната на Русия:Минобороны решило переименовать шапки-*** в документах для адаптации к реалиям сегодняшнего дняРанее на портале правовой информации опубликовали постановление, которым вносились изменения в нормы снабжения военнослужащих. В частности, по документам, военным вместо шапок-ушанок будут выдавать шапки, а термин рубаха заменили на фуфайку.Руските солдати ликуват в очакване на фуфайките.
25
4
 
20
 
! Отговори
До анонимен 18 преди 5 години
Ти си толкова руснак колкото аз съм китаец. Все пак руските медии не са като българските . Там можеш да прочетеш много повече критични материали срещу властта отколкото в българските.
24
14
 
6
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
Руснаците не правят такива работи. Те правят само козметика с марка "новичок", кафемелачки с дълга цев и безобидни компютърни игри "тетрис", случайно заразени с бацили.
23
5
 
15
 
! Отговори
фейк преди 5 години
До Анонимен 22Ето пример за хибридна война,само лъжи и глупости се пишат без дори да си бил в Русия.
22
4
 
16
 
! Отговори
и те преди 5 години
Френски и Германски учени подозират САЩ в разработки на нов вид биологично оръжие в базата им в Грузия.
21
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И реакции от обикновените руснаци:Россия гниет с головы...с головы Путина..Как же низко скатился уровень профессионализма агентов ГРУ, что их работу легко замечаютвсе, с кем они имеют дело, а потом их так же легко засвечивают на весь мир. Это крах российской разведки в целом. Раньше ГРУ все уважали, а сейчас оно посмешище.образование развалили, медицину развалили, теперь и гру развалили. молодцы
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Българинбоко...ти ли си???
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До смяхАбе на *** на му е баш до смях. Примката се затяга.
18
6
 
21
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Само клевети. Не сме видяли до сега някакво солидно доказателство за каквото и да е. Търсят под вола теле.
17
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И реакции от обикновените руснаци:Полнейшая деградация как спец. служб, так их руководства да и страны в целом, как государстваСегодня уже в российских новостях не скажут, наверное завтра - если осмелятся. Буквально несколько часов назад пошла по агентствам новость - если вкратце, то похоже произошел крупнейший провал российской разведки за всю ее историю. Все эти скрипали, хакеры всего лишь пузыри на воде. Собственно и не удивительно. В путинской россии длина языка важнее профессионализма
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В интернет и вестниците вече всичко е позволено, както и след лов и риболов. Ама по-добре да си останат там само с приказките и надлъгването.
15
9
 
17
 
! Отговори
смях преди 5 години
В началото се забавлявах на лъжите и провокациите на запада а сега вече не стана банално и скучно.
14
8
 
15
 
! Отговори
факт преди 5 години
До 1Явно забравяш за лагера в Гуантанамо и затворите на ЦРУ където се държат отвлечени хора без съд и присъда и се изтезават,спомнили си?!