Сбърка ли Западът, подкрепял Елцин - кръвопролитията през 1993

Убийство на руската демокрация или неизбежно зло бяха неговите действия?
Обновена: 5 окт 2018 20:53 | 5 окт 2018 20:30, Елка Василева
103
Сбърка ли Западът, подкрепял Елцин - кръвопролитията през 1993
Снимка: архив, Reuters

Октомври 1993 година: кадрите с танковете, стрелящи по "Белия дом" в Москва, обиколиха света. В онези размирни дни Западът застана на страната на тогавашния руски президент Борис Елцин. Но дали не сгреши?

Днешната правителствена централа на брега на река Москва, наричана от руснаците „Белия дом“, на два пъти става арена на драматични събития. През август 1991 същата тази сграда, в която тогава се помещава Върховният съвет, се превръща в централа на съпротивата срещу пуча на комунистическите хардлайнери. В онези съдбовни дни новоизбраният президент Борис Елцин се качва върху един танк и заема позата на защитник на демокрацията, а опитът за преврат приключва без кръвопролития. Две години по-късно "Белият дом" отново се превръща в централа на съпротивата - този път срещу самия Елцин.

В тази битка за надмощие Борис Елцин е изправен срещу Върховния съвет и Събранието на народните депутати. Когато в началото на октомври 1993 конфликтът ескалира, Елцин изпраща танкове срещу своите противници. Именно това е кулминацията на една конституционна криза, чиито последици се усещат и до днес, пише Дойче веле.

Да си припомним

След разпадането на СССР Елцин прави опит да проведе бързи политически и икономически реформи. Но напредъкът е твърде бавен, широки части от населението обедняват, което води до дълбоко разцепление в руското общество.

На фона на това развитие срещу Елцин се оформя все по-силна съпротива от страна на Върховния съвет и на Събранието на народните депутати, които по онова време имат функциите на парламент. Голяма част от противниците на Елцин са комунисти и ултранационалисти, поради което в медиите често се говори за „червено-кафяв реваншизъм“.

На 21 септември 1993 Елцин разпуска двата органа на властта, с което превишава своите правомощия. В отговор Върховният съвет и Събранието на депутатите гласуват за свалянето на Елцин от президентския пост. Битката за надмощие между двете страни ескалира на 3 октомври, когато въоръжени противници на президента щурмуват московското кметство и телевизионната кула Останкино. В отговор Елцин изпраща армията, която на 4 октомври атакува "Белия дом". Посред бял ден танковете стрелят от непосредствена близост по сградата, над 100 души загиват.

Елцин успява да наложи своята воля и насрочва референдум за нова конституция, която в крайна сметка не само укрепва, но и разширява неговата власт. Така в Русия се ражда една система на управление, която почти изцяло концентрира правомощията в ръцете на президента. Система, от която се възползва и днешният шеф на Кремъл - Владимир Путин.

Още в онези години възниква въпросът как да бъдат окачествени действията на Елцин - като убийство на руската демокрация или като едно неизбежно зло.

„Това беше конфликт между два конституционни органа, като и двата бяха легитимирани чрез избори. След като противниците на Елцин прибегнаха до въоръжена съпротива, използването на насилие от страна на държавната власт изглежда напълно обяснимо“, казва Ханс-Хенинг Шрьодер, бивш експерт за Русия към берлинската фондация „Наука и политика“.

Според него руският модел на "направляваната демокрация" се ражда на 12 декември 1993 - деня, в който се провежда референдумът за новата конституция на Русия. "Елцин искаше конституция, която да направи президента недосегаем. При това имаше шанс да се приеме конституция, която да засили правомощията на парламента, но този шанс остана неизползван", добавя експертът.

Позицията на Запада

През 1993 Западът застава на страната на Елцин. „По онова време ние на Запад бяхме силно загрижени заради възхода на една червено-кафява коалиция от различни консервативни сили, която имаше и известна националистическа окраска“, казва Ендрю Ууд, бивш посланик на Великобритания в Русия. Именно поради тази причина, добавя Ууд, Западът разглежда Елцин като по-добрата алтернатива.

Но дали Западът не допуска грешка, отнасяйки се толкова безкритично към Елцин? „От днешна гледна точка бих казал - да. Но трябва да имаме предвид, че по онова време в Русия нямаше истински парламент“, посочва Ууд.

Сходно мнение застъпва и германският експерт Ханс-Хенинг Шрьодер: „По онова време Западът имаше много безкритично отношение към целия този процес. Позицията беше, че Елцин защитава демокрацията. И затова всичко, което е добре за Елцин, в крайна сметка е добре и за демокрацията. Само че неговите действия нанесоха вреди на демокрацията и подкопаха имиджа на демократите като реформатори“, заключава експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Борис ЕлцинРусияЗапад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
10
 
! Отговори
94 преди 5 години
Иван Костов ,,, майката на държавата.Костов и един от най- големите плестъпници в най-новата ни история.
94
4
 
17
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ОРГАНИЗИРАНОТО ОТЦЕЛЯВАНЕ И СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ЧОВЕЦИТЕ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ МОЖЕ ДА ГО БЪДЕ ,САМО ПРИ ЛИКВИДИРАНЕ НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ И ЧАСТНО БАНКИРАНЕ ВЪВ ВСАКА ДЪРЖАВА ЧЕЛЕНКА НА ООН - И ДА БЪДЕ ЛИКВИДИРАНА НАЛОЖЕНАТА ОТ ЕВРЕИТЕ СВЕТОВНА ФИНАНСОВА СИСТЕМА / С ДОЛАР -ЕКВИВАЛЕНТ/ !!! ВСИЧКО ДРУГО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ГЛОБАЛНИ ВОЙНИ И УНИЩОЖЕНИЕ !!!!!!!!!!!!
93
35
 
6
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До ИВ11 Костов направи толкова много за Бъргария , колкото никой друг. Единствения държавник в най новата история на България. Царя излъга българите и свалиха Костов. Обиден от българскато простотия и неблагодарност Костов не проговори 2 г.Който е умен и помни знае какво е направил Костов за България. На тъпите няма да обеснявам.
92
3
 
16
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До до АвторкатаДойче веле едва ли има нещо против да го копират,а може даже да плаща за раздухване на пропагандата си.Във време,когато доверието в тая медия пада-нормално.
91
2
 
22
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Който и да беше победил тогава,нямаше да има полза за Русия.Щото тогава руснаците въобще нямаха визия за бъдещето си,да не говорим за план.Виж,в Китай постъпиха много правилно,като разгромиха бунта на Тян ън мън.Тоя метеж ни го представят като порив за демокрация,но всъщност се оказа опит на китайските Лукановци да завземат властта.Какво щеше да стане,ако тогава бяха успели?Ами Китай щеше да е послушна пионка в ръцете на САЩ и техен индустриален придатък.А вижте Китай сега!
90
2
 
4
 
! Отговори
до Авторката преди 5 години
Пак ли открадна/копира Текста от сайта на Дойче веле , цяла България знае вече за тебе
89
4
 
14
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Западът заложи на Елцин защото пияницата ги оставяше да ограбят Русия. Путин феновете обаче да знаят, че сделката с Елцин-Путин беше - Путин става президент и не разследва краденото от Елцин. Путин и неолибералния клан от Санкт Петербург, спасиха Елцин като извадиха компромат срещу тогавашния прокурор Скуратов -който разследваше подкупи дадени на Елцин от Швейцарска фирма. После Елцин да еразследван от Путин? Американци и Руснаци заедно ограбиха народа.
88
1
 
11
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До ИВ11Не ни пробутвайте теорията за всесилните мутри!Може и да е изглеждало че е така,но истината е друга-мутрите бяха контролирани,направлявани и НАКАЗВАНИ от същите хора,които и сега държат невидимата власт.А Костов просто беше част от Играта.В един момент мутрите станаха излишни и който не се задоволи с постигнатото дотогава бе отстрелян,в прекия или преносен смисъл.Тея,които продължават да служат вярно се радват на съвсем приличен статут на бизнесмени.
87
1
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Че тя Русия никога не е била напълно в ред,няма и да бъде.Ама си живее,така или иначе вече 1200години.Колко от нейните противници имат такова дълголетие?Единици.А основният враг може и да не докара до 300,както вървят нещата и то не заради нея,а поради вътрешни проблеми.
86
11
 
6
 
! Отговори
ИВ11 преди 5 години
Когато Костов дойде на власт, мутрите вече бяха пре-богати. Мутрите които сега ни владеят.Така че не ми промивайте, че той е виновен за сегашното положение. Първо всички сме виновни, второ 8 години кражби ПРЕДИ Костов, за които отказвате да говорите. Показателно в какво вярвате и не вярвате и на чия страна сте.
85
6
 
7
 
! Отговори
ИВ11 преди 5 години
Ето накратко една фактическа истина която не може да бъде оборена.Когато Костов дойде на власт, мутрите вече бяха невъобразимо богати заради рекетите, изнасянето на жени и т.н но-най вече Югоембаргото, което е документирано организирано с помоща на БСП. Как прекарваш кораби с гориво по дунава без да те забележат? КОРАБИ. С ГОРИВО. Българската армия не ги засича. Отговора е че БСП караше армията да изключва радарите, че да се правят на чукнато от НАТО като ги питаха как по-дяволите
84
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Не! Не е сбъркал!Явно че си нямаш хал хабер какви бяха настроенията както сред народа така и сред управляващите в оня момент и затова пишеш глупости. Тогава руският народ беше много по образован от днешното му пълно затъпяване благодарение на фашистката пропаганда на Путин.
83
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западът сбърка че вместо да остави процеса на дезинтегравия на Русия след 1991 на естественият му ход се юрна да я спасява заради някакви си химерни лоши хора които щели да търгуват с ядрено оръжие. Е сега ще берат плодовете на дълбоко погрешната си тогавашна политика и ще харчат десетки пъти повече пари за нещо което щеше да стане в оня момент съвсем безплатно. Отново се налагат санкции отново се налага надпревара във въоръжаването.
82
3
 
14
 
! Отговори
Не! Не е сбъркал! преди 5 години
Западът заложи на Елцин, тъкмо защото желаеше в Русия да се лее кръв. Ако Елцин е разочаровал с нещо политическите лидери на Запада, то е с недостатъчния според тях мащаб на кръвопролитията в тогавашна Русия.
81
4
 
7
 
! Отговори
Иван11 преди 5 години
...нещо не ми беше стигнало мястото, искам . да довърша чеКогато чета за Костов, това е за мен отклоняване на вниманието. Нищо за мутрите които ни владеят сега, (да тъпо е, ама е така ние ги оставихме) нищо за БСП и невероятните им изгъзици, невероятния срам и падение още в началото на 90-те които докараха на България.Говорите за Костов но нищо за мътната, брутална, по-голяма част от 90-те на БСП, мутрите, Луканов, Мулти-Груп, излагациите и кражбите, международните заеми, конституцията и т.н
80
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАКА Е! В 2009 МУТРИТЕ ВЛЯЗОХА ОКОНЧАТЕЛНО В ЗЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ И ТАКА СЕ ПРЕВЪРНАХА В МАФИЯ.
79
2
 
16
 
! Отговори
до 78 преди 5 години
Е така го е съветвал Шорош бе, иначе нямаше да се сети.
78
0
 
25
 
! Отговори
Иван11 преди 5 години
Началото на 90-те:Мутрите в съюз със скапани служители на МВР започнаха възхода си с кражби на коли и износ на жива плът. След това те завладяха хазарта и банковото дело, в което предизвикаха верига от планирани фалити. Среата на 90-те:След това се насочиха, по времето на кризата в Сърбия, към контрабантна търговия с петролни продукти и наркотици. 2000-2009 праха пари превръщайки ги в инвестиционни капитали в строителството. Muутрите се организираха като политическа сила, и превзеха държавата.2009 България беше превзетаТук не говорим даже за Путин.. а вие без да се
77
6
 
8
 
! Отговори
Иван11 преди 5 години
Колко сте загубени, още се фокусирате върху Костов? Костов започва от средата/края на 1997-*** бе. Това е вече КРАЯТ на 90-те. Ами 1989-1997 тези 8 години, защо не ги разнищвате след като бяха изключително критични?Вие промити ли сте или сте тези които промиват?Или както обикновенно трудно е да се говори за управленията на БСП, защото оставят бяло петно от травма и колективно не ги говорим и защото ни е срам? Всичко после на Костов отива.. брао. Дръжте си го Костов, пропагандисти
76
5
 
11
 
! Отговори
Иван11 преди 5 години
"Така в Русия се ражда една система на управление, която почти изцяло концентрира правомощията в ръцете на президента."Как е било в Русия в последните не знам, 200-300 години? Вижте какво, знаете как е в България, ако искахме и толкова не-одобрявахме щяхме ОТДАВНА да сме свалили Борисов и куп другиправителства, и ако руснаците толкова искаха демокрация и свобода щяха да си я извоюват отново и отново. В руската история от 1990 до 1993 е имало западна демокрация, толкова са й издържали руснаците