Оръжия, Русия, Китай: Интересът е много по-силен от страха

С договор за $5 млрд. Пекин разгневи Вашингтон
6 окт 2018 17:50, Елка Василева
196
Оръжия, Русия, Китай: Интересът е много по-силен от страха
Снимка: архив, Reuters

Сред най-важните теми в преговорите на руския президент Владимир Путин с премиера на Индия Нарендра Моди в Делхи е покупката на руските комплекси за ПВО С-400. Индия проявява интерес и към други модели руска военна техника, включително танкове и бойни кораби.

Вече бе съобщено, че Делхи се кани да купи от нас пет полкови комплекта зенитни ракетни комплекси С-400 - това значи най-малко 10 дивизиона, пише Дмитрий Болтенков, "Известия".

Интересът на индийските ни партньори към тези руски системи се дължи на сложните им отношения с Пакистан, който притежава ядрени оръжия и разнообразни средства за доставката им: и самолети, и балистични ракети. За Индия е жизнено важно гарантирано да защити територията си от подобен съсед. И като отдавнашен наш военнотехнически партньор страната логично избра именно руските комплекси. Индийците не се побояха от евентуални американски санкции. Впрочем САЩ заявиха, че за тях Индия е важен стратегически партньор и те нямат намерение да я санкционират.

Съвсем различна бе ситуацията, когато Китай започна да купува С-400. През есента на 2014 г. КНР сключи с Русия договор за доставка на няколко дивизионни комплекта такива системи. А след година направи поръчка и за 24 изтребителя Су-35. Общата стойност на сделките бе около 5 милиарда долара. Китай стана първият чуждестранен купувач на най-новите руски зенитни комплекси. Това предизвика недоволство у САЩ.

Още по темата

Така на 20 септември т. г. се стигна до значимо събитие - за пръв път една страна (САЩ) наложи санкции на друга страна (Китай) заради покупката на оръжия от трета страна (Русия). Санкции бяха въведени срещу Ли Шанфу, шефа на Департамента за развитие на военна техника към Централния военен съвет на КНР, и срещу самия департамент. Тази структура разработва техническата политика за превъоръжаване на Народно-освободителната армия на Китай (НОАК) и осъществява покупките на оръжия и военна техника.

И ето че сега са блокирани както активите й в САЩ, така и възможността тази структура и нейният ръководител да оперират във финансовото пространство на Съединените щати. Забранено е освен това да се доставят на департамента продукция и технологии с американски произход.

През последните трийсет години Китай достигна забележителни върхове в създаването на разнообразни видове оръжия и военна техника. В редица насоки обаче - примерно разработката на далекобойни системи за ПВО и тежки изтребители, КНР все още изостава от Русия и САЩ. Същевременно Китай е предприел в момента експанзия в редица региони и в някои точки интересите му се сблъскват с тези на САЩ и други страни. Сред тези пресечни точки е Тайван. Щатите отправиха ясен сигнал, че всеки опит да бъде интегриран островът в състава на КНР с военна сила като "изконна територия на Китай" ще бъде възприет като обявяване на война.

Друга точка, в която се пресичат китайските и американските интереси, са островите Спратли в Южнокитайско море, където КНР създава мрежа от предни постове, летища и военни бази. Световната общност наистина не признава Китай да има някакви права върху архипелага, но това изобщо не му пречи да напредва в региона.

В случай на конфликт основен инструмент за въздействие на САЩ върху континентален Китай ще станат флотът и ВВС. Което значи, че започнат ли бойни действия, по китайски военни обекти ще бъде нанесен масиран удар със самолети от палубната авиация и крилати ракети "Томахок".

Военноморските сили на НОАК засега нямат готовност да попречат на американския Седми флот, нито изгледи скоро да му се противопоставят като равни. Затова НОАК разработва различни системи за противодействие срещу американските корабни групи, включващи самолетоносач. КНР успя например да създаде противокорабен комплекс с балистични ракети Де Еф-21Де, способен ефективно да поразява цели с голям размер като американските самолетоносачи от клас "Нимиц". Днес тези ракети са основното звено в отбраната на китайските брегове.

Де Еф-21Де е първият в света противокорабен ракетен комплекс с балистични ракети. Но е твърде уязвим за крилати ракети и ударни дронове. САЩ трупат опит именно в борбата срещу подвижни ракетни установки още от времето на войната в Персийския залив през 1991 г. Затова за Китай е от жизнена важност да формира сигурна система, която да брани ударните му оръжия от въздушни атаки.

Комплексната система за ПВО, създавана в момента от Китай в крайморските региони, включва самолети за далечно радиолокационно откриване и управление (АУАКС), тежки изтребители с далечен обсег и далекобойни ракетни комплекси. Китайците са постигнали доста успехи в създаването на самолети АУАКС, но имат проблеми с разработката на ракетни системи и тежки изтребители. Точно затова КНР купи партида изтребители Су-35 и два-три полкови комплекта за ПВО С-400.

Големият плюс на комплексите за ПВО е по-лесното им развръщане в боен ред. Те нямат нужда от двукилометрови бетонни писти за излитане и кацане, много са мобилни и с лекота могат да прикриват подготовката за пуск на батареите от системата Де Еф-21Де.

В момента С-400 е най-модерната система за ПВО в света. Тя може да води борба и срещу самолети, и срещу балистични ракети. Освен това комплексът постоянно се модернизира. Нова ракета с увеличен обсег ще осигури на С-400 възможността да поразява противникови самолети на разстояние до 400 км и да сваля аеробалистични цели на далечина до 60 км. Изразходвала за целта сравнително малко средства (за страна като КНР), НОАК успя да създаде въздушен чадър, който защитава от Военноморските сили на САЩ и предните й постове в Южнокитайско море, и военните обекти в континентален Китай.

Фактът, че Китай разполага със С-400 и Су-35, естествено дразни администрацията на САЩ. В случая обаче американските санкции имат и голям положителен ефект: Русия и Китай ще направят нова стъпка в прехода към взаимни разплащания в национални валути, без да се използва доларът.

Китай все още има нужда от най-нови отбранителни комплекси, включително в системата на ПВО. Пекин купи вече и С-300, и С-400. Няма съмнения, че тъкмо тази далекоизточна страна първа ще поръча създаваните днес в Русия комплекси за ПВО С-500. И ще плати вече с рубли или юани.

Бел. на изданието: Мнението на автора може да не съвпада с позицията на редакцията.

 

/БТА/
 


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да питам герботроловете, защо Китай се оборудва с С 300 и С 400 и в момента има поръчка за С 500 ??? И защо купуват СУ 35 а не Ф 16 ??? И защо янките се подмокриха от страх за тези стъпки на Китай?
152
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 134 преди 5 месеца
Глупи, за разлика от теб, аз съм бил в Бевърли Хилз. На секундата идва момчето от валет-гаража и ти вкарва колата там. С обръщение "Сър!". Е, аз съм сър и мога да ти кажа, че Америка не е Бевърли Хилз. Хубава страна бяха Щатите, ама вече - не! Изобщо не разбирам какви са тези сравнения между Русия и разни други! Навсякъде има и добро, и лошо. Да си гледаме нашата паничка, да мислим, защо има някой си Ветко, Братя Галеви, Цв.Цв., Софиянски, нелегални фабрики за цигари, крадат ни, убиват ни...
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 147
"Тези два Ф16 могат да свалят 20 МиГ-а"
Блажени са верующите и тяхно е Царството небесно.
Теб да са те изтървали на главичката, като си се родил? МиГ-29 превъзхожда F-16 по всички показатели, но вече е спрян от производство, защото започват да правят свръхманеврения МиГ-35. Такъв лек изтребител няма нито една западна страна.
150
2
 
6
 
! Отговори
Рамбо преди 5 месеца
Да жувее Расия,спасителка на,световния МИР
149
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Един французин на 40 г., като реши да живее в Щатите си плаща пътя и продължава да живее по същия начин.
Той се мест.и.
Една братушка на 40 години ако е взимала добра заплата и е била спестовна има десетина хиляди долара, с който като си плати пътя и масрафите и му остават за оцеляване месец, два.
Той емигрира.
148
1
 
7
 
! Отговори
НеСоросоид преди 5 месеца
До До ognyanz

Такааа да не се бърка приравнените стойности в парични еквиваленти, а да се гледа потребителската кошница.
В Русия всички енергоносители са МНОГО по-евтини от БГ, което автоматично се отразява на всишки основни услуги и продукти в потребителската им кошница.
С новото повишение цената на газа в БГ ще видиш, колко по-зле ще станем, въпреки че в еврово отношение минималната заплата тука е по-голяма......
147
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 136
Тиквича ще купи два F16.

Тези два Ф16 могат да свалят 20 МиГ-а
146
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Проклети да са!
145
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И престъпникъ и поръчителите - виновниците за това гну.сно престъпление към омъжена, беззащитна жена и майка - тези извроди са ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ за съсипването на България! Жалко, че на такива престъпници армията и полицията заради парите им слугуват!!! Безнадежно е вече в България!
144
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе нек е жив и здрав!
Трябва да му се признае, че изстиска финансово всички и ги дава за превъоръжаване.
Русия се намира на един много сложен кръстопът. И Вова е по средата. Ся .... Русията има междуконтинентални балистични ядрени ракета затуй трябва да се съобразяваш, но напоследък беше станала за майтап малко. Щото силните години на Русия са 50-60-70 години. От тогава са хубавите оръжия. А после - нищо.
Щото имаше проблеми и нямаше пари.
Чест прави на Вовата, че намери пари за военните!
143
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
.Днес, на 07.10 се чества рождената дата на Руския Президент Владимир Путин. Пожелавам му много успехи в политиката и управлението. Благодарение на Владимир Путин, Русия е на добро и достойно място и положение сред всички народи. Русия е силна страна, нека да умрат от яд онези чуждестранни ко.пе.лета западняци, които я ненавиждат, защото Русия и руския народ НЕ падат на колене!
142
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми то с повечето тук не може да се говори.
Не вземат да проучат някой въпрос па да се изкажат, а само плоски сексуални приказки.Като казвам, че Китай енула и САЩ ако реши ше ги ликвидира без да гръмне пушка.
За Русията много знаете, ма и те са като вас.Всичло знаят, ма нямат пари да си го направят.В момента Русия и Сащ имат освен противоречия и много общи интереси. Вие не познавате взаймотношенията Русия - Китай затуй толкоз кръчмарска политика.Всичко зависи от вътрешната политика политика наСащ
141
2
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Хайде.Съгласете се с мен. Че няма как само САЩ да си дрънка оръжие.И други го могат! И са на Ти с него!-:) Русия ,Китай и други държави са сила.С която САЩ ще трябва да се съобразява! Това е положението! Колкото и да не им харесва! За соц лагера е ясно.Легнаха им на Американците! Благодарение на една шепа "демократи" измислени и продажни!
140
0
 
4
 
! Отговори
ЛОРД ВЕЙДЪР. преди 5 месеца
ГОВОРИ, КОСМОС.
ДО АНОНИМНИЯ, С "МЕХАНИЧНА КУКЛА".
С ТЕЗИ МЕХАНИЧНИ НАКЛОННОСТИ, МНОГО ЩЕ ДА СИ СЕ ОТЪРКАЛ ПО РЪЦЕТЕ. НО, ТЪЙ СТЕ ВИЕ В ЧУЖБИНА ... И ЧИСТАЧКИ СИ НЯМАТЕ ... И ТАНЦУВАТЕ САМО С ВЪЛЦИ. ЛОРДА ТЕ УДОСТОЯВА С ПОЧЕТНО СДЕЛАННИТЕ "ГОЛЯМ ВИМПЕЛ" и "ГОЛЯМ ВАЗЕЛИН - за тре-нировка на трудовите навици. И си пази завещанието - механичната кукла от малките ти години.
139
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дишай Лорде!
Кой иска да си играе с руска механична кукла!
138
1
 
1
 
! Отговори
ЛОРД ВЕЙДЪР. преди 5 месеца
ГОВОРИ, КОСМОС.
До Анонимен и "Т-34".
ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИШ, О, ЮРОДЕ И НЕРАЗБРАНИЙ? ДА НЕ БИ ДА ХВАНА ЗА ЛОСТА, НО НЕ Т-34, А КАНОНЕРКАТА? И ВИНАГИ ПОМНИ... НЕВЕДОМИ СА ПЪТИЩАТА КОСМИЧЕСКИ. И НА ЛОРДА, АМИН!
137
1
 
1
 
! Отговори
ЛОРД ВЕЙДЪР преди 5 месеца
ГОВОРИ, КОСМОС.
ДО, Г-Н "Т-34".
В КОСМОСА Т-34 НЯМАМЕ, НО ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ЩЕ НАМЕРИМ ОТ СДЕЛАНИЯ "ГОЛЯМ КАВАЛИН". А И С ТИЯ ТВОИ СТРАННИ НАКЛОННОСТИ, ЛОРДА ТИ ОСИГУРЯВА ОПЦИЯ ЗА СДЕЛАН "ГОЛЯМ ВАЗЕЛИН". ЧАКАМЕ, ВИ!
136
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тиквича ще купи два F16.Ще ги пусне в бой с трите вартолета.
135
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А в България още ли си сваляте чистачките?
134
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За бедноста
Из ученическо съчинение в Бевърли Хилс:
"На бедния човек и шофьорът му е беден и градинарят му е беден ... бе, въобще, всички са бедни."

Та бедност в САЩ е едно, а в Шри Ланка - друго.