Социалното напрежение расте, рейтингът на Путин спада

За година 1/5 от руснаците са изгубили доверие в него
8 окт 2018 09:45, Елка Василева
122
Социалното напрежение расте, рейтингът на Путин спада
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

През последната година една пета от жителите на Русия са изгубили доверие във Владимир Путин, пише "Ведомости" в коментар за спадналия рейтинг на президента и властта като цяло.

Основна причина според вестника е неотдавнашното вдигане на възрастта за пенсия в страната.

По данни на социологическия център "Левада" за по-малко от година доверието към Путин като политик е намаляло с 20 процентни пункта. Преди началото на последната президентска кампания миналия ноември този показател е възлизал на 59, а през септември т. г. - на 39%.

Социалното напрежение в Русия расте от края на 2017 г., посочва директорът на "Левада" Лев Гудков.

"Кримската еуфория приключи, натрупа се умора от мобилизирането на силите, през последните четири години реалните доходи паднаха с 11-13 на сто, цените продължиха да растат. Освен това бе много силен страхът от голяма война", пояснява той.

Ситуацията се е влошила по думите му още повече с обявяването на пенсионната реформа през юни 2018 г.

"Според хората държавата се мъчи да си реши проблемите за сметка на населението, посегнала е на нещо, смятано от хората за тяхна собственост - пенсионните натрупвания", отбелязва експертът, като изтъква излъганите "големи очаквания, че Путин ще отмени" непопулярния закон.

Политологът Дмитрий Орлов обяснява общия спад в доверието към властта в Русия с "три фактора: структурните социални реформи, неблагоприятното социално-икономическо положение и растящата тревожност. Пенсионната реформа е само една от съставките", добавя той.

Намалява и доверието в онези проекти на Путин, заради които рязко бе нараснало през 2014 г., подчертава наблюдателят Николай Петров.

"Успехите в Сирия вече не вдъхновяват хората, не им харесва онова, което става в живота вътре в страната. Рейтингът на президента падна на нивото отпреди Крим", анексиран от Москва през 2014 г., казва той.

Путин не може да прехвърли отговорността другиму - в известен смисъл той е заложник на положението си като вожд, който решава всичко, ръководи всичко и всичко подобрява, допълва Петров.

Спад в рейтинга на руските власти констатират всички социологически служби, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Руското общество търси не толкова стабилност, а най-вече промени, казва Валерий Фьодоров, оглавяващ центъра ВЦИОМ.

"Хората подразбират тук икономически подем и разпределение на плодовете от него. У нас обаче не е налице нито едното, нито другото. А правителството разбира под промени вдигане на пенсионната възраст, реформи в образованието и здравеопазването. Сиреч всички са за промени, но ги схващат по различен начин", додава анализаторът.

Според цитирано във вестника проучване на ВЦИОМ делът на хората в Русия, според които най-лошото предстои, е нараснал от зимата до лятото на тази година от 37 процента на 50. А делът на убедените, че най-лошото е зад гърба им, е спаднал от 32 на 23 процента, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
11
 
! Отговори
Едо преди 5 години
ПАК СЕ ЗАПОЧНА! И гърди геройски на спор да изложи; И един враг омаскарен повеч да положи! А Е ДОБРЕ, ДА МИСЛИМ ГРАДИВНО, КАК ДА ОПРАВИМ СЕБЕ СИ! ЗАСЕГА НЕ ВИЖДАМ ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ. МОЙ ПРИЯТЕЛ ВЧЕРА СПОДЕЛИ, ЧЕ БЪЛГАРИНА НОСИ СВАДЛИВ И ИСТЕРИЧЕН ДУХ, ЗАПРИЛИЧАЛ Е НА КРЕСЛИВО МОМИЧЕНЦЕ, И ВСЯКАКЪВ ОПИТ ЗА ЕДИНЕНИЕ, ЩЕ СЕ ПРОВАЛИ! ВСЕ ПАК, ПРЕДЛАГАМ, ДА НАПРАВИМ УСИЛИЯ В ПОСОКА ЕДИНСТВО, ЗА ДА ДАДЕМ ШАНС НА ГРЯДУЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ,ЗА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ! КЪМ ШВЕЙЦАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ, НАПРЕД!
79
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долна лъжа!
78
15
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 81Умнико от 1950 година до сега РФ/СССР е под санкции за продажба на военни технологии и такива с двойно приложение е и какво по еди кой си начин се сдобиха със старите производствени линии на ИНТЕЛ и почнаха да пускат "собствения" процесор ЕЛБРУС(поне първите версии бяха копия на Интел)Ще спрат валутните транзакции - ЗАРЯ системата Еквивалент на СУИФТ вече 2 година работиЩе забранят Внос на нещо си - Китай само за да подразни САЩ няма да го достави и то не в $ а в Юани?Санкции
77
15
 
21
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Че у нас в България да не е по-добре,в пъти е по-зле тук,инфлацията вече е над 40% а Бойко ни лъже че е 1%.Доверието в ГЕРБ е 10% но той продължава да управлява и да краде....
76
12
 
10
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 77Пак ИЗОПАЧАВАШ ИСТОРИЯТАМедведев каза това ПРЕДИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ КОГАТО НЕФТА БЕШЕ по 50$ за Барел.Не знам дали знаеш но в Новосибирск(Сибир) създават в момента Академически град към държавния университет там и са финансирали двайсетина по-малки и 3 мега проекта един от които е от класа на ЦЕРН за изграждане на ускорител на протони самия университет ще увеличи студентите си ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА два пъти за 2018Много са зле Руснаците след като и в ЧИСТА НАУКА ПОЧНАХА ДА ФИНАНСИРАТ
75
5
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 75Грешки които допусна1. Праг на бедност *** лв - заедно с БВП в $ - СТЪКМИСТИКА - НИКОГА НЕ ГО ПРАВИ ТОВА ПРАГА НА БЕДНОСТ В БЪЛГАРИЯ НЕ Е В РУБЛИ ИЛИ ДОЛАРИ А В НАЦИОНАЛНАТА ВАЛУТА ЛЕВ2. Находищата са на концесия от ОАК - Отворени Акционерни Дружества - 100% под руска Юрисдикция - до 100% Акциите са собственост на Чужденци Плащат всички Концесии, Такси, Данъци и Осигуровки в РФ - Дивидентите на Акциите излизат от РФ3. Мигрираща нация - Колко руснаци са получили Шенгенски Паспор
74
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медведев им го каза " Пари няма, търпете". Обаче родните всезнайковци-русофили си знаят техните. В пряката линия учителка го пита как се живее с 300 лв. Смях! Пенсионерите питат как се живее с тези мизерни средства. Техния научен институт го питаха що са по-бедни от БЪЛГАРИЯ, Литва, Латвия, Естония, нали не са в лошия Запад. Питаха го що децата на депутатите са в Запада. Нали Русия е невероятна. Само едни заблудени в България си приказват измислици на кило!
73
27
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим е руски. Въпросът е затворен.
72
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боби , много глупости ръсиш пич! Факт е ,че руската икономика се сви с 40 %. Факт е ,че 23 % от руснаците са под прага на бедността , който е 280 лв( в бГ е 330 лв) , факт е ,че мин заплата е 250 лв. Факт е ,че са 3-тата мигрираща нация в света. А с глупостите за държавата пък изби рибата! Находищата са на концесия. Тотал им купи завода за втечнен газ. Американски фирми навсякъде. Лада е на Рено. Рено купува и ВАЗ. Айде спри се с измислиците! Масовия руснак е ужасно беден!
71
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под вещото ръководство на тов. *** не може да има напрежение, камо ли пък да расте. Това са измислици на русофобите.
70
13
 
15
 
! Отговори
:):) преди 5 години
хайде, поредната кукичка за шарани и гледай сега що помия литва по посока русия, сякаш на наш ББ е скочил стократно рейтинга.....
69
9
 
10
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 68"Не може да разчиташ само на природни ресурси и на управленски мурафети от сталинско време. Огромна държава, а единственото стойностно нещо, което произвеждат са оръжията."Ехх експерте Чети БРЕ ЧЕТИБюджетът е смятан за 40$ на барел всички приходи над тази цена отиват в Фонд за развитие - Дава БЕЗЛИХВЕНИ КРЕДИТИ за всеки който се занимава примерно със селско стопанство леката промишленост и ИМПОРТОЗАМЕСТВАНЕТОВА РЕАЛНО Е НЕЗАКОННО ДЪРЖАВНО ФИНАНСИРАНЕ ако ги нямаше санкциите!
68
14
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Срамота товарищ путин, да държиш ръката си на кранчето на бензиноколонката, и да не можеш да наточиш малко повече и на верноподаниците си ... че то колко му трябва на рушняка, малко за водка и сельодка ... и каквото остане за бояришник ... !!!
67
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната поръчкова статия.Това, че в Русия не са разбрали, че всичко е икономика едно на ръка. За нас е по-важно, че българите също не разбраха. Предпочитат да ги управлява пожарникар-комунист, който унищожи и малкото икономика, която беше останала.Но троловете седнали да реват за Русия.
66
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес е хубав ден за джендърските *** - ще раздават парички, а може и бонбончета.
65
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами така става, когато си диктатор и смяташ, че може всичко да управляваш с богоподобния си гений. В Русия така и не разбраха, че в днешно време всичко е икономика. Не може да разчиташ само на природни ресурси и на управленски мурафети от сталинско време. Огромна държава, а единственото стойностно нещо, което произвеждат са оръжията.
64
10
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 60"Спасил Русия от Запада. Дали? Всичко в Русия е на концесия на немски, френски, американски фирми."Всички големи предприятия са ОАД - Обществени/Отворени Акционерни Дружества - 100% под руска Юрисдикция - Плащат както данъци включително и Корпоративен така и всички останали такси и осигуровки в РусияСамо ДИВИДЕНТИТЕ и то на акциите които са на външни фирми се изнасят извън РФТова нещо се нарича ЛОКАЛИЗАЦИЯ и по закон е над 85% за РФДай такъв закон и за България а?
63
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам защо нашите родни русофоби толкова се радват като рейтинга на Путин бил спаднал? Нали знаете, че от този спад са облагодетелствани крайно левите партии (комунистическата), а не някои про-западни, които ще тръгнат да играят по свирката на САЩ? А когато има сблъсък на крайни партии в две държави - знаете какво следва ... на никой не пожелавам да го види.
62
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като прочета такова заглавие веднага се досещам кой го е преписал няма нужда от коментар, ел ка е на амбразурата. Не ми пука как живеят там, но като че ли ние сме цъфнали та вързали или се пенсионираме на 50 години!!! Стига слугинаж, ако сте толкова загрижени пишете такива статии и срещу тиквата само, че не смеете.
61
9
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 56"Вождът успя да свие БВП от 2,1 трилиона на 1,2 трилиона"Айдее още един ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВБВП се смята само и единствено във ВАЛУТАТА ПОЛЗВАНА В СЪОТВЕТНАТА СТРАНАКажи ми Умнико ако БВП на РФ 31.12.2017 100 милиарда рубли при курс на долара 60руб/$ или 1 666 000 000$а 01.01.2018 долара се вдигне на 70руб/$ Колко ще е БВПпак ще е 100 милиарда рубли но ти ще кажеш че е паднал на 1 428 000 000ТОВА СЕ НАРИЧА СТЪКМИСТИКА даже не е статистика а направо ЛЪЖА