Социалното напрежение расте, рейтингът на Путин спада

За година 1/5 от руснаците са изгубили доверие в него
8 окт 2018 09:45, Елка Василева
122
Социалното напрежение расте, рейтингът на Путин спада
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

През последната година една пета от жителите на Русия са изгубили доверие във Владимир Путин, пише "Ведомости" в коментар за спадналия рейтинг на президента и властта като цяло.

Основна причина според вестника е неотдавнашното вдигане на възрастта за пенсия в страната.

По данни на социологическия център "Левада" за по-малко от година доверието към Путин като политик е намаляло с 20 процентни пункта. Преди началото на последната президентска кампания миналия ноември този показател е възлизал на 59, а през септември т. г. - на 39%.

Социалното напрежение в Русия расте от края на 2017 г., посочва директорът на "Левада" Лев Гудков.

"Кримската еуфория приключи, натрупа се умора от мобилизирането на силите, през последните четири години реалните доходи паднаха с 11-13 на сто, цените продължиха да растат. Освен това бе много силен страхът от голяма война", пояснява той.

Ситуацията се е влошила по думите му още повече с обявяването на пенсионната реформа през юни 2018 г.

"Според хората държавата се мъчи да си реши проблемите за сметка на населението, посегнала е на нещо, смятано от хората за тяхна собственост - пенсионните натрупвания", отбелязва експертът, като изтъква излъганите "големи очаквания, че Путин ще отмени" непопулярния закон.

Политологът Дмитрий Орлов обяснява общия спад в доверието към властта в Русия с "три фактора: структурните социални реформи, неблагоприятното социално-икономическо положение и растящата тревожност. Пенсионната реформа е само една от съставките", добавя той.

Намалява и доверието в онези проекти на Путин, заради които рязко бе нараснало през 2014 г., подчертава наблюдателят Николай Петров.

"Успехите в Сирия вече не вдъхновяват хората, не им харесва онова, което става в живота вътре в страната. Рейтингът на президента падна на нивото отпреди Крим", анексиран от Москва през 2014 г., казва той.

Путин не може да прехвърли отговорността другиму - в известен смисъл той е заложник на положението си като вожд, който решава всичко, ръководи всичко и всичко подобрява, допълва Петров.

Спад в рейтинга на руските власти констатират всички социологически служби, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Руското общество търси не толкова стабилност, а най-вече промени, казва Валерий Фьодоров, оглавяващ центъра ВЦИОМ.

"Хората подразбират тук икономически подем и разпределение на плодовете от него. У нас обаче не е налице нито едното, нито другото. А правителството разбира под промени вдигане на пенсионната възраст, реформи в образованието и здравеопазването. Сиреч всички са за промени, но ги схващат по различен начин", додава анализаторът.

Според цитирано във вестника проучване на ВЦИОМ делът на хората в Русия, според които най-лошото предстои, е нараснал от зимата до лятото на тази година от 37 процента на 50. А делът на убедените, че най-лошото е зад гърба им, е спаднал от 32 на 23 процента, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То бива пенсионна реформа, ама мъжете живеят до 66 години средно а трябва да работят до 65 години. Тази работа няма да се забрави толкова бързо
19
11
 
18
 
! Отговори
Българин преди 5 години
На бас, че ако има избори, Путин ще е пак абсолютен фаворит. Западът да свиква, че още 5 години, това ще е човека на чело на Русия.
18
12
 
15
 
! Отговори
яздещ муле в тайгата преди 5 години
То и във Бг. другаря Живков преди 89г. си беше загубил рейтинга и народа при всяка възможност бягаше на запад , ама изборите ги печелеше със минимум 97 % --да се неначудиш..... ох да ме простят путинопоклонниците ,ако без да искам съм направил някакъв паралел м/у двамата демократи..
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A защо ИЗРИЧНО не се казва че рейтингът му е паднал за сметка на краино левите националисти ?!??Така поднесена информацията и някой незапознат ще всеме да си помисли че хората едва ли не са започнали да гледат към западната "демокрация"?По думите на лидерите на про еропейските и западни политици там в момента имат подкрепата на около 1% от руснаците и се НАДЯВАЛИ до няколко години да стигнат 4-5 процента !!! СМЕХ!!!Т.е. разбирайте, че нямат и половин процент подкрепа от руснаците!
16
2
 
15
 
! Отговори
2 преди 5 години
НЕ МИСЛЕТЕ ЗА ПУТИН И РУСИЯ А ЗА БГ
15
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха-ха.....................най-обичам, когато жълти руски вестници, тенденциозно пишещи САМО отрицателни статийки за 30 сребърника да ми "разсъждават" за рейтинги!!! Ей, това Юди имало не само в еврейската държава! За тука не говоря, защото блатото тука е просто безнадежно!
14
3
 
9
 
! Отговори
321 преди 5 години
Вижте снимката дори Путин не вярва......
13
3
 
18
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Прочетох изследване на ЛЕВАДА и спрях да чета повече.Еххх ЕкспертиНамерете ми една европейска страна в която да не са вдигнали пенсионната възраст и една Европейска страна която да няма проблем с демографиятаПрез 90 години на миналия век двойно е спаднала раждаемостта и двойно се е вдигнала смъртността в РФ - Ефекта кога се очаква да е най-силен? Точно сега поколението на 90 навлиза в златните си години когато трябва да раждат деца и да правят кариерае с пенсионни закони от 1958 не става
12
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои си мечтаят.
11
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е да се анексира Аляска - тия неща влияят добре на рейтинга и днесбг ще публикува по-оптимистична статия за Путин.
10
6
 
21
 
! Отговори
дааа преди 5 години
Защо се афишират само някакви лъжи публикувани от НПО.
9
5
 
13
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Фей нюз е това....---тц . това егладен грантояд просо сънува
8
8
 
14
 
! Отговори
факт преди 5 години
Фей нюз е това....
7
15
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Театрото на малкият *** с хокането на правителството може и да не мине!
6
2
 
19
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Вие сериозно ли?
5
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спад на доходите с 11-13% ама за какъв период? Защото жриците на любовта в Москва почват от 2000 рубли на час (около 50 лева), а на улицата могат да се намерят и по-евтини. Преди 10 години се цупеха на 200 долара. Спад доста по-голям от 11-13%
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РазБойкп с много по-нисък рейтинг граби държавата вече трети мандат..... не виждам какъв е проблема тук
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
2
1
 
27
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
В крайна сметка най-важно е какъв е рейтингът по време на избори,а още по-важно-има ли приемлива алтернатива.Щото и у нас(а сигурно и на много други места),липсата на свястна алтернатива крепи властта.А алтернативите на Путин са просто ужасни-едни имат буламач от идеи,други искат връщане на миналото,а трети настояват за незабавно капитулиране пред Запада като единствено възможно решение.При това положение Путин може спокойно да остане на власт неопределено време.
1
4
 
26
 
! Отговори
Грантовете идват преди 5 години
Юруш на сутрешните банички с боза!