НАТО демонстрира сила пред Русия с учения в Норвегия

Участват 50 000 войници, 150 самолета, 60 кораба...
10 окт 2018 15:45, Елка Василева
56
НАТО демонстрира сила пред Русия с учения в Норвегия
Снимка: архив, Reuters

НАТО ще тества в началото на следващия месец възможностите си да спира и отблъсква евентуална атака срещу Норвегия от Русия в рамките на най-мащабните учения на алианса след края на Студената война "Трайдънт Джънкчър", предаде Франс прес.

НАТО ще покаже военната си мощ два месеца след края на организираните през септември от Русия учения "Восток 2018", смятани за най-големите военни маневри в руската история.

"Ще докажем, че сме способни да се защитаваме и да демонстрираме единството си", заяви вчера на пресконференция в Брюксел американският адмирал Джеймс Гордън Фого, който ще ръководи ученията.

Близо 50 000 войници, 150 самолета, 60 кораба и около 10 000 бойни машини ще участват в маневрите по суша, вода и във въздуха. Началото на ученията е на 25 октомври, а краят им - на 7 ноември.

Още по темата

"Трайдънт джънкчър" е операция за колективна отбрана, подчерта още адмирал Фого.

Първата част на упражненията ще се състои в спирането на симулирана атака в Северна Норвегия от една част от силите, а останалите войници ще трябва да отблъснат нападението, обясни пред Франс прес канадският генерал и помощник на адмирал Фого Кристиан Жюно.

Ученията имат за цел да "демонстрират способностите за отбрана на НАТО срещу всеки потенциален агресор. Те не са насочени срещу някоя конкретна страна", подчерта Фого.

"Сухопътните маневри ще бъдат проведени на около 1000 км от границата с Русия, въздушните операции - на 500 км. Русия няма причина за безпокойство", твърди норвежкият генерал Руне Якобсен. В ученията ще участват двама руски наблюдатели и двама наблюдатели от Беларус.

НАТО ще покаже слабостите си по време на маневрите. Алиансът се състои от 29 армии, които доста се различават по ниво на обучение, въоръжение и материално състояние. Ученията ще са изпитание и за германската армия, чието въоръжение според партньорите й не се намира в добро състояние, пише БТА.

Германия още през септември разположи в Норвегия по-голямата част от войниците и техниката, с които ще участва в маневрите. Към настоящия момент в Норвегия има близо 6000 германски войници и 3000 единици бойни машини.
Първоначално ученията ще започнат с тренировката на войниците от различните националности, а симулацията на нападението ще започне на 1 ноември, уточни генерал Жюно.

"Не очакваме всичко да е перфектно. Именно заради това организираме учения", посочи адмирал Фого.
 


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 месеца
АКО ПОГЛЕДНЕМ ГЕОГРАФСКИ МЕКСИКО Е В СЕВЕРНИЯ АТЛАНТИК !!! ТА У МЕН ВЪЗНИКНА ВЪПРОСЪТ : " МЕКСИКО ЧЛЕН ЛИ Е НА НАТО " ??????????
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 28.

Забрави митко палаузов, тотка илиева итн. рОза......... и още няколко терористи мандраджии.
42
0
 
0
 
! Отговори
Оберщурмбандфюрер преди 5 месеца
Май ще им спирам каналина на ония...
41
3
 
11
 
! Отговори
Kr преди 5 месеца
Руснаците три пъти бяха в Берлин.

Щебъде четвърти път.

))))
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сила :)
39
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Янките си търсят,белята
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия,от единия крачол,ще си го премести в другия
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Отговор 31
Хи-хи-хи....остава да кажеш, че основаването на отан е в отговор на основаването на Варшавския договор!!!
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до изгърбича 34
"британски историк анализатор Базил Лидъл"..............мили Боже.......такива изчадия ада да ми даваш за пример...........лъжци, лицемери, фалшификатори, мошенници.........ббрррррррр....ПОЗОР!!!
35
0
 
3
 
! Отговори
101 години! преди 5 месеца
после на 7 Ноември може да отпразнуват Октомврийската революция....
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
те пък като се стреснаха руснаците, ако някой може да даде смислен отговор що им е да нападат Норвегия на рашките. За Швеция иди ела имат закачка от Петър Велики, с прибалтиските въшки също но Норвегия безмислено, той нефта и е в морето не на сушата.
33
21
 
5
 
! Отговори
Златната орда - РАША преди 5 месеца
Северно-Азиатската империя на злото, наследникът на Централно-Азиатските варварски образувания на Монголската империя, продължител на традицията на Златната орда и Монголската империя, ще свършат първо като МАСКОВСКАЯ ОБЛАСТЪ и после ще станат донор на следващата Южно-азиатска империя, която твърде много се нуждае от територии. Дали краят на настоящото Северно-Азиатско военно-политическо образование, този военен патоген е неизбежен - въпрос на 50-100 г. е, точно както всички останали подобни...
32
3
 
6
 
! Отговори
до изгърбича преди 5 месеца
ССДивизия викинг се е различавала от русенския изверг убиец изнасилвач само по цвета на кожата, понимайш.....живо на два крака след тях не е оставало, не ти цитирам руснаци а британски историк анализатор Базил Лидъл
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изпратените там белгийски войници не бяха екипирани с топли дрехи и настинаха, завалийте. Сега какво ще забравят? Сигурен съм, че памперси няма да забравят.
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Изгърбич Задвратян
Подгърич Нахебян, те се издаде, фашагица долна си! Дивизия "Викинг" разстрелваше непокорните, а често и само заподозряните невъоръжени норвежци. Така и не можа да опази от английските диверсанти завода за тежка вода в Рюкан. Пон такива филми ни показваха. И вундерваффето не се състоя! Ех, ако фрицлайнетата имаха атомна бомба! Ама не стана!
29
10
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 5 месеца
Учението на НАТО е в отговор на учението на Русия.Въпроси ?
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
V NORVEGIQ E LESNO DA DEMOSTRIRASCH SILA SRESCHTU RUSIQ AAXAAXAAX Q IDETE VRUSIQ DA VI VIDIM SILATA AAXAAXAAX
27
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
О да..............те тия отан-ците, с чоропогащниците могат да демонстрират "сила" само през индианци, невъоръжени виетнамчета, чарчафосани талибани..........макар че в Сирия УЖ се биеха срещу терористите от 2011 година, ама добре, че дойдоха руснаците, че тая напаст да бъдат изритани оттам! Такава им е "силата" на тия.........само на думи!!! Даже с корейския т.н. от тях "диктатор", даже с него не се закачат вече! СМЕШНИЦИ!
26
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Изгърбич Задвратян 27
Да, да..........."вярвали са" и са резали глави като тези на партизани, ятаци и децата от Ястребино, както е вършил твоя дядо явно!
25
15
 
11
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 месеца
До Анонимен26

СС дивизия "Викинг" са се били като мъже за това в което са вярвали, а не са гърмяли мандри и санаториуми, като дядо ти, шумкар. пиши си домашното.