НАТО демонстрира сила пред Русия с учения в Норвегия

Участват 50 000 войници, 150 самолета, 60 кораба...
10 окт 2018 15:45, Елка Василева
56
НАТО демонстрира сила пред Русия с учения в Норвегия
Снимка: архив, Reuters

НАТО ще тества в началото на следващия месец възможностите си да спира и отблъсква евентуална атака срещу Норвегия от Русия в рамките на най-мащабните учения на алианса след края на Студената война "Трайдънт Джънкчър", предаде Франс прес.

НАТО ще покаже военната си мощ два месеца след края на организираните през септември от Русия учения "Восток 2018", смятани за най-големите военни маневри в руската история.

"Ще докажем, че сме способни да се защитаваме и да демонстрираме единството си", заяви вчера на пресконференция в Брюксел американският адмирал Джеймс Гордън Фого, който ще ръководи ученията.

Близо 50 000 войници, 150 самолета, 60 кораба и около 10 000 бойни машини ще участват в маневрите по суша, вода и във въздуха. Началото на ученията е на 25 октомври, а краят им - на 7 ноември.

Още по темата

"Трайдънт джънкчър" е операция за колективна отбрана, подчерта още адмирал Фого.

Първата част на упражненията ще се състои в спирането на симулирана атака в Северна Норвегия от една част от силите, а останалите войници ще трябва да отблъснат нападението, обясни пред Франс прес канадският генерал и помощник на адмирал Фого Кристиан Жюно.

Ученията имат за цел да "демонстрират способностите за отбрана на НАТО срещу всеки потенциален агресор. Те не са насочени срещу някоя конкретна страна", подчерта Фого.

"Сухопътните маневри ще бъдат проведени на около 1000 км от границата с Русия, въздушните операции - на 500 км. Русия няма причина за безпокойство", твърди норвежкият генерал Руне Якобсен. В ученията ще участват двама руски наблюдатели и двама наблюдатели от Беларус.

НАТО ще покаже слабостите си по време на маневрите. Алиансът се състои от 29 армии, които доста се различават по ниво на обучение, въоръжение и материално състояние. Ученията ще са изпитание и за германската армия, чието въоръжение според партньорите й не се намира в добро състояние, пише БТА.

Германия още през септември разположи в Норвегия по-голямата част от войниците и техниката, с които ще участва в маневрите. Към настоящия момент в Норвегия има близо 6000 германски войници и 3000 единици бойни машини.
Първоначално ученията ще започнат с тренировката на войниците от различните националности, а симулацията на нападението ще започне на 1 ноември, уточни генерал Жюно.

"Не очакваме всичко да е перфектно. Именно заради това организираме учения", посочи адмирал Фого.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка една световна сила е омразна на чуждите и изолирани народи, което е естествено. Нормално е "Голямата" сила да мачка за постигане на нейните интереси и облагодетелстване за сметка на други. В ист план това са били Германия. САЩ, Русия, Англия, Франция, Холандия, Испания, Япония, Китай и много други.
21
8
 
10
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Нато *** света освободи,докога ще се толерира тази гнусна терористична организация!
20
9
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До аз-ът7...измислиха подводна ядрена ракета в състояние да достигне източното и западното крайбрежие на САЩ... Не, не са я измислили, нарисуваха я на анимация! Разликата е огромна.
19
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХАХАХХАХАИскам да се сражавам с някой женски батальон на НАТО и да им покажа в една креватна схватка мощтта на българската армия.ти пък къде се вреш бе пръдльo? Жените от армията на САЩ са участвали в истински сражения, докато ти си праскал чeкии пред монитора и после си гледал руски анимации.Путинопитек нещастен...
18
0
 
6
 
! Отговори
яздещ муле в тайгата преди 5 години
Ще слезна от мулето, че не мога да се държа от смях...
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА сигурен съм че Русия е заплаха за САЩ, Франция, Канада, Италия, Германия, Великобритания.( Отделно 6 Стани на Нато са ядрени сили ). Както Нато никога няма да нападне Русия, така и Русия никога няма да нападне Натовски съюзник.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правят си учения хората...
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО демонстрира сила пред Русия с учения в Норвегия-----------Като импотентен ексхибиционист увисналия си член!!!!-)))))))))
14
3
 
12
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Кураж русофили !Покажете с минуси, че държите фронта !---послушах те. с кеф ти го набих. мерсаж.
13
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пробутват Русия в медийте като "заплаха" за НАТО само за да може Нато да си обосновява военният бюджет и да бута военният комплекс на Сащ.
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще има настинали джендърчета
11
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ има 9 пъти по голям военен бюджет от Русия, има военни бази в 35 суверенни държави по света. Русия има 770 хил активнни военнослужещи, Нато разполага с 3.5 млн армия. Русия едва избута Германия, а Нато се членува от 29 държави, от които присъстват 6 от 10 световни военни сили. Идеята че Русия е заплаха за Нато е само манипулация в медийте.
10
5
 
20
 
! Отговори
истината е една преди 5 години
На промитите мозъци и *** да обясня че НАТО съществува в нарушение на ДОВСЕ,където се регламентира закриването на воините блокове.четете и тогава пишете глупости.
9
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО демонстрира пред котката силата на мишкити ;)
8
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кураж русофили !Покажете с минуси, че държите фронта !
7
7
 
20
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
От 30 години САЩ инвестира МИЛИАРДИ в системата STAR WARS. И какво направиха руснаците - изчакаха хамеритата да се наквасят, да се начешат, да се нахарчат едно хубаво и... - предварително решиха проблема, като измислиха подводна ядрена ракета в състояние да достигне източното и западното крайбрежие на САЩ. Е какво ще демонстрирате бе либералки?
6
4
 
21
 
! Отговори
това е преди 5 години
Нямали лъжи,провокации,напрежение няма да го има и НАТО и хиляди чиновници ще останат гладни за това те си подържат лъжите и напрежението.
5
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак им се изсрaхa в ушaнките :)
4
2
 
27
 
! Отговори
факт преди 5 години
Харчат се милиони за глупости и създаване на напрежение и тревога,глупава и опасна работа.
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За това ли ги няма дежурните *** - калеко алеко , странджата, василев и прочие русофоби ? Отишли са да участват в ученията на нато ?