НАТО демонстрира сила пред Русия с учения в Норвегия

Участват 50 000 войници, 150 самолета, 60 кораба...
10 окт 2018 15:45, Елка Василева
56
НАТО демонстрира сила пред Русия с учения в Норвегия
Снимка: архив, Reuters

НАТО ще тества в началото на следващия месец възможностите си да спира и отблъсква евентуална атака срещу Норвегия от Русия в рамките на най-мащабните учения на алианса след края на Студената война "Трайдънт Джънкчър", предаде Франс прес.

НАТО ще покаже военната си мощ два месеца след края на организираните през септември от Русия учения "Восток 2018", смятани за най-големите военни маневри в руската история.

"Ще докажем, че сме способни да се защитаваме и да демонстрираме единството си", заяви вчера на пресконференция в Брюксел американският адмирал Джеймс Гордън Фого, който ще ръководи ученията.

Близо 50 000 войници, 150 самолета, 60 кораба и около 10 000 бойни машини ще участват в маневрите по суша, вода и във въздуха. Началото на ученията е на 25 октомври, а краят им - на 7 ноември.

Още по темата

"Трайдънт джънкчър" е операция за колективна отбрана, подчерта още адмирал Фого.

Първата част на упражненията ще се състои в спирането на симулирана атака в Северна Норвегия от една част от силите, а останалите войници ще трябва да отблъснат нападението, обясни пред Франс прес канадският генерал и помощник на адмирал Фого Кристиан Жюно.

Ученията имат за цел да "демонстрират способностите за отбрана на НАТО срещу всеки потенциален агресор. Те не са насочени срещу някоя конкретна страна", подчерта Фого.

"Сухопътните маневри ще бъдат проведени на около 1000 км от границата с Русия, въздушните операции - на 500 км. Русия няма причина за безпокойство", твърди норвежкият генерал Руне Якобсен. В ученията ще участват двама руски наблюдатели и двама наблюдатели от Беларус.

НАТО ще покаже слабостите си по време на маневрите. Алиансът се състои от 29 армии, които доста се различават по ниво на обучение, въоръжение и материално състояние. Ученията ще са изпитание и за германската армия, чието въоръжение според партньорите й не се намира в добро състояние, пише БТА.

Германия още през септември разположи в Норвегия по-голямата част от войниците и техниката, с които ще участва в маневрите. Към настоящия момент в Норвегия има близо 6000 германски войници и 3000 единици бойни машини.
Първоначално ученията ще започнат с тренировката на войниците от различните националности, а симулацията на нападението ще започне на 1 ноември, уточни генерал Жюно.

"Не очакваме всичко да е перфектно. Именно заради това организираме учения", посочи адмирал Фого.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам баце да измоли от големите началници да ни разрешат да станем основен производител и доставчик на памперси за НАТО само така ще ги стигнем американците .
1
19
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
нато не е необходимо да демонстрира каквото и да било. това е втората по сила армия в света след китайската. цигуларите от оркестъра да не мрънкат за внимание, не са решили - не са ги прегазили.