Русия със сирийски сценарий за Либия! Какво ли цели?

Според експерти действията на Москва целят разклащане на Запада
Обновена: 10 окт 2018 19:30 | 10 окт 2018 19:15,
77
Русия със сирийски сценарий за Либия! Какво ли цели?
Снимка: Архив, Reuters

Русия бе обвинена в опит да разклати Запада чрез Либия, пишат от БТА, цитирайки "Лента“.

Според източник от кабинета в Лондон, цитиран от британското издание "Сън“, тайните служби в кралството съобщили на премиера Тереза Мей, че Русия изпраща в Либия войски с цел да използват присъствието си там за влияние върху Запада.

Според тях Москва „иска да превърне Либия в нова Сирия“ и основната цел е да се поеме контрола върху най-натоварения маршрут за нелегалната миграция в Европа.

"Това може да предизвика нов поток от мигранти през Средиземно море", смята събеседник на "Сън". Западът е крайно уязвим за нова бежанска вълна и за петролна криза при изостряне на ситуацията в Либия, смята той.

През 2011 г. в Либия започна гражданска война след свалянето на Муамар Кадафи; част от страната бе превзета от радикални ислямисти. Днес там има два властови центъра - в Тобрук заседава избран парламент, а в Триполи - формирано с подкрепата на ООН и Запада правителство на националното съгласие.

Според "Сън" Кремъл подкрепя маршал Халифа Хафтар, командващ Либийската национална армия, и снабдява войските му с тежки оръжия.

В Западна Либия са изпратени руски военни разузнавачи и специални части, за да обучават либийци и да осигурят канал за свръзка. В пристанищата Тобрук и Бенгази са разположени две руски военни бази, действащи под прикритието на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер". Източник на вестника добавя, че в Либия са разположени руски противокорабни системи "Калибър" и зенитни ракетни комплекси С-300.

Според руското издание това е точно копие на тактиката на Москва в Сирия и Крим. Руските власти виждат пространство извън контрол и го използват, за да постигнат максимално влияние върху Запада, твърди източникът на "Сън“, цитиран от "Лента“.

По думите му това може да предизвика катастрофални последици и да подкопае демокрацията в Запада, който не предприема никакви действия, за да се противопостави на това.
 
Всички изявления на тема руско присъствие в Либия са неоснователни, коментира Владимир Шаманов, оглавяващ комисията по отбраната в Държавната дума. По думите му представители на либийски ръководни структури са търсели подкрепа от Москва, но засега няма политически решения по въпроса.

Източник, близък до руското министерство на отбраната, потвърди, че в Либия има военни от Русия, пише "РБК".

Според шефа на руската контактна група за уреждане в Либия Лев Денгов твърденията, публикувани в „Сън“ не отговарят на истината. Източници на британското издание твърдят, че основен съюзник на Русия в Либия е армията начело с маршал Хафтар, но Денгов отрича подобни твърдения.

"Взаимодействието на Русия с един от играчите в Либия" не означава, че Русия подкрепя една от страните в конфликта, казва той.

Руската държавна политика спрямо Либия поставя конкретни задачи за подновяване на икономическите връзки с тази страна; "руското ръководство е поставило задачата да взаимодействаме с всички страни в либийския конфликт. Освен това Русия взаимодейства с ключовите международни играчи, заинтересовани конфликтът да бъде уреден - с Италия, Франция и страните от региона", посочва Денгов.

"Нима британските медии се надяват Русия да дойде и да оправи бъркотията, създавана в Либия седем години от западната коалиция?", цитира "РБК" реакция на руското посолство в Лондон чрез Туитър.

Остава в сила ембаргото на ООН върху доставката на оръжия и разполагането на военни контингенти в Либия, напомня пред вестника арабистът Василий Кузнецов.

"Русия предостави военна помощ на Сирия по покана на официалните власти, но в Либия официално е правителството в Триполи, признато между другото и от Москва", отбелязва експертът.

"Естествено Русия няма намерение да слага ред там, където европейците са изпотрошили всичко, но няма намерение и да наблюдава безучастно либийското бъдеще. И не само заради базите в Тобрук и Бенгази. А защото сме имали и още имаме в тази страна повече от сериозни икономически интереси: либийците купуваха оръжия от нас, ние строяхме там железници, имахме общи проекти в петролната и газовата сфера. Русия няма намерение да се отказва от нищо изброено", отбелязва руското издание "Взгляд“.

Според него администрацията на Хафтар вече предлага на Русия изгодни проекти, но Москва "не смята нищо да заграбва" в африканската страна. "Трябва да се постигнат споразумения за бъдещото единно устройство на Либия, да се произведат там избори и после вече да се сключат договори с новото правителство", обобщава "Взгляд".

Руският вестник изразява опасения, че декемврийските избори за президент и парламент на Либия може да се провалят заради разногласия между Триполи и Хафтар. В тази връзка подчертава значението на конференцията за Либия, свикана след месец в Палермо, на която Рим вече е поканил Владимир Путин.

"Но дори в крайна сметка Русия да бъде представена не от президента, а от (външния министър) Сергей Лавров, това ще е важна стъпка и за смекчаване на отношенията между ЕС и Русия, и за самото либийско уреждане. Без Русия то все едно не може да бъде постигнато, но няма как ЕС да го осъществи за сметка на Русия", предупреждава "Взгляд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тинтири МинтириНавсякъде се пъхат, ей.-и затова трупат към себе си все повече и повече негативизъм и неприязън!
23
2
 
28
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
Явно си я харесват Либия така попиляна. Там вече открито се търгуват роби. Тези руснаци да не вземат сега да им развалят сеира... и ценностите. Ужас. Навсякъде се пъхат, ей.
22
1
 
22
 
! Отговори
Weiss преди 5 години
Да цитираш Сън в Англия е като да цитираш Галерия в България. Хайде, 24 часа-пак не е сериозно. А иначе тия съвсем ни броят за ***, дето не могат да помнят няколко години- те съсипаха и Либия, и целия арабски свят, те създадоха бежанската криза, а сега викат: "дръжте крадеца"!
21
1
 
10
 
! Отговори
DO RUSSOFOBITE преди 5 години
До Анонимен-RUSSOFOBI REKA GANK VI ZOVE :_)
20
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
просията става все по-противна и по-противна страна, трупаща все повече и повече негативизъм към себе си!превърна се буквално в "империя" (каквато мечтае да бъде) на злото - от където и да го погледнеш се вижда! надминаха по негативно отношение към себе си сащ , в най-лошите му години!
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да бе твоя господ пачи пера използва и близалкиТвоят начин за разбирането на живота и в мисленето , са диаметрално на моите. Да бягаш срещу мен, не можеш ме стигна!
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да бе твоя господ пачи пера използва и близалки
17
1
 
28
 
! Отговори
до зозо преди 5 години
щото пък на Тръмп му пука и за либийци и за сирийци че и за нас
16
5
 
14
 
! Отговори
до13 преди 5 години
четеш евангилието на обратно, господ гони дявола в Украина, Сирия и Либия....амин
15
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мурзилажа му позволявам да ми миpишe краката, а аз отивам да нагъвам пържоли!
14
1
 
12
 
! Отговори
гого преди 5 години
сори , североизтока на либия, да сме коректни географски
13
3
 
33
 
! Отговори
гого преди 5 години
хаха видитв ли почнала гражданска война, ми кой разби най подредената северно африканска държава, запада начело с оня *** Саркози. Сега просто Русия ще си вземе северозападна Либия а тя е колкото България, а честито...
12
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дявола върти опашка я по Сирия, я по Украйна, сега почна и по Либия. Няма ли да се намери някой, който да отреже не опашката, а главата!
11
28
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Цялата игра на Путин е да не допусне ЕС да внася газ от другаде. Защото тогава руснаците ще трябва да си ядат ракетите и да пият газ. За това се бута в Сирия. Да не не мисли някой, че му пука за Асад или сирийците.
10
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха, европейците - архитектите на анархията в Либия - обвиняват Русия, че щяла да предизвика мигрантски поток. Оруелски мерки, обвинявай другите в това, което сам правиш. Гнус.
9
17
 
5
 
! Отговори
акуд преди 5 години
абсолутни санкции за кремъл и ЕС армия по границите, меркел вън от политиката, ЕС има нужда от нов фюрер или нов аполеон
8
3
 
42
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Така наречената Либия не съществува от почти 10 години след като запада реши да внесе демокрация там ;) !!!
7
6
 
36
 
! Отговори
америко - сатанизъм преди 5 години
До като има кравари там , ще има и незаконни мигранти към Европа ! Единствения шанс за света е : Русия да спре американско-еврейските планове за заробването и унищожението на човечеството !
6
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чий го дири Путин в Либия?Никой не го е канил - или това важи само за Сирия!
5
1
 
23
 
! Отговори
Adam преди 5 години
С техните камани по техните глави:)