Путин: Възможно е София да играе важна роля в транзита на газ!

Руският държавен глава прие акредитивните писма на посланика ни
Обновена: 12 окт 2018 07:18 | 11 окт 2018 20:47, Елка Василева
167
Путин: Възможно е София да играе важна роля в транзита на газ!
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин вижда нови възможности за София да играе съществена роля в транзита на газ в Европа. Това е заявил руският държавен глава на церемонията по връчване на акредитивните писма, обръщайки се към посланика на България в Русия Атанас Кръстин.

"През май президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов бяха на посещение в нашата страна. Проведените преговори потвърдиха взаимните намерения за по-нататъшно задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, включително и в енергийната сфера", е казал Путин, цитиран от ТАСС.

Още по темата

Той е изразил съжаление, че проектът за газопровод "Южен поток" не е бил реализиран, но е отбелязал, че "сега се появяват нови възможности България да играе значителна роля за транзита на руския газ за европейските пазари".

Путин е отбелязал, че отношенията на Русия и България се основават на традициите на приятелство и духовна близост между двата народа.

Той е припомнил, че през тази година се навършиха 140 години от освобождаването на България от османско иго.

Преди дни Владимир Путин заяви, че България съжалява, че преди години се е отказала от реализирането на "Южен поток" и не е успяла да защити националните си интереси.

"България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през "Турски поток", отбеляза руският президент.

"Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси", добави Путин след среща с австрийския канцлер Себастиан Курц.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
11
 
! Отговори
внимание! преди 5 години
Договора трябва да се подписва при пълно съблюдаване на българските интереси за да не стане като Нефтохим.Договора трябва да бъде на експертно ниво и никакви "политически решения"!Тогава някой ще трябва да влезе в затвора!
79
8
 
15
 
! Отговори
анализатор преди 5 години
Колкото и да го увърта Путин, Русия има нужда от диверсификация на износа.1. Защото сега са дружки с Меркел, но един ден не се знае. Може да поискат да заобиколят или най-малкото да заплашат че ще заобиколят Германия както сега Укройна.2. Геополитически, за да достигне до Сърбия трябва да го направи през България.През Гърция трябва да мине през Македония и е по-далеко.Ако не стигне до Сърбия първи, сърбите може да вземат газ от Адриатика през Черна Гора.България е незаобиколим фактор.
78
7
 
5
 
! Отговори
юбреее преди 5 години
Никой не е по -голям от Бай ви *** ха ха ха
77
9
 
13
 
! Отговори
Е.. спомняме си как преди 5 години
ПУТИН на официално посещение при Ердоган преди няколко години "се жалва" от България в ЕС по най- нетактичен начин:"Омръзнаха ми тези БЪЛГАРИ!"..( и вечна дружба, А??? Така правят на "махленско ниво", но не и на ДИПЛОМАТИЧЕСКО.
76
12
 
15
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
По не състоялия се ЮП през България трябваше да се транзитират 64милиард.м3 газ,сега евентуално 16милиард.м3 ,защото има голя-ми шансове тръбата да мине през Гърция в Италия.Сега против СП2 и ТП,най-много протестират Полша и Украйна защото губят значението си на основни транзитни трасета на газ,а от там и транзитните такси.Ако през България не мине тръба ,то тогава можем да кажем сбогом хъб,Просто няма да има какво да хъбарираме
75
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак кацнахте на Бай ви Ганювия само дето гюрлутията ви голяма ха ха ха
74
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 84: Ами питай руснаците, щото те още не са решили. Искат "железобетонни" гаранции от ЕС, за да не стане като с ЮП. Вярно е че за втората тръба на ТП пред Гърция-Италия те предпочитат да е през България до Австрия. Знае се, че целта е спиране транзита през Украйна. Нещо, с което ЕС и американците не са съгласни, затова е борбата и срещу СП2. Украйна преди дни заяви, че втората тръба на ТП е незаконна и ще търси съдействие от ЕС.
73
2
 
6
 
! Отговори
До 84 преди 5 години
И от каде ще мине таз тръба умнико , или 1000км удължаване и още три страни с такси за пренос , не им пречат.
72
16
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
България е мъдра и добра , и това я прави толкова велика , издържлива , силна , и вечна за света.Няма друга страна , която от хилядолетия да пази гордо първото си име.Дори сега се вдигаме от пепелта и младите разбиват старите окови , завещани от руските окупатори.Цялата държавна администрация се бори срещу младите герои и опитва се подло тях да ги прогони.Дебелите душмани от страх се разтреперват и молят се за прошка.Но втори път лъжата не минава и старите червени олигарси гаснат бавно в забрава
71
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е протоколна дипломация. Какво е трябвало да каже Путин, "забравете за тръбата"? Всички знаят, че тая работа няма да стане и надеждите да прибираме транзитни такси са напразни. Затова вече не се говори за хъбове, интерконектори и т.н. Битти панаира, ами да видим с енергетиката, че с теца съвсем я окъсахме.
70
11
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Русия само от надценката за газта към България ни ощети с 10 млр. лева.И сега , когато ЕС ги осъди за този грабеж и ни покани да си върнем откраднатото , родното Народно Събрание взе , че дори ни вдигна цената.А можеше над 2 години да не плащаме парно и хляба да стане 50стотинки.Но нали ни освободили , какво са 130 години поклони и всеки втори лев за тях даряваме.1 трилион лева и още ще дадем , нищо че ни псуват и презират.
69
5
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Еми от каде другаде да мине , алтернативата през Гърция е хем по скъпа , но и таксите за пренос стават пет вместо една.Ако сега Костов беше премиер , вече цената на газ и парно да е една трета от сегашната.Той сключи през 2000г. 15 годишен договор за 150$ кубик газ.Дойде царя и 2002г. вече с нов договор плащахме 600$ за кубик.Евро комисията осъди Газпром за тази далавера и ни подари правото да си вземем надвзетото от тях.Но вместо три години да не им плащаме и лев , Бойко вдигна цената отново.
68
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога най-сетне гербавите ни богове ще направят синя зона в Мелник и Угърчин и нови, по-високи осигуровки?Чакам с нетърпение!
67
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верно ли?Аз помня какви дитирамби бяха в руските медии колко яко отсвирил братята бОлгаре. Че ни заплашваха вместо руски газ да ни дадат Филип Киркоров. Сега какво стана? Нещо палачинката ли се обърна, или изведнъж царчето на Раша се усети, че икономиката е надолу, пансиите падат а възрастта се вдига и че само с изнудване не става, а е добре и приятели да има?
66
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааа усети се най после джуджии. Луга луга и накрая излезе старата поговорка на лъжата краката са къси :) обяснява на шир , че България спряла потопаа , а сега яидя , че другите коридори , ще минат от тук без неговия :))
65
7
 
13
 
! Отговори
extremist преди 5 години
С РУСИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРГУВА
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен до Мерси преди 5 години
Абе че си гледал фермата снощи няма съмнение, иначе с плитките ти размишления няма как да си го знаел преди.
63
7
 
6
 
! Отговори
А ЮП преди 5 години
Какво щяхме да спечелим от ЮП.За старт един кредит от 10млр. евро и 15 годишните му лихви , плюс доплащане при незапълнен капацитет.И вече през 2034г. щяхме да станем горди получатели на дивиденти от Газпром.Защо никой не сравнява договорите за Северен с Южен поток?.Толкова ги е срам , че сега ни компенсират
62
10
 
6
 
! Отговори
Мерси до 71 преди 5 години
Нямате толкова пари , че да ме купите.Всички ли русофили сте роби на парите.И когато истината боли , защо вместо обиди не пробваш да помислиш.Да , ще ти е за първи път , но не боли.Само мисли
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За други директна тръба,а за нас един гол *** и зависимост от Турция и НАТО.Отделно няма да печелим от преминаването на тръбата,отделно и цените ще са по-високи,заради заобикалянето през Турция и накацалите по тръбата.Искаме директната тръба,защо развалихте проекта?