Кремъл притеснен от разкол в православния свят

Русия е готова да защити православните в Украйна
12 окт 2018 21:24, Елка Василева
100
Кремъл притеснен от разкол в православния свят
Снимка: архив, Reuters

Кремъл споделя безпокойството на Руската православна църква от решението на синода на Константинополската патриаршия за сваляне на анатемата от лидерите на две неканонични църкви в Украйна, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Кремъл обаче не се намесва в междуцърковните дела, добави той.

Знаем за твърдата и последователна реакция на Руската православна църква срещу решенията, оповестени вчера от Константинопол. Неведнъж сме казвали,че сме крайно притеснени от това, че се планира предприемането на стъпки, които могат да доведат до разкол в православния свят, посочи Песков.

Още по темата

Той подчерта, че Русия е готова с политико-дипломатически мерки да защитава интересите на православните в Украйна, ако Киев не успее да удържи радикалите.

"В случай, че развиващите се събития доведат до противоправни действия, Русия, разбира се, както навсякъде е защитавала интересите на руснаците и на рускоезичните, и в този случай, както неведнъж е казвал президентът Владимир Путин, Русия ще защити действията на православните. Това е абсолютно обоснована и разбираема позиция", каза Песков.

На уточняващ въпрос по какъв начин Москва е готова да защитава интересите на православните в Украйна, говорителят на Путин отвърна кратко: "Изключително с политико-дипломатически мерки". А после добави, че това ще се наложи само "ако украинските власти наистина не успеят да удържат ситуацията в рамките на правото, ако този процес приеме някакви уродливи, насилствени прояви, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
4
 
! Отговори
Русофоб, ром, гей преди 5 години
А н у с а ми е доста разширен в гащите изпускам се през ден, затова мириша и вуня и под мостовете спя, там бездомни кучета ме препитават, просяците роми даже ми се подиграват
11
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
70 години руснаците взривяваха църкви, сега се сетили за православието.
10
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен4Какво 10-годишно дъно бе московки лайнярник?Американският фондов пазар е на корекция след исторически максимум.Преди 10 години дауджонс беше 10000, сега е 25000.А заплатите на руските алкохолици е 9500 рубли.Това за дедолоризацията го говорите от 50 години и си пращате децата в Америка.*** лъжливи.
9
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Росия и християнство е като дървено желязо. По големи противници на християните са от муслимантите дори. Пази боже росия да те пази!
8
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснака като се притесни за някой не след дълголюбезните зелени човечета пристигат за да го успокояти помогнат.Маджарите и Чехите им се радваха много.Да се готвят украинците.
7
13
 
19
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Какво православие в Рассия!?!? Там в тайгата всички попове до един са от КГБ. Имат милиони и се возят в лимузини! Рассия не е християнска страна. Единственото в което вярва църковната им клика е задокеанския зелен паричен знак! Рассия е като наркокартел, с главатар и подчинени, а обикновения руснак с водката в джоба даже и не знае вече как се казва. Какво православие Боже!!!!!!!!!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на тоя дето смучи т.н. от любов към Путин гледай какви умни работи пише всеки ден
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин ще се обади на Ердоган и оня веднага ще дръпне ушите на Вартоломей.
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин да спре отново да купува домати от Турция.
3
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес Кремъл без никакво притеснение стартира първия етап от дедоларизацията на руската икономика.Вашингтон е силно притеснен от десетгодишното дъно на фондовия пазар, отбелязан на Walt Street.
2
17
 
9
 
! Отговори
иле преди 5 години
Дръжте се братя и сестри православни !БОГ е с вас и!БОГ да пази и братска Русия!
1
12
 
19
 
! Отговори
путларах акбар преди 5 години
Руските православни храмове се използват от терористи,руската мафия, и агенти атеисти от бившото КГБ и ГРУ за имперска пропаганда и мафиотски сделки които са освободени от данъци...ИРКУТСК, СИБИРСКИ ФЕДЕРАЛЕН ОКРЪГ - Чудо! Икона на Владимир Путин, сложена над параклиса в храм в Иркутск пусна сълзи!Жителите на сибирския град се втекоха в храма, за да видят чудото и с надеждата сълзите да са чудотворни, да излекуват случаите на псориазис, син вятър и нощно напикаване.ха.ха.ха.ха