Русия с твърд отговор на Вселенската патриаршия за Украйна

В това увери говорителят на руския патриарх Кирил
13 окт 2018 21:30, Елка Василева
119
Русия с твърд отговор на Вселенската патриаршия за Украйна
Руският патриарх Кирил. Снимка: архив, Reuters

Отговорът на синода на Руската православна църква на решенията на Константинополската патриаршия за Украйна ще е адекватен и твърд. Това заяви пред журналисти говорителят на руския патриарх Кирил Александър Волков по повод на визитата му в Беларус, предаде ТАСС.

В четвъртък синод, заседаващ в Истанбул, подкрепи искането на Украйна да получи афтокефалия или самоуправление и отмени решението за анатемосване на патриарх Филарет, който се надява да застане начело на новата независима църква, базирана в Киев, припомня Ройтерс.

Още по темата

Волков каза, че оценка на действията на Константинополската патриаршия, ще даде синодът, който ще се събере в понеделник в Минск. "Във всеки случай отговорът ще е адекватен и твърд. Синодът ще изрази недвусмислената си позиция за решенията, взети в Истанбул", каза той.

В същото време Волков се затрудни да посочи какви конкретно решения ще бъдат взети и заяви, че трябва "малко да се изчака", отбелязва ТАСС.
Говорителят на Кирил каза, че повечето жители на Украйна подкрепят каноничната Украинска православна църква, както Русия нарича украинската църква към Московския патриархат.

Пристигайки днес в беларуската столица, патриарх Кирил изрази надежда, че Православната църква ще намери сили да преодолее кризата и да запази единството си, пише БТА.

Утре Кирил ще освети храма "Вси светии" и ще се срещне с президента на Беларус Александър Лукашенко, а в понеделник ще участва в изнесено заседание на синода на РПЦ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
7
 
7
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
До 74, 73,72Калеко Алеко , 71Рано в неделя сутринта сте се надрусали бе джендири !
60
13
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Видяхме го този Кирил, той и на нас се опита да държи поучителен тон, даже издърпа ушите на нашето президентче ... Пардон, после президентчето ни отрече, че са му дърпани и двете уши и гордо заяви че Кирил е успял да му издърпа само едното ... !!!
59
8
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Видяхме го този Кирил, той и на нас се опита да държи поучителен тон, даже издърпа ушите на нашето президентче ... Пардон, после президентчето ни отрече, че са му дърпани и двете уши и гордо заяви че Кирил е успял да му издърпа само едното ... !!!
58
9
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Отговорите на мужиците от раССия по всички основни въпроси които светът им отправя, винаги са твърди ... Именно затова путинова раССия среща и твърдо отношение от останалия свят, затова е изолирана от него със санкции, контрасанкции и противоракетни щитове ... !!!
57
9
 
18
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До ОПАИ как точно се работи против православието?Като се дава самостоятелна църква на един 30 млн народ ли? А когато са ги присъединили насила към московската патриаршия не е било срещу православието? Тоест, вие агитирате всички да бъдат присъединени насилствено към Путинославието?
56
14
 
12
 
! Отговори
ОПА преди 5 години
този който го правят папа е разколник-няма нищо общо с православието--и територията която управлява е в западна украина--при бандерките-----не е признат от украинския народ...и като ревете за украйнска църква,да не ревете утре и за македонска църква,бе говедца булгаристански--не виждате ли как нежно и подмолно се работи против православието бе!!!
55
4
 
18
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Те и в България всяха разкол.Това си е политика на "Разделяй и владей".Като заклет пацифист се чудя, кой нормален човек ще приеме горенето на църкви, побой над свещеници, и последователите им за нормалност.Срещу дете, жена, учител, лекар, духовно лице не се вдига ръка!Но, там е чист нацизъм и след време "запада" ще нахлуе под претекст "за възраждането на нацистката идеология".Ресурсите ще ги владеят ДРУГИ!Сценарият е написан Джийн Шарп "От диктатура към Демокрация".Пиана, разголени девойк
54
13
 
14
 
! Отговори
Патриархе, не си пра преди 5 години
Този вс. патриарх все се излага. У нас натвори небивалици, сега се заиграва с Украйна. Явно не става за нищо.
53
3
 
14
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
ако номера мине с украина, ще мине във всяка страна от бившия източен блок. прочие, що не иде да варди правата на правилните православни в аляска? щото там ще му турят прангите за религиозна нетърпимост и ще види щатите през крив макарон. у нас обаче, още сме на вълна "ако шефо се сапне, ке паднем я"
52
14
 
29
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Украинците може да са всякакви но не са толкова смотани като *** да си оставят православната вяра в ръцете на цигареният контрабандист Гундяев и "кремълското джудже"!
51
5
 
20
 
! Отговори
Е, нали преди 5 години
всичко със СПЕЦСЛУЖБИТЕ съгласува Путин, а и +Кирил е един от тях.Не оставиха на спокойствие и Църковните въпроси; така, както ТЪРПЯХМЕ 45 години: ПЪРВО, имаше хора, които докладваха на "парт. секретае КОЙ годи на църква, кой е набожен, Второ, завзеха и ЦЪРКВАТА-0 всички служители да са "тайно" на изповядване в ДС.ГОЛЯМА МЕРЗАВЩИНА!Сега се чудят как да пратят "частни свещеници"с "мисия".(помня как "кв. отговорник" пита синът ни "религиозен ли е" преди да постъпи в казарма около 1988-1990)
50
4
 
13
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
изказванията на вова пу и на тоя не са канон, не са кошер, не знам кво са. приличат по скоро на изказванияа на пресцентъра на феновете на леевски или на статиите на онова xюмне коларов.
49
5
 
13
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
представителите на търговския пост на викингите нарекоха кубратовото царство "чергари". откраднаха си писменост, крадат си територии. сега искат да разделят православните на правилни и неправилни, при положение, че те са лев чепик на самото православие. колко според вас милиона православни са подопечни на вселенската, и колко на тоя, дето дойде да тегли на ал бънди ушите? нали не си мислите, че оттам урал са само християни? знаете ли, колко джамии има в москвабад само?
48
8
 
6
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Кви църкви, кви патриарси ве. Кой вярва на църкви. Че те тия са олигарси и руския и всекенския и украинския. През оная работа им е за господ и хората.
47
6
 
15
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Колко твърд отговор? Ще ги обстрелят с искандери или к'во? Или поповете ще се споминат от непознато химическо вещество?
46
1
 
7
 
! Отговори
до 57 преди 5 години
Стига си говорил глупости бе няма толкоз джамии ти ще искараш че тука само мюсюлмани живеят .Повечето са християни и католици има даже но всички се чустват Бългри!!
45
7
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До Анонимен 57Я ти провери колко джамии и *** има в твойта Раша? Над 20 % са. Тръгнал да плюе България комунягата! А Гундяев може да вика само на клепоухия пРезидент!
44
2
 
27
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
По време на 500-годишното робство българинът ПЪРВО започва борба за църковна независимост и доста по-късно за национална! Това е...
43
28
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия за разлика от Бул,гаристан ще се сьхрани
42
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не може да ми вземе религията мен кво ме интересуват другите църкви да се оправят ние си имаме наша църква и наши интереси.Стига си пишели глупости в кой век живеем *** са тези дето си мислят че Сърби Руси и Гърци са ни братя .Няма братя има интереси има само моята любима БългрияЗа кой ли пьт се убеждавам колко е т,ьп ***.Я преброй колко джамии и колко муслита има в Булгария и пак кажи за любимата ти.