Русия с твърд отговор на Вселенската патриаршия за Украйна

В това увери говорителят на руския патриарх Кирил
13 окт 2018 21:30, Елка Василева
119
Русия с твърд отговор на Вселенската патриаршия за Украйна
Руският патриарх Кирил. Снимка: архив, Reuters

Отговорът на синода на Руската православна църква на решенията на Константинополската патриаршия за Украйна ще е адекватен и твърд. Това заяви пред журналисти говорителят на руския патриарх Кирил Александър Волков по повод на визитата му в Беларус, предаде ТАСС.

В четвъртък синод, заседаващ в Истанбул, подкрепи искането на Украйна да получи афтокефалия или самоуправление и отмени решението за анатемосване на патриарх Филарет, който се надява да застане начело на новата независима църква, базирана в Киев, припомня Ройтерс.

Още по темата

Волков каза, че оценка на действията на Константинополската патриаршия, ще даде синодът, който ще се събере в понеделник в Минск. "Във всеки случай отговорът ще е адекватен и твърд. Синодът ще изрази недвусмислената си позиция за решенията, взети в Истанбул", каза той.

В същото време Волков се затрудни да посочи какви конкретно решения ще бъдат взети и заяви, че трябва "малко да се изчака", отбелязва ТАСС.
Говорителят на Кирил каза, че повечето жители на Украйна подкрепят каноничната Украинска православна църква, както Русия нарича украинската църква към Московския патриархат.

Пристигайки днес в беларуската столица, патриарх Кирил изрази надежда, че Православната църква ще намери сили да преодолее кризата и да запази единството си, пише БТА.

Утре Кирил ще освети храма "Вси светии" и ще се срещне с президента на Беларус Александър Лукашенко, а в понеделник ще участва в изнесено заседание на синода на РПЦ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
16
 
29
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Порошенко не е, като нашия Радев... - поп Киро да му тегли Ушите...