Стрелецът от Керч – кротък, неагресивен. Но уби 19 души!

Русия се държи дръзко, става като САЩ - око за око, зъб за зъб
18 окт 2018 12:00, Елка Василева
89
Стрелецът от Керч – кротък, неагресивен. Но уби 19 души!
Снимка: Twitter

Двайсет са по последни данни загиналите в политехническия колеж в Керч на Кримския полуостров, съобщи министърът на здравеопазването на Руската федерация Вероника Скворцова.

Освен извършителя - 18-годишния Владислав Росляков, учил в същото учебно заведение, който се застрелял със своята пушка-помпа "Бекас", сред жертвите са още 14 ученици, 11 от тях - непълнолетни, и петима служители.

Семействата на жертвите ще получат по един милион рубли, пострадалите - по петстотин хиляди. Учебните занятия ще продължат; край всяко училище ще патрулират бойци от Росгвардия (бившите вътрешни войски), посочва "Росийская газета".

Вестник "Новие известия" цитира президента Владимир Путин, който обеща властите "да направят всичко" за възможно най-бързото оздравяване на пострадалите. Мотивите и версиите за трагедията се проучват най-внимателно и резултатите ще бъдат оповестени, увери държавният глава.

Трагедията на кримското крайбрежие е най-мащабното в историята на Русия масово убийство в учебно заведение, извършено от стрелец, действал сам, пише "Известия".

Още по темата

В болница остават 44-ма ранени, 10 от тях са в тежко състояние в реанимация. В Крим е обявен тридневен траур. Мотивите за престъплението, безпрецедентно за Русия, ще се проучват от разследващ екип начело с генерал-майор Сергей Голкин, който е наблюдавал разследванията на миналогодишния атентат в метрото на Санкт Петербург и пожара в мола "Зимна вишна" в сибирския град Кемерово през март, пише "Комерсант".

Следствието вече установи, че Росляков е израснал в неблагополучно семейство. Баща му, инвалид, не е живял заедно с майка му, санитарка в ракова болница. Смятали я за член на сектата "Свидетели на Йехова", вписана от руското правосъдно министерство в списъка с екстремистки организации.

Самият Владислав минавал за кротък младеж, имал среден успех в колежа, няколко пъти бил задържан, след като пил бира с приятели, разказва изданието.

Според негови източници обаче криминалистите и тайните служби "засилено проверяват" дали убиецът не е поддържал връзки с екстремисти, но не религиозни, а от забранените в Русия украински националистически организации "Десен сектор" и УНА-УНСО ("Украинска национална асамблея - Украинска народна самоотбрана"). Последната била вече уличавана в подготовка на атентат в учебно заведение в Русия.

Засега обаче предположенията, че Росляков може да е бил екстремист, не са потвърдени с нищо конкретно, допълва "Комерсант".

Бащата на Владислав Росляков, е дал показания пред следователите, пише "Известия". По думите му бащата е признал, че му е било трудно да общува със сина си. Той не е разказвал нищо за колежа. Бащата на Владислав е казал също, че синът му не е имал приятели – преди си е общувал само с приятел от детството, но вече е изгубил връзка и с него.

Като цяло бащата е описал момчето като възпитан и неагресивен, но много затворен човек. Росляков-старши е добавил, че е знаел за увлечението на сина си по компютърни игри и оръжия. Владислав не е живеел заедно с баща си.

Млади хора от групата, в която е учел Владислав Росляков, разказаха, че той не е имал проблем с ученето и с останалите студенти. Те го определиха като тих и спокоен. Видими причини за масовото убийство той не е имал, смятат неговите познати.

Разследването се контролира от председателя на руското федерално следствие Александър Бастрикин, а шефът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников е изпратил в Крим водещи експерти в разкриването на терористични атентати, се казва в статията.

Щом се разбра, че извънредното произшествие в техникума в Керч е умишлено престъпление, това породи главния въпрос: кой стои зад него? - пише "Лента", цитирана от БТА.

Електронният вестник цитира украинския президент Петро Порошенко, заявил, че разследването на подобни случаи е важно за Украйна, "защото Крим е украинска територия, а украинците, живеещи в окупация на полуострова, са граждани на Украйна".

Държавната дума обсъжда по-строги правила за издаване на разрешителни за оръжие, както и други превантивни мерки срещу подобни трагедии. Например да се блокират интернет ресурси, които могат да подбудят деца към престъпления, съобщи депутатът Анатолий Виборни от ресорната комисия в руския парламент, чиито думи помества на сайта си "Ведомости".

Масовият убиец от Керч купил пушката - оръдие на престъплението, на свое име, малко след като навършил 18 години. Разрешително за ловно оръжие се издава в Русия, ако подателят на молбата е пълнолетен, има постоянно жителство, справки от нарколог и психиатър, не е осъждан и не е извършвал административни правонарушения през последната година, добавя всекидневникът.

Психиатричният преглед за издаване на такава справка е примитивен, просто една фикция, заявява обаче психоложката Екатерина Блюхтерова пред "РБК", цитиран от Би Би Си.

Александър Асмолов, завеждащ катедрата по психология на личността в Московския държавен университет, цитиран от "Ведомости", свързва трагедиите от този род с общата ситуация в Русия, където се разпалва омраза и се търсят врагове.

Руската федерация "се държи дръзко на световната арена и е очевидно, че през последните години (в страната) са насаждани ценности, които някой може би възприема като култ на силата. Това отличава страната ни от тихите европейски страни и я прави подобна на САЩ - око за око, зъб за зъб. Щом силата се възприема като неотменимо качество, като единственото нещо, будещо уважение, нищо друго не бива да се очаква", коментира
политологът Константин Калачов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
1
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Много кротък- точно като Северин.
78
0
 
1
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Калачов не е експерт психолог. Защото случилото се няма общо с държанието на Русия а със съвсем други неща. Психично лабилните научиха че няма защо да си идат от този свят забравени от всички а с гръм и трясък. Ето защо се случва това. Единствената разлика е че в САЩ всеки може лесно да се сдобие с оръжие а в Русия трудно както и в редица други страни. Това показва защо в САЩ масовите убийства се случват толкова по-често отколкото в други страни. Да не говорим че от там идва тази "мода"...
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я стига се прави на умен шепа по намачкани оловни топчета в консервена кутия гарнирани с нарязани пирони не са ядрената тайна на ссср .Пък и се видя колко знаеш с дробовник из площадите ( бомбата вибаги е за паника а се обива най вече с пушката и с брейвик и с исил та и с тизи все ено и също
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стрелецът от Керч кротък, неагресивен. Но уби 19 души!-------------Тихата вода е най-дълбока!Всъщност статистиката посочва, че в развитите общества, психологичните проблеми и разстройства са се превърнали в неутешителна тенденция!
75
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 81Анонимни аз защото поназнайвам от конструкции на оръжия мога да направя достатъчно ефективна бомбаСъмнявам се че ти и този младеж са можете или сте направили ефективна бомбаБомбата в метрото на Питер беше 30-50гр динамит - Стрелецът в Керч е ползвал 4 пъти по-мощна бомба и то снабдена с поразяващи елементиРадвам се че са само толкова малко убитите от бомбата защото ако беше ползвал конструкция от типа на ***** *****(нарочно звездички) почти всички в столовата щяха да са мъртви
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На затворено прострамство бомбата по ефикасна да не говорим че със шотгън ( дробовник) а тоя с това е пуцал също няма да си кой знае колко смъртоносен над 3 0 метра .Въобще боби уж се имаш за некакъв експерт по оръжията я си бягай да четеш руските морзилки и не се излагай с ватнически опорни точки
73
3
 
5
 
! Отговори
й преди 5 години
ясно се видя какво представляват бандеровците на Порошенко - убийци на деца и терористи !!!
72
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Всичките дето тук пишете за Украински патриоти или Руски радикали и изобщо за ПОЛИТИЧЕСКИ ГАДОСТИЕДИН МАЛЪК ДЕТАЙЛ ДЕТО ВСИЧКИТЕ СТЕ ГО ПРОПУСНАЛИСтрелецът е носил БЯЛА ТЕНИСКА С НАДПИС Н Е Н А В И С ТЦялото престъпление е организирано по лични причини Ако искаше политика щеше да взриви бомбата на кой да е площад и там да почне да отстрелва хората.
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дали нему е дошло вдъхновението от зоби ватническата пропаганда в русия каква велика сила са руски не здаютса и никога не гибели войнии тем подобни глуписти. Не е размахвал американско знаме а птофилитему са се за руска слава и новорусия
70
2
 
5
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Ако наистина няма укро намеса в тоя случай,както изглежда,то тогава той е пълен аналог на стрелбата във Флорида.Може и оттам да е дошло вдъхновението.Изобщо американският стил е доста харесван в Русия.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Етнически руснак фен на величието на русия убива етнически руснаци .И на това психично болните руску хибриди му казват бандеровец варви се лекувай к
68
2
 
5
 
! Отговори
к преди 5 години
До БобиВ САЩ пич, евреите упорито се опитват да отнемат оръжията на хората - на честните хора разбирасе, юдо-масонския елит не се бои от въоръжените престъпници - те няма да тръгнат да свалят тиранията, юдо-масонския елит се бои от честните хора с оръжие, защото те могат да въстанат срещу тиранията и толерастията !
67
3
 
3
 
! Отговори
к преди 5 години
и разбира се и дума няма за това че "стрелецът" е укро-фашистка гад спасила се от глада и мизерията в Украйна в Кримясно се видя какво представляват бандеровците на Порошенко - убийци на деца и терористи !!!
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казал съм ти колко е с РЕГИСТРИРАНО оръжие за русия 150 за Сащ 100 хора минали психо подбор и одговорни пред закона поне би трябвало не обсъждаме криминашитета който действа с незаконо и не забравяй сащ са с два пъти и нещо повече население от русия
65
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 65САЩ има 400 милиона ЛЕГАЛНО РЕГИСТРИРАНИ ОРЪЖИЯ и с тях се извършват много малко Престъпления и Убийства - ТОВА Е ФАКТХайде сега Съобщи ОБЩАТА СТАТИСТИКА КОЛКО СА УБИЙСТВАТА В САЩ ОТ ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕС Частичната Истина се манипулира също толкова лесно както и с ЛЪЖАТА
64
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Оръжейните НЕЗНАЙКОВЦИБук 1М е Цифрово-Аналгов КомплексЦифрови са Обзорния радар и Команден пунктАналогови са Пусковите установки и ракетитеНякой се изказа "Самолета направил завой около руски Бук"Експерте пътническите самолети летящи на 10км височина както МН17 правят завой с радиус няколко десетки километра за да не разберат пътниците че се прави завой защото почват въпроси и може да се доведе до паникаосвен това самолета да лети точно в този въздушен коридор са го пуснали Украинци
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе що не са насттоени срещо китай или Беларус ами само горкия невинен вечно прав руснак . Аре стига с това русия си е скапана крадкива и агресивна *** и е нормално никой да не я харесва
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно,според Калачов,светът е арена.Така ли ги учат в университета?Би трябвало да го възприемаме като място за живеене ,а не място за убиване.И какво трябва да правят руснаците според него,като всички са настроени срещу тях.Не виждате ли,че Тръмп и Мейката само това правят,дори нашия президент го привикаха при английската кралица.Сега остава да изгоним руските дипломати,за да покажем,че сме послушни .
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В бг в населението има 250 000 броя регистрирано оръжие пушки и пистолети с 2/3 случея на убиство с него на година . В русия са регистрирани 135 хиляди броя пушки и пистолети с 150 случея на убиство с него за година и после руското общество не било психично болно
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПешоДа бе, тук се подвизава един *** - Боби, на който само оръжия са му в главата. Дори си вярва, че е много знаещ. Явно този човек има проблеми с мъжкото самочувствие и си мисли, че като е прочел толкова много ще му изчезне проблема. Да ама не. Най добре е да отиде при специалист. Може пък и да му помогне. Тоя в Крим си реши проблема по грешния начин.