Отново война? Путин ще сложи ръката на Либия като в Сирия

Британско издание твърди, че в Либия има руско присъствие
19 окт 2018 22:00, Елка Василева
170
Отново война? Путин ще сложи ръката на Либия като в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Журналисти от изданието "Сън" заявиха, че в Либия има руско присъствие - офицери от ГРУ, наемници и консултанти. Дали обаче наистина е така?

Представители на "Ал Араби ал Джадид" (общарабски вестник, б. пр.) потърсиха руски експерти за разяснения. Всички проявяват интерес най-вече към по-нататъшните планове на Кремъл в този регион. Мнозина искат да разберат дали Либия ще се нареди сред зоните с постоянно военно присъствие на Русия. Според източник от министерството на отбраната Русия вече прехвърля елитни десантни подразделения от Подмосковието в Източна Либия, пише "Правда".

Съюзник на Русия в случая са либийски военни начело с генерала в оставка Халифа Хафтар. Както обясни шефът на руската контактна група за Либия Лев Денгов, това не е първият опит взаимодействието на Русия с някой от играчите в Либия да бъде представено като политика в подкрепа на една от страните.

Григорий Лукянов, старши преподавател от департамента за политически науки във Висшето училище за икономика, смята за малко вероятно събитията да се развият според сценария, описан от британските журналисти. "Либия днес не е зона на жизненоважни руски интереси в региона, за разлика от Сирия", заяви експертът. И добави, че днес Русия може да води внушителни и ефикасни действия от собствената си територия, използвайки най-нови оръжия и методи за водене на война.

Евентуалното "засилване на военното присъствие на редовни руски сили не е в интерес на руската политика нито в Либия, нито в Северна Африка като цяло, защото този механизъм е вреден за целите на руското ръководство по либийското направление".

Анализаторът допълни, че в цял свят често се използват частни военни компании за подготовка на кадри, охрана на определени обекти и хора, за разузнаване, дори за специални операции. Фактически те имат международен статут.

Русия е предприемала редица стъпки с цел подновяване на договорите, изгубени поради свалянето на режима на полковник Муамар Кадафи през 2011 г. Ще посочим например многократните посещения на Хафтар и на Файез Сарадж, оглавяващ правителството на националното съгласие, в Русия - стремежът на Москва бе да играе ролята на посредник между тях.

Лукянов сподели извода, че де факто Русия предпочита "да се държи на еднакво разстояние от всички основни играчи", за да постигне стратегическата си цел, възстановявайки икономическите и политическите контакти на приемливо равнище, което в средносрочна и дългосрочна перспектива е в интерес и на двете страни.

Сиреч нещата стоят така: Западът вече е признал победата на Русия в Сирия, но плаши другите и сам себе си с "плановете на Русия за Либия". Именно британци писаха, че премиерът Тереза Мей е получила данни, според които президентът на Русия Владимир Путин иска да превърне Либия в "нова Сирия". Уж имало сведения, че в градовете Тобрук и Бенгази вече действат две руски военни бази, използващи за прикритие руската частна военна компания "Вагнер".

Както пишат по този повод авторите на телеграм канала "Толковател", "Либия е десеторно по-значима в стратегически план. Ето няколко фактора:

- Това е основното място, където се събират африканските мигранти, бягащи към Европа. Място, предоставящо на онзи, който може да регулира тези потоци, огромно влияние върху европейската политика. "Значи не щете "Северен поток-2"? Иванич, товари бързо пет транспортни кораба с африканци и ги пращай в Италия и Гърция."

- От Либия към Италия е прокаран газопроводът "Грийнстрийм" с пропускателна мощност 10-11 милиарда кубични метра газ. Това е друг добър начин да се въздейства на Европа: "отваряш кранчето - затваряш кранчето". Войната в Либия, за разлика от Сирия, може да бъде (и ще бъде) на самоиздръжка, а дори и рентабилна. Наемниците могат да се издържат от износ на петрол.

- Населението на Либия е само 6,2 милиона срещу 20 милиона души в Сирия. Либия не е и толкова раздробена на религии и етноси като Сирия. Това е хомогенна страна. Да не забравяме пустинния релеф на терена. В такава страна е по-удобно да водиш война.

- От географска гледна точка стратегическото положение на Либия е по-изгодно - оттук държиш под контрол цялото Източно Средиземноморие.

- Западът със сигурност ще е принуден да се договаря с победителя в либийската война, защото е инвестирал много в добива на петрол и газ (в американски и чак до френски и италиански транснационални корпорации).

- В Либия нямаш главоболни съседи, за разлика от Сирия (Турция и Израел), не се налага да съгласуваш с тях своите интереси".

С оглед отношението на Запада към Либия впрочем действията на Русия в региона ще се тълкуват еднозначно. Горката страна се озова навремето в сферата от интереси на западните страни заради запасите от злато и петрол. Известна роля изигра и нарастващото влияние на Франция в региона.

Ще припомним публикуваните документи и писма на Хилари Клинтън, според които златните резерви на Кадафи са били толкова големи, че създаването на панафриканска валута, способна да поизмести долара, е било само въпрос на време.

Нещо вече със сигурност недопустимо за Щатите, бездруго подразнени и от огромните либийски петролни запаси. Съответно Европа нарече свалянето на Кадафи през 2011 г. "демократична стъпка".
В своя полза, естествено.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: войнаРусияЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е лка разлая кучетата пак ;))) Трафик майна. Важен е за оцеляването ;) Евала Е лке ;)
64
12
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Нищо вече не може да спре Америка по пътя и към дъното. Факт.
63
26
 
10
 
! Отговори
Лесното избира преди 5 години
Прочетете писмата на Яворов за събитията през първата световна и най вече , тези описващи битките на Колев.Няма друга армия , която с доброволци да разбива елитна имперска армия.Руснаците винаги ще ни мразят , защото само ние ги унижаваме и после им прощаваме , никой друг не ги кара да се чувстват малки и нищожни , освен българските войни.Путин е страхливец и срам за военните
62
10
 
8
 
! Отговори
h преди 5 години
Сега ще видим дали ще успеят юдо-масоните да вкрат Македония в НАТО - ако не успеят на НАТО и на юдо-масинската толерастия и глобализъм идва краяДнес четох едно много интересно проучване (независомо, не от модис или галуп или пр. еврейски фирми). Според проучването 60% от Американските генерали смятат че скоро ще започне голяма война краино време е да се види кой кое !
61
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Либия беше добре уредена държава, но алчни п0рове решиха да сложат ръка на най-чистия и лесен за преработка петрол. Ако си бяха направили филтрираща станция на морска вода с ядрен реактор, щеше да стане рай. Но и полковника и обкръжението му бяха бая чешити и запада ги измами и само им прибра подкупите.Руснаците си гледат интереса. Понеже ги изтласкаха от световните петродоларни системи, те си компенсират с военно присъствие.Всички чакаме ТСВ. Ще има доста жертви.
60
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 76Ха-ха-ха-ха.............види се, ЗАСЕГА руския мужик бие всички подред!!! КАКТО ВИНАГИ ДЕ!!! Абе, Бисмарк ви беше казал да не закачате мечката, защото има 100 начина да я изкарате от бърлогата, НО НЯМАТЕ НИТО ЕДИН ДА Я ВКАРАТЕ ОБРАТНО ТАМ!!! Така че, джендърчета, ВСИЧКИ ЩЕ СИ ПОЛУЧИТЕ ПО ЗАСЛУГИТЕ!!! ДАВАЙ ВОВА, мачкай подред! Ние ще почакаме, тука сме си, готвиме хляба и солта!
59
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А редовия мужик волно си мизеруваИ волно го бият по кyxaта чyтypa.
58
4
 
2
 
! Отговори
Д преди 5 години
О не!
57
5
 
23
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Бързо викайте побъркамата Клинтъка да се справи с Либия. Как така ше се възражда Либи? Ние им устроихме демокация, разрушихме им държавата и пуснахме от там тестостеронивите бойци към ЕСза да му спрем развитието. Е---ке, ти на кого служиш? Утре да не кажеш, че си европфйка. Да беше написала от кумува срама нещо за посешението на Президента ни при Кралицата на Британия!
56
21
 
8
 
! Отговори
До Че преди 5 години
А редовия мужик волно си мизерува
55
12
 
31
 
! Отговори
Че преди 5 години
Питайте Google бе! Русия е 1/3 от сушата на земното кълбо и притежава 1/2 от използваемите към момента ресурси. Единствено Русия може да изпрати хора в космоса. Към момента (преди Северен поток) доставя над 40% от газа в Европа. За алуминия и желязото въобеще няма какво да говорим...... няма AUDI няма BMW няма SIEMENS без Русия!
54
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не минава ден без антируска провокация във този сайт!
53
8
 
30
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Когато някой започне война под предтекст, че ще въдвори демокрация, когато някой причини смъртта на стотици хиляди цивилни, унищожи държава и се отдеъпне без да поеме отговорността за извършените престъпления срещу човечеството все някой трябва да завърши тази война. Човечеството е поело в грешна посока при морални устои като тези!
52
16
 
15
 
! Отговори
До русофили преди 5 години
Защо всеки българин , който обича България повече от Русия , за вас е ***?
51
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на бас че соростутките ще направят над 200 коментара. Няма как, все пак трябва да оплюят, онзи който успява, който смачка джихадистите на американците в Сирия.
50
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе, НАТО защо нищо не направи в Крим ами само гледаше и подксачаше, защо остави съюзника си Украйна, а?
49
19
 
33
 
! Отговори
Интересно ми е... преди 5 години
"Ако не бяхме в НАТО и руската *** дойде да "спасява" България ще избягам на следващия ден. Да не дава Господ руската проказа да те налази."Интересно ми е, защи българската евроатлантическа министърка на туризма ходи на крака в Москва да се моли за руски туристи. Интересно ми е, колко българи ще гладуват ако ги нямаше руските туристи. Интересно ми е...
48
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново война? Путин ще сложи ръката на Либия като в Сирия--- ne sim rusnak turcin sim no ste slugi na evreyskite litsemeri zapada kato napadne edna dirjava i ubie milioni hora mu vikate nosi demokratsiya a na rusnatsite nosyat voyna da vi litsemerite kravopiytsi
47
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за никво злато и петрол не става дума вече...;)
46
46
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не бяхме в НАТО и руската *** дойде да "спасява" България ще избягам на следващия ден. Да не дава Господ руската проказа да те налази. Видяхме какво стана с Виетнам, С. Корея, Молдова, Украйна, Грузия и т. н. Мир на праха на тези които граничат с тумора русия като Монголия, Беларус, Казакстан..