Отново война? Путин ще сложи ръката на Либия като в Сирия

Британско издание твърди, че в Либия има руско присъствие
19 окт 2018 22:00, Елка Василева
170
Отново война? Путин ще сложи ръката на Либия като в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Журналисти от изданието "Сън" заявиха, че в Либия има руско присъствие - офицери от ГРУ, наемници и консултанти. Дали обаче наистина е така?

Представители на "Ал Араби ал Джадид" (общарабски вестник, б. пр.) потърсиха руски експерти за разяснения. Всички проявяват интерес най-вече към по-нататъшните планове на Кремъл в този регион. Мнозина искат да разберат дали Либия ще се нареди сред зоните с постоянно военно присъствие на Русия. Според източник от министерството на отбраната Русия вече прехвърля елитни десантни подразделения от Подмосковието в Източна Либия, пише "Правда".

Съюзник на Русия в случая са либийски военни начело с генерала в оставка Халифа Хафтар. Както обясни шефът на руската контактна група за Либия Лев Денгов, това не е първият опит взаимодействието на Русия с някой от играчите в Либия да бъде представено като политика в подкрепа на една от страните.

Григорий Лукянов, старши преподавател от департамента за политически науки във Висшето училище за икономика, смята за малко вероятно събитията да се развият според сценария, описан от британските журналисти. "Либия днес не е зона на жизненоважни руски интереси в региона, за разлика от Сирия", заяви експертът. И добави, че днес Русия може да води внушителни и ефикасни действия от собствената си територия, използвайки най-нови оръжия и методи за водене на война.

Евентуалното "засилване на военното присъствие на редовни руски сили не е в интерес на руската политика нито в Либия, нито в Северна Африка като цяло, защото този механизъм е вреден за целите на руското ръководство по либийското направление".

Анализаторът допълни, че в цял свят често се използват частни военни компании за подготовка на кадри, охрана на определени обекти и хора, за разузнаване, дори за специални операции. Фактически те имат международен статут.

Русия е предприемала редица стъпки с цел подновяване на договорите, изгубени поради свалянето на режима на полковник Муамар Кадафи през 2011 г. Ще посочим например многократните посещения на Хафтар и на Файез Сарадж, оглавяващ правителството на националното съгласие, в Русия - стремежът на Москва бе да играе ролята на посредник между тях.

Лукянов сподели извода, че де факто Русия предпочита "да се държи на еднакво разстояние от всички основни играчи", за да постигне стратегическата си цел, възстановявайки икономическите и политическите контакти на приемливо равнище, което в средносрочна и дългосрочна перспектива е в интерес и на двете страни.

Сиреч нещата стоят така: Западът вече е признал победата на Русия в Сирия, но плаши другите и сам себе си с "плановете на Русия за Либия". Именно британци писаха, че премиерът Тереза Мей е получила данни, според които президентът на Русия Владимир Путин иска да превърне Либия в "нова Сирия". Уж имало сведения, че в градовете Тобрук и Бенгази вече действат две руски военни бази, използващи за прикритие руската частна военна компания "Вагнер".

Както пишат по този повод авторите на телеграм канала "Толковател", "Либия е десеторно по-значима в стратегически план. Ето няколко фактора:

- Това е основното място, където се събират африканските мигранти, бягащи към Европа. Място, предоставящо на онзи, който може да регулира тези потоци, огромно влияние върху европейската политика. "Значи не щете "Северен поток-2"? Иванич, товари бързо пет транспортни кораба с африканци и ги пращай в Италия и Гърция."

- От Либия към Италия е прокаран газопроводът "Грийнстрийм" с пропускателна мощност 10-11 милиарда кубични метра газ. Това е друг добър начин да се въздейства на Европа: "отваряш кранчето - затваряш кранчето". Войната в Либия, за разлика от Сирия, може да бъде (и ще бъде) на самоиздръжка, а дори и рентабилна. Наемниците могат да се издържат от износ на петрол.

- Населението на Либия е само 6,2 милиона срещу 20 милиона души в Сирия. Либия не е и толкова раздробена на религии и етноси като Сирия. Това е хомогенна страна. Да не забравяме пустинния релеф на терена. В такава страна е по-удобно да водиш война.

- От географска гледна точка стратегическото положение на Либия е по-изгодно - оттук държиш под контрол цялото Източно Средиземноморие.

- Западът със сигурност ще е принуден да се договаря с победителя в либийската война, защото е инвестирал много в добива на петрол и газ (в американски и чак до френски и италиански транснационални корпорации).

- В Либия нямаш главоболни съседи, за разлика от Сирия (Турция и Израел), не се налага да съгласуваш с тях своите интереси".

С оглед отношението на Запада към Либия впрочем действията на Русия в региона ще се тълкуват еднозначно. Горката страна се озова навремето в сферата от интереси на западните страни заради запасите от злато и петрол. Известна роля изигра и нарастващото влияние на Франция в региона.

Ще припомним публикуваните документи и писма на Хилари Клинтън, според които златните резерви на Кадафи са били толкова големи, че създаването на панафриканска валута, способна да поизмести долара, е било само въпрос на време.

Нещо вече със сигурност недопустимо за Щатите, бездруго подразнени и от огромните либийски петролни запаси. Съответно Европа нарече свалянето на Кадафи през 2011 г. "демократична стъпка".
В своя полза, естествено.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: войнаРусияЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
4
 
4
 
! Отговори
коце преди 5 години
До Анонимен138 Ако спрат потока от мигранти?Ти в ред ли си бе?Тези,коити са основна причина за този поток-те сега да го спрат?Абе как ви пълнят главите с тези простотии?
124
2
 
5
 
! Отговори
до инвестор БГ АД преди 5 години
Стига сте слагали това черно перде, не ви искам не бисквитките и рекламите. Аман от тези грозни и отвращаващи реклами.
123
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако спрат потока мигранти към Европа,това ще е добре за населението на Европа,а от корпорациите,европейското население не печели нищо,по-скоро е на загуба.Пет пари не давам,важното е да спрат потока,Италия и южна Европа е задушена от емигранти и не могат да се справят с тях.
122
3
 
1
 
! Отговори
Доко преди 5 години
Разбира се ,че военните действия/и обсебване на територия/ не са за самата територия, а за контрол на цените на петрола./справки;Ирак,Кувейт...и две три други...почти незабележими/
121
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам аверчета от Либия и един не твърди, да е чул или видял руснаци.
120
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Твърдите, че златните резерви на Кадафи са били толкова големи, а не казвате кой ги открадна. Кой прибра златото на Либия? Очакваме отделна публикация по този въпрос.
119
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
някой ми дояде мекиците. Уверена съм, в къщи има руско присъствие...
118
19
 
6
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Че то руснаците без война не могат.Нормално. Само да не се огледат в България , че лошо ни се пише.
117
9
 
10
 
! Отговори
Иван преди 5 години
След пролетта идва лятото. Демек Русия пак ще е напред, а Европа в гъ. След Македонската одисея вчера с по 2 милиона на калпак Русия ще контраатакува в Либия с бежанците и петрола.
116
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Русия не е като при Горбачов или Елцин искаим са да я видят разпокъсана и слаба подтикват я да води война търсят поводи за война но не им стиска не наят точно какво ги очаква а то не е за предпочитане.
115
7
 
5
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
Стига глупости!Либия е конкурент на руснаците в петролния бизнес!Едва ли Русия ще иска и Либия да подържа , за да запази високи цените на петрола!На Либия Русия е нужна ,за да се защити от некоректаната външна намеса. А Русия не печели от това!
114
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След арабска пролет следва руска зима...демек - От трън, та на глог !
113
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами тя Русия като отиде в Сирия и.д се разпадна. Сега дано отиде и в Либия за да се спре войната която килъри Клинтън запали там. И заради нея орди малограмотници тръгнаха към Европа
112
12
 
14
 
! Отговори
Дани преди 5 години
8===0 Ти не бери грижа твоята жена я задоволявам редовно.
111
29
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки хвали русия ама никой не иска и да стъпи там а кои успее да избяга не се връща щот е мн. хубаво
110
13
 
13
 
! Отговори
тангра преди 5 години
рублата се сривала!!!! в магазина и бензиностанциите цените са си едни и същи .1 евро било 80 рубли голям праз получаваш заплата в рубли не те бърка.Обаче всичко внесено и платено в евро и долари +митото горе долу три пъти по скъпо
109
34
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лоши хора само войни правят то затуи русия е толкоз зле нищо случаино няма
108
9
 
19
 
! Отговори
тангра преди 5 години
резултат от санкции е спрямо русия: мъка голяма няма турски.гръцки. полски зеленчуци покрай Астрахан щото нямат булгргаз си направиха оранжерии ум да ти зайде как е тръгнало ще внасяме домати краставици от тук.Преди три години Фолксваген направиха завод с гратисен период от пет години след който и последния болт и жица трябва да са произведени в русия.
107
16
 
36
 
! Отговори
Връл червен комунист преди 5 години
Россия Великая!!Чудесно е че се възражда... Запада си има свои терористични организации по държавни програми цру, ми6 и т. Н. Атентати, преврати, убийства наркотрафик, търговия с оръжие, създаване на такибаните и по късно ИДИЛ, Гуантанамо.. Списъка е неизчерпаем! Деянията им са възпети дори от Холивуд! Единствения противовес на тази Империя на злото бе Съветската държава а сега Русия.
106
16
 
37
 
! Отговори
Рита преди 5 години
В България вече има народноосвободително движение от режима Борисов и евроатлантическите колонизатори на България ограбващи природните ни ресурси- злато, волфрам, оловно-цинкови руди, мед и т.н. България на балканите е най-богата страна на природни изкопаеми. Не напразно американците са тук и имат 4 военни бази. Но скоро ще бъдат изметени! Предателите и продажниците ще бъдат съдени и пратени където им е мястото в затвора