Гигантски маневри: НАТО показва мускули пред Русия

Москва порица дрънкането на оръжие и обеща ответен удар
25 окт 2018 22:30, Елка Василева
52
Гигантски маневри: НАТО показва мускули пред Русия
Снимка: архив, Reuters

НАТО започва днес в Норвегия най-големите си маневри от края на Студената война - начин да се напомни на Русия за солидарността на съюзниците въпреки съмненията, които вся президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Около 50 000 войници, 10 000 автомобила, 65 кораба и 250 летателни апарата от 31 страни ще участват в маневрите "Единен тризъбец 2018", които целят да обучат Атлантическия алианс да оказва помощ на свои членове в случай на агресия, пише Франс прес.

"Обстановката в областта на сигурността в Европа се влоши значително през последните години", подчерта генералният секретар на НАТО, норвежецът Йенс Столтенберг.

"Единен тризъбец" изпраща ясно послание на нашите страни членки и на всеки потенциален противник: НАТО не търси конфронтация, но ще бъде готов да защити всички съюзници срещу всички заплахи", заяви той на пресконференция вчера.

Макар че този "потенциален противник" не се посочва официално, в умовете на всички е Русия. Тя демонстрира военната си сила и има 198-километрова обща граница с Норвегия в Далечния север.

Руската армия анексира Крим, продължава да дестабилизира източната част на Украйна, засилва своите военни възможности в Арктика и през септември проведе най-големите маневри в историята си в Далечния изток.

"Антируско" учение

От своя страна посолството на Русия в Осло заяви, че вижда в "Единен тризъбец" "антируско" учение. "Подобна дейност изглежда провокационна, дори и ако се опитват да я оправдаят с чисто отбранителни цели", каза дипломатическото представителство.

Москва от месеци изразява недоволство от текущото засилване на западната военна мощ в региона. САЩ и Великобритания решиха да ускорят разполагането на свои военни сили в Норвегия, за да аклиматизират войските си за боеве при тежки студове.

В началото на октомври говорителката на руската дипломация Мария Захарова порица "дрънкането на оръжие" и обеща "ответен удар".

"Водещите страни от НАТО засилват военното си присъствие в региона, в близост до границите на Русия. Подобни безотговорни действия ще доведат задължително до дестабилизиране на политическата и военната ситуация в Севера и до нарастване на напрежението", отправи критики Захарова.

Напрежението се засили допълнително в събота, когато Доналд Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от сключения през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Обвинявайки Русия в разработването на нова ракета9М729/SSC-8, американският президент заплаши да увеличи ядрения арсенал на своята страна.

Беше ли потвърден чл. 5 от Договора за НАТО?

Макар че Доналд Тръмп прави противоречиви изявления за своите ангажименти към НАТО, особено за чл. 5 и задължението за колективна отбрана, американската армия участва в "Единен тризъбец" с най-големия контингент, включващ над 14 000 войници и военноморска авиационна група.

"Обучаваме се в Норвегия, но, разбира се, уроците, научени от "Единен тризъбец", са валидни и за други страни", отбеляза Столтенберг.

Във вторник четирима американски войници бяха леко ранени при верижна катастрофа на камиони, пренасящи техника.

Освен 29-те страни членки на Атлантическия алианс в учението, което ще продължи до 7 ноември, участват Швеция и Финландия.

Поканени са по двама наблюдатели от Русия и Беларус. Генералният секретар на НАТО изрази надежда Русия "да избягва всякакво опасно поведение".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
7
 
! Отговори
V преди 5 години
Русия ще напада Норвегия ли ? Малко вероятно ;) Русия ще пусне някоя ракетка през северния полюс до Канада и САЩ та за тва е това учение ;) Да наливат *** в отбрана и дигитални войски. Така ще избият работническата класа и ще им останат наркоманите ,с.иганите и ченгетата .Ще започнат бързо да се свиват и да остават най некадърните които ще седнат да управляват държавите и готово ;)Русия има предимството че не плаща един милион евро за 5 години на никви специалисти.Тия са по слаби и от Хитлер
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧУДЯ СЕ ЗАЩО ЛИ В ПАРИЖ ИМА МОСТ НАД СЕНА НА ИМЕТО НА РУСКИЯ ИМПЕРАТОР АЛЕКСАНДЪР?
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе и Наполеон, и Хитлер лесно влязоха в Русия, ама трудно излязоха.Повечето дори не можаха да излязат.
35
1
 
3
 
! Отговори
Рубладжия преди 5 години
До привет от ГерманияЗаповядай, опитай се, усро!Никой не трябва да се чуди, че фрицовете ни презират. Ето ви нагледен пример! Само не смей да ритнеш някоя в метрото, какъвто си агресивен, ще те закопчаят!
34
3
 
11
 
! Отговори
Рамбо преди 5 години
Само руската зима ще ги спиртоса тия.Да питат Хитъра какъв го яде,нал е техен чиляк
33
2
 
13
 
! Отговори
до 43 преди 5 години
Огромени, велики, големи, по-големи, най-големи не означават - ефективени...
32
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гигантски?!?!!? Русия направи 3 пъти по-големи учения и разгърна войските си много по-бързо. Много смешна квалификация сте дали...гигантски...
31
3
 
15
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До привет от Германия"НАТО е гаранция за мир и спокойствие на своите членове"А останалите КУЧЕТА ГИ ЯЛИКОЛКО НЕЗАКОННИ ОПЕРАЦИИ НА ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ Е ИЗВЪРШИЛА НАТО И/ИЛИ ЧЛЕНОВЕ НА НАТО От както тъй наречената "Студена война" Свърши?МДАААА"НАТО е гаранция за мир и спокойствие на своите членове"А останалите КУЧЕТА ГИ ЯЛИ
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нек си играт... Само да се не изпотерепат момчетата!
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До България ЕС НАТО 37Нато - не бушмените!
28
2
 
6
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 5 години
Бушмените се уплашиха сериозно
27
2
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Като ги гледам тия,все се сещам за един виц.Стар авджия съветва млад:-Като излезе мечката и нямаш патрони,веднага се намазваш с *** и лягаш на земята!Тя ще те подуши и ще отмине.-Ами ако няма ***?-Ще има,със сигурност ще има...
26
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
натовски клоуни
25
2
 
3
 
! Отговори
0 преди 5 години
Челно и излезе
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО. 32ПРЕДСТАВИ СИ ЧЕ РУСИЯ ВЛЕЗЕ В НАТО????????????
23
31
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Добро утро на всички нерубладжии !НАТО е гаранция за мир и спокойствие на своите членове , а голяма част от тях се намират в Европа близо до руската *** ! Ако Украйна беше член на НАТО нямаше да преживява ужаса , който преживява сега ! Не случайно всички съседи на руската *** искат да са в НАТО ! На шепа български рубладжии като не им харесва нека да отидат в руската *** ! Аз лично когато чуя някой да хвали руската *** , бия му 2 юмрука в глупавата рубладжийска глава !
22
26
 
9
 
! Отговори
жабушкин преди 5 години
москва се взе много на сериозно!Започна да сее ветрове, но ще жъне урагани!Нали само преди 10 дни разия направи "най-големите" маневри, защо сега ***?!
21
5
 
7
 
! Отговори
бла-бла преди 5 години
Пак ли си мерят пишkите тея бе...
20
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От наша страна ще участва Бойко. Той участва навсякъде. Ще бъде танк, самолет, кораб и малко специални части. Задни.
19
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мускули в смисъл? Мускулите на Столенберг? Само на *** му са с повишена еластичност. Другите не съществуват.