Путин иска да върне страховитото название ГРУ

"Ведомости" предлага връщане и на съкращението КГБ
6 ное 2018 08:30, Елка Василева
60
Путин иска да върне страховитото название ГРУ
Владимир Путин. Снимка: Reuters

В редакционен коментар "Ведомости" анализира идеята на Владимир Путин да върне на руското военно разузнаване "страховитото название ГРУ". "Не е ясно къде изчезна думата "разузнавателно", трябва да се възстанови името Главно разузнавателно управление", каза президентът тези дни на прием по повод 100-годишния юбилей на агенцията и бе аплодиран от присъстващите.

Според вестника преименуването е адресирано най-вече към Запада, който впрочем и без това продължава да нарича руската тайна служба GRU.

"Ведомости" вижда в идеята на Путин намек, че "са минали вече времената на сътрудничеството, на безименните управления с неясно предназначение".

"Връща се съкращението, което означава за Европа и САЩ страховита и зловеща структура, способна да наводнява със свои агенти военни и държавни учреждения, да разкрива важни военни и технически тайни, разполагаща с подразделения добре подготвени диверсанти, способни да разрушават тила" на противника, се казва в материала.

Преименуването е и "явен знак за обикновените хора у нас, които изпитват носталгия по подвизите на Рихард Зорге, по героичните фронтови разузнавачи от Великата отечествена (война) и се радват на успехите на "учтивите хора" в Крим и Сирия", пише руското издание. Според него Кремъл може би цели да внуши, че е способен да върне на руското военно разузнаване могъществото от съветско време, а на Русия - статута на велика сила.

"Голям въпрос е обаче доколко е възможно това с оглед скорошните шумни провали" на бившето ГРУ, напомня "Ведомости" обвиненията на Запада срещу руското военно разузнаване в кибератаки по целия свят и в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал в британския град Солсбъри.

Преименуването е "символичен жест, който сам по себе си не може да върне предишното влияние и уважение" на руските военни разузнавачи, смята всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"Ведомости" иронично предлага руската Федерална служба за сигурност също да си върне съветското име - "страшното съкращение" КГБ: това "ще накара по-силно да треперят онези, които помнят времената на Студената война, и същевременно ще зарадва хората с носталгия по СССР".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Запада, който впрочем и без това продължава да нарича руската тайна служба GRU.Ми, те, Запада продължават на ФСБ-то да му казват "кей-джи-би" KGB. :)"Шубето е голЕм страх", казвахме като деца ... :)
41
6
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Путин умее само да връща...
40
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега джендърите ще ридаят
39
2
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Според мен да си върнат и името СССР и всичко да си дойде на мястото -химна наименованията на службите и пр. Само длъжността генерален секретар на КПСС вече е заменена от длъжността президент.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да приготвят свещи и сладко жито! Така мирише, че се не трае...!
37
1
 
5
 
! Отговори
Едо преди 5 години
,,Името отразява същността"-римска сентенция. ОСВЕН, КОГАТО Е ЗАБЛУДИТЕЛНО. А, ТАЗИ ,,новина" СИ Я ИЗСМУКАХТЕ ОТ ПРЪСТИТЕ!
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХАРАШО ТАВАРИЩИ- СЕГА ВЪРНЕТЕ И ЛАГЕРИТЕ ГУЛАГ, ВКАРАЙТЕ ОЛИГАРСИТЕ- ВЗЕМЕТЕ И НАШИТЕ И НЕКА СИ ИЗРАБОТЯТ МИЛИОНИТЕ, ЗА ДА Е СИГУРНО,ЧЕ СССР НИКОГА НЕ СИ Е ТРЪГВАЛ.
35
2
 
1
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Мачкай, другарю Пътя !!?
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големият проблем с великата руска страна е, че не останаха люде да експерименти. Населението на тази необятна територия е колкото населението на Финландия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Украйна, Молдова и Румъния взети заедно. Най-голямата държава в света е застрашена от имплозия поради липсата на съдържание
33
2
 
7
 
! Отговори
джуджета Великани преди 5 години
Бушменска работа
32
3
 
7
 
! Отговори
Советский человек преди 5 години
Сега остава само тов. Путин да затвори границите, да отвори лагерите, да ни преименува на СССР, а "Единна Русия" да стане КПСС. Съветски учени вече работят по възкръсването на Ленин. Всичко върви по план! Долу империализъма!
31
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давам още най-много петилетка съществуване на руската империя. След това следва сгромолясване по югославски сценарий
30
4
 
5
 
! Отговори
Централата Сорос преди 5 години
Сега вече , ще бъде организиран мощен гей-парад в знак на протест срещу решението на Путин !
29
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
открайвреме руснаците мият нужниците в Германия
28
7
 
8
 
! Отговори
рускиня до 15 преди 5 години
"***" предполагам,че името на ***. Не съм сигурна съм ,че руски жени предпочитат араби и ***, но европейските жени, оглавявани от германки със сигурност имат тази тенденция. На екскурзия в Германия в градове Келн , Франкфурт и Мюнхен - съм чула немска реч. Половината от ученици в училища са били забулени, друга половина е тъмнокожа. Та така , драги..
27
4
 
7
 
! Отговори
Про руски ориентиран преди 5 години
До 25. Тръмп върна Америка назад с протекционистичната си политика. Изпокара се с най близките съюзници на САЩ. И загуби огромно влияние. Искам да ти кажа, че обещанията на САЩ не струват пукната пара
26
6
 
19
 
! Отговори
Като преди 5 години
чуят ГРУ враговете им се напикават. Пък ако вземат да върнат СМЕРШ-следва наакване!
25
12
 
11
 
! Отговори
ники преди 5 години
Най-много да върне Чебурашка и Крокодила Гена
24
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С газ, петрол, технологични оръжия и жито са си самодостатъчни в голяма степен.
23
11
 
12
 
! Отговори
xaxa преди 5 години
КГБ е добре като първа стъпка назад в миналото , а след това задължително ЧК и след което *** да се закрие.