Путин иска да върне страховитото название ГРУ

"Ведомости" предлага връщане и на съкращението КГБ
6 ное 2018 08:30, Елка Василева
60
Путин иска да върне страховитото название ГРУ
Владимир Путин. Снимка: Reuters

В редакционен коментар "Ведомости" анализира идеята на Владимир Путин да върне на руското военно разузнаване "страховитото название ГРУ". "Не е ясно къде изчезна думата "разузнавателно", трябва да се възстанови името Главно разузнавателно управление", каза президентът тези дни на прием по повод 100-годишния юбилей на агенцията и бе аплодиран от присъстващите.

Според вестника преименуването е адресирано най-вече към Запада, който впрочем и без това продължава да нарича руската тайна служба GRU.

"Ведомости" вижда в идеята на Путин намек, че "са минали вече времената на сътрудничеството, на безименните управления с неясно предназначение".

"Връща се съкращението, което означава за Европа и САЩ страховита и зловеща структура, способна да наводнява със свои агенти военни и държавни учреждения, да разкрива важни военни и технически тайни, разполагаща с подразделения добре подготвени диверсанти, способни да разрушават тила" на противника, се казва в материала.

Преименуването е и "явен знак за обикновените хора у нас, които изпитват носталгия по подвизите на Рихард Зорге, по героичните фронтови разузнавачи от Великата отечествена (война) и се радват на успехите на "учтивите хора" в Крим и Сирия", пише руското издание. Според него Кремъл може би цели да внуши, че е способен да върне на руското военно разузнаване могъществото от съветско време, а на Русия - статута на велика сила.

"Голям въпрос е обаче доколко е възможно това с оглед скорошните шумни провали" на бившето ГРУ, напомня "Ведомости" обвиненията на Запада срещу руското военно разузнаване в кибератаки по целия свят и в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал в британския град Солсбъри.

Преименуването е "символичен жест, който сам по себе си не може да върне предишното влияние и уважение" на руските военни разузнавачи, смята всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"Ведомости" иронично предлага руската Федерална служба за сигурност също да си върне съветското име - "страшното съкращение" КГБ: това "ще накара по-силно да треперят онези, които помнят времената на Студената война, и същевременно ще зарадва хората с носталгия по СССР".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
19
 
! Отговори
Абе преди 5 години
.. и Путин се преименува на Сталин, Медведев на Берия, някой ненормалник ще бъде Ленин и напред към светлото комуно-социалистическо бъдеще.
21
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Император на планетата бил смешника Путин, смях. Изолира Русия и я върна в средновековието. Настрои руския мужик да мрази съседите си, втълпи им че има гигантски евлейски заговор срещу тях. Че в Европа има само гейове (нищо че в Русия гейовете са ПОВЕЧЕ). Че в Европа има само мюсюлмани (нищо че в Русия са ДВОЙНО или ТРОЙНО повече като процент от населението). Създаде еничарски корпус (путинюнгенд), чрез който да индоктринира младежта. Абе Хитлер 2. Денег нет, но вьi держитесь!
20
0
 
19
 
! Отговори
?!? преди 5 години
А страховитото название ЦРУ изобщо пък не е сменяно...
19
15
 
15
 
! Отговори
Про руски ориентиран преди 5 години
Браво г-н Путин. Императора на планетата
18
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е най-ислямизираната държава в Европа. Най-висок процент мюсюлмани над 22% от населението, най-голямата джамия в Европа лично открита от президента Путин, най-почитания руски светец Александър Невски всъщност е мюсюлманин с единствената заслуга че вместо към Европа е насочил руския *** към тъмна Азия.
17
15
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Поредният кремълски идиотизъм.
16
7
 
16
 
! Отговори
До На акаморо преди 5 години
Да не забравяме и волинското клане, разликата между Катинското - е че не е доказано - немците - както и не пуснаха руски учени и екипи да разследват, а Волинското към поляците избити от укри - доказано ДВЕСТА ХИЛЯДИ избити поляци др..Ах вярно Волинското е ДЕМОКРАТИЧНО УКРАИНСКО в името на западните ценности, пазарна икономика и свободно уби ване на хора, стоки и услуги, капитали.Пардон сбърках, абе Демократично.
15
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президент России Владимир Путин лично позвонил российскому бойцу Хабибу Нурмагомедову и поздравил его с победа ислам в Европе.Потом сказал тьй будеш наш новьй директор -КГБ
14
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът трябва да върне на и монголския хаганат истинското име - Московията !
13
16
 
16
 
! Отговори
Накаморо преди 5 години
Хибридчика ще празнува и Катинското клaне на НКВД . Специален повод за гордост а Руският народ и тяхното КГБ. Поляците няма да забравят какво е праявила болшевишката сгхан на Сталин.
12
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Поручик ГалицинАбе русначко, защо вашите бели жени бягат от вас и ходят да се женят за турци, араби а напоследък и за китайци? Защо такива супермени като вас са неспособни да задържат собствените си жени? Защо рускините предпочитат африканци пред вас? Бляяда се загрижил за нас а не вижда себе си колко е жалък.
11
10
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Има ли нещо по-естествено от това на разузнавателната служба да се казва "разузнавателна"?Аман от евфемизми!Впрочем,преведено ЦРУ значи почти същото.
10
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин иска фирмата на Чепига&Мишков за хранителни добавки, анаболици, стимуланти, пянообразуващи вещества, хаюцугенни субстанций, уранови изотопи и нуклеиди, да прекръсти от КГБ на ЧК !
9
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върнаха името на ТАСС, ГРУ следва връщане имената на КГБ и КПСС. Накрая ще преименуваме Путин на Йосиф Весарианович Сталин (Коба) и с това ще завърши кръговрата на руския фашизъм.
8
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо друго не остава на Путляка освен да разменя имена и да се хвали в гладна Русия допотопните си оръжия и паради на глупостта. Скоро Родина-Ваша Мать ще каталпултира под тежестта на пенсионните и военни разходи.Само в Сирия Пурко Путляка харчи по 3 млд $ на шестмесечие за да обезопасява и спасява гладната въшка Ассад.Руските пенсионери скоро като им дадат по 5 рубли пенсия ще се пробудят отумиление по ГРУ или КГБ той затова ги връщат.Остава да ушие по една ватенка Сталинистка за всяко зомби
7
5
 
14
 
! Отговори
Падре Вовкина преди 5 години
Катедралният туризъм го очаква голям разцвет....
6
12
 
18
 
! Отговори
ИСКА му се преди 5 години
на Путин да върне и наложи ЗЛОВЕЩАТА МРЕЖА на отвратителната дейност на бившия СССР.Внимавайте с "радостта' от заселени "руски граждани' в РБългария, "закупени" имоти.ВСИЧКО е финансирано държавно с "очакване' на "когато му дойде времето".И паспортите им не са рождените.( съвсем пресни примери с Холандия1 и Англия).Но какво да правят обикновените руснаци? Това за тях е царска милост", както и ходенето в Африка, Сирия ( нелегално) с държавна благословия.Какво да правят в Русия.
5
16
 
16
 
! Отговори
Българските преди 5 години
евроатлантици ще отделят повече средства за памперси от сега нататък. Те ще се крият, но ГРУ няма дори да се интересува за тях.
4
16
 
2
 
! Отговори
евро преди 5 години
бълхарите напълниха ***, а и без парички за памперси. Майтап ще пада под тоя джурнал. Матрял. Давайте безработни, отприщете тая "сътворителна" енергия.
3
17
 
19
 
! Отговори
.. преди 5 години
Направо да връща Сталин и Берия и да си живеят в 60-те на миналия век. И без това не са напреднали много от тогава. Акъла им е същия.