Путин иска да върне страховитото название ГРУ

"Ведомости" предлага връщане и на съкращението КГБ
6 ное 2018 08:30, Елка Василева
60
Путин иска да върне страховитото название ГРУ
Владимир Путин. Снимка: Reuters

В редакционен коментар "Ведомости" анализира идеята на Владимир Путин да върне на руското военно разузнаване "страховитото название ГРУ". "Не е ясно къде изчезна думата "разузнавателно", трябва да се възстанови името Главно разузнавателно управление", каза президентът тези дни на прием по повод 100-годишния юбилей на агенцията и бе аплодиран от присъстващите.

Според вестника преименуването е адресирано най-вече към Запада, който впрочем и без това продължава да нарича руската тайна служба GRU.

"Ведомости" вижда в идеята на Путин намек, че "са минали вече времената на сътрудничеството, на безименните управления с неясно предназначение".

"Връща се съкращението, което означава за Европа и САЩ страховита и зловеща структура, способна да наводнява със свои агенти военни и държавни учреждения, да разкрива важни военни и технически тайни, разполагаща с подразделения добре подготвени диверсанти, способни да разрушават тила" на противника, се казва в материала.

Преименуването е и "явен знак за обикновените хора у нас, които изпитват носталгия по подвизите на Рихард Зорге, по героичните фронтови разузнавачи от Великата отечествена (война) и се радват на успехите на "учтивите хора" в Крим и Сирия", пише руското издание. Според него Кремъл може би цели да внуши, че е способен да върне на руското военно разузнаване могъществото от съветско време, а на Русия - статута на велика сила.

"Голям въпрос е обаче доколко е възможно това с оглед скорошните шумни провали" на бившето ГРУ, напомня "Ведомости" обвиненията на Запада срещу руското военно разузнаване в кибератаки по целия свят и в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал в британския град Солсбъри.

Преименуването е "символичен жест, който сам по себе си не може да върне предишното влияние и уважение" на руските военни разузнавачи, смята всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"Ведомости" иронично предлага руската Федерална служба за сигурност също да си върне съветското име - "страшното съкращение" КГБ: това "ще накара по-силно да треперят онези, които помнят времената на Студената война, и същевременно ще зарадва хората с носталгия по СССР".
 

/БТА/
 


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
12
 
17
 
! Отговори
ИСКА му се преди 7 месеца
на Путин да върне и наложи ЗЛОВЕЩАТА МРЕЖА на отвратителната дейност на бившия СССР.
Внимавайте с "радостта' от заселени "руски граждани' в РБългария, "закупени" имоти.
ВСИЧКО е финансирано държавно с "очакване' на "когато му дойде времето".
И паспортите им не са рождените.( съвсем пресни примери с Холандия1 и Англия).
Но какво да правят обикновените руснаци? Това за тях е царска милост", както и ходенето в Африка, Сирия ( нелегално) с държавна благословия.Какво да правят в Русия.
5
16
 
15
 
! Отговори
Българските преди 7 месеца
евроатлантици ще отделят повече средства за памперси от сега нататък. Те ще се крият, но ГРУ няма дори да се интересува за тях.
4
16
 
1
 
! Отговори
евро преди 7 месеца
бълхарите напълниха гащи, а и без парички за памперси. Майтап ще пада под тоя джурнал. Матрял. Давайте безработни, отприщете тая "сътворителна" енергия.
3
17
 
18
 
! Отговори
.. преди 7 месеца
Направо да връща Сталин и Берия и да си живеят в 60-те на миналия век. И без това не са напреднали много от тогава. Акъла им е същия.
2
7
 
19
 
! Отговори
факт преди 7 месеца
Ведомости е опозиционен вестник,нищо ново!и КГБ няма нищо общо с ГРУ това са били две различни служби и връщането на старото име на едната от тях няма нищо сензационно защото Русия е държава.
1
15
 
20
 
! Отговори
Ван Хелзинг преди 7 месеца
СеСеСЕРЕ 2.0 е на път да вампиряса!