След вота: Отношенията САЩ-Русия – в същото блато

Демократите ще искат втвърдяване на политиката спрямо Москва
8 ное 2018 09:45, Елка Василева
28
След вота: Отношенията САЩ-Русия – в същото блато
Снимка: Reuters

Успели да отнемат от републиканците мнозинството в Камарата на представителите, демократите в САЩ "получиха ефикасен инструмент, за да атакуват президента републиканец, но недостатъчен, за да го свалят", пише московският политолог Фьодор Лукянов в коментар за "Росийская газета".

От своя страна Доналд Тръмп може сега с утроена енергия да напада своите опоненти и да хвърля върху тях вината, че не е изпълнил свои обещания. Една полезна възможност в навечерието на президентските избори през 2020 г. - кампанията за тях кажи-речи започна.

При всяко положение междинните избори потвърдиха, че американското политическо поле е дълбоко разцепено. Борбата ще се изостря, прогнозира наблюдателят.

Според експерти на "Известия" за Тръмп най-важното сега е, че "неговото" мнозинство в Сената го спасява от импийчмънт, но не и от съответната процедура в Камарата на представителите.

Още по темата

Демократите спокойно могат да задействат процеса, което във всички случаи ще е силен удар по Доналд Тръмп - нищо чудно да разрушат мечтата му за втори мандат, а покрай това да хвърлят сянка върху републиканците. За целта обаче ще трябват реални доказателства, че президентът е вършел престъпления, предупреждават аналитиците.

В най-близко бъдеще отношенията между Москва и Вашингтон изглежда "ще тънат в същото мочурливо, лепкаво и неприятно "блато", както и преди вота за Конгрес", смята "Московский комсомолец".

Би могло впрочем да стане не по-лошо, а далеч по-лошо. Ако демократите бяха спечелили със съкрушителна победа изборите и за двете камари, дейно биха се хвърлили да довършват Тръмп, включително под предлога "нали знаете, че той е руски агент!"

"Сега вариантът ексцентричният президент да се превърне в беззащитно "момче за бой" е почти изключен", но изборите "затвърдиха двувластието в американската политика. А там, където има двувластие, винаги има и твърде много неяснота, непредсказуемост, възможност за завой на 180 градуса по всяко време. И в съчетание с личната неяснота и непредсказуемост на самия Тръмп ще получите (. . .) неяснота на квадрат", разсъждава вестникът.

Затова "Московский комсомолец" очаква "американските вътрешнополитически дрязги да продължат и за жалост Русия да бъде въвличана в тия дрязги и занапред".

Резултатът от изборите в САЩ не обещава нищо добро на Русия, изтъква в заглавие "Независимая газета".

Тръмп в крайна сметка изобщо не призна, че Русия уж се е месила в президентската кампания и че е спечелил поста благодарение на помощ от Москва. Затова въпросът остава на повърхността, отбелязва американистът Валерий Гарбузов.

Съответно "действията на Тръмп по руското направление ще бъдат блокирани още по-силно отпреди. Тъй че по руското направление не виждам никакви проблясъци - нито за санкциите, нито за стратегическите оръжия, нито за запазване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег", казва експертът.

Демократите ще положат усилия да втвърдят политиката на САЩ спрямо Русия, твърди електронният в. "Медуза", цитиран от БТА.

Във външната политика демократите се разминават с администрацията на Тръмп почти по всички ключови въпроси, освен политиката спрямо Китай. Според Ройтерс това означава, че не бива да чакаме търговската война с Пекин да приключи, при все че новата Камара на представителите "ще гледа да я отслаби, що се отнася до други страни, най-вече европейски", се казва в коментара.

Демократите се обявяват за по-твърда политика спрямо Русия, Саудитска Арабия и Северна Корея, но не подкрепят оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран. Това може да стане обект на пазарлък между страните, смята "Медуза".

Тръмп е принуден сега да изостави плановете за нормализиране на отношенията с Москва. Експертите прогнозират и нов етап санкции срещу Русия, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

"Двете водещи политически сили в САЩ са на едно мнение, че Русия е враг. Разликата е само там, че републиканците все пак смятат за основен враг на Америка Китай, а (. . .) демократите виждат като главен враг Русия. Затова санкционният натиск върху Русия неизбежно ще се засили", казва анализаторът Владимир Батюк.

Според политолога Юрий Рогульов, цитиран в "РБК", изборите в САЩ не биха променили сериозно динамиката на руско-американските отношения независимо от резултата.

Ако погледнем примерно антируските санкции, техни инициатори бяха членове и на двете партии в САЩ, включително републиканци като Линдзи Греъм и Джон Маккейн, обяснява той.

Наблюдател на "Взгляд" коментира интереса на "повечето руски коментатори" какво е отношението на един или друг кандидат към Русия.

"Ако става дума за Realpolitik, нещата са прости - всяка власт в САЩ ще е неудобна за Русия. Защото геополитическите интереси (да, такива има) на Русия и на САЩ влизат в противоречие по цял ред въпроси. Така е било и така ще бъде. С републиканци или демократи във Вашингтон. С монархисти, комунисти или либерали в Москва или в Санкт Петербург", резюмира аналитикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сащ , т.е. пиндостан , си счупихазъбите в Русия .
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки , който играе по американската свиркaмястото му е в дранголника .
22
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тромпета е краварският горбачов.краварията вече диша на акумулатори.останалото им е фукарлък
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
санкции до дупка на бушменската ***
20
2
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Както казва един от не цитираните руски анализатори: надоигрались...
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократите в САЩ за същите гадини както в България..............СДС-ар, ДСБ-ари..............всичките долни гадини!!Доналд Тръмп трябва да бъде по-твърд и безкомпромисен с тях..............да ги уволнява или в затворите..............има достатъчно затвори в Америка за демократичните гадини!!!
18
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
неяснота на квадрат", разсъждава вестникът.Няма какво да разсъждава вестникът. Рашките да се подмиват и да чакат неминуемото.
17
16
 
16
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Да го ду.а Рассия от тях не зависи нищо.
16
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Прав си, не са прави американците, че искат да се отърват от неудобен като Путин президент на Русия. Следващият няма да има неговите стоманени нерви и ще натисне копчето след поредната глупава груба провокация на червените вратове.
15
7
 
22
 
! Отговори
малък проблем преди 5 години
Проблемът е преди всичко в това,че в англосаксонската идеология за устройство на света на тези ,които не са авнглосасконци е отредено място само за спомагателен персонал!Който си мисли ,че расизмът е изчезнал,дълбоко се лъже-той само е мутирал и се е приспособил към съвременните условия!?Сладките приказки по телевизията и медиите са само за баламосване на електората!?Но не бива да се бърка това явление с известната ни расова омраза-нищо лично ,просто бизнес!
14
3
 
3
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
Вимразави
13
4
 
6
 
! Отговори
До ТТ преди 5 години
Сподели ти на какви хапчета си, защото те избива на подигравки, може на кавгаджийство да е! Затова по-добре е да ги спреш.
12
6
 
11
 
! Отговори
тт преди 5 години
До Анонимен 11 Брат ни беше СССР,ама откакто той даде фира, вече си имаме сестра.
11
8
 
7
 
! Отговори
TT преди 5 години
До Крали Марко- Добре,добре-съгласни сме с теб.Хайде сега си изпий хапчетата и си лягай...
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия не беше ли брат? От къде дойде тая сестра сега?
9
14
 
22
 
! Отговори
Крали Марко преди 5 години
Русия е Светиня. Русия е Икона. Русия е сестра на България. Обичам Русия. Така е било и така ще бъде.
8
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Положението може да се подобри когато ракетите започнат да правят красиви ядрени гъби...
7
4
 
17
 
! Отговори
Агент 008 преди 5 години
... И Путин ... И оня изперкал шоумен - Тръмпи са наясно много добре КОИ решават и определят нещата в Световен мащаб и че срещу ... "РЪЖЕН АДСКИ ТРУДНО СЕ РИТА" ... И че повечето Политици и Политически партии са абсолютно ... НЕЗАВИСИМИ :) ... Просто щото от тях НИЩО НЕ ЗАВИСИ ! :) ... Да има ШОУ за пред "гласоподавателите" и да си мислят , че се прави нещо ...
6
4
 
8
 
! Отговори
Агент 007 преди 5 години
Отношенията между Русия и САЩ НЕ се решават нито от нас ;) ... нито дори от самите Руснаци , Американци и техните управляващи ... ;) ... Решават се от ... "ПРАВИЛНИТЕ ХОРА И ОРГАНИЗАЦИИ" на едно доста по - високо ниво ! ... Примерно ... Две много известни Еврейски фамилии , Военни концерни и Банкови организации ( Които пък също са собственост в главната си част на някой от същите тези две известни Фамилии ... ) ... Интелигентните и мислещите много добре се усещат КОИ и КЪДЕ решават "нещата" !!!
5
10
 
26
 
! Отговори
това е преди 5 години
Докато сащ съществуват на земята мир и спокойствие няма да има.