Туск разкритикува политиците, подкрепящи Русия

Срещна се в Хелзинки с украинския президент Петро Порошенко
8 ное 2018 22:00, Павел Гълъбов
234
Туск разкритикува политиците, подкрепящи Русия
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша (2007-2014 г.) Доналд Туск отправи критики към политиците, противопоставящи се на европейските ценности или подкрепящи Русия и нейното ръководство.

Той направи това изказване днес на конгреса на фракцията в Европейския парламент на Европейската народна партия (ЕНП) в Хелзинки, предаде ТАСС.

Още по темата

"Никой няма право, поне не в нашето политическо семейство, да посяга на либералната демокрация и нейните основи", каза Туск и добави: "Позволете ми да ви кажа откровено: ако заставате срещу върховенството на закона и независимите съдилища - вие не сте християндемократ. Ако не ви харесват свободните медии, ако толерирате ксенофобията, хомофобията, национализма и антисемитизма - вие не сте християндемократ. Ако поставяте държавата или нацията срещу или над свободата и достойнството на отделната личност - вие не сте християндемократ".

Според Туск християндемократ не може да бъде също човек, който "иска конфликт и разделение в глобален план и вътре в Европейския съюз". След това той втвърди тона.

"Ако подкрепяте Путин и нападате Украйна, ако подкрепяте агресора и заставате срещу жертвата - вие не сте християндемократ", отбеляза Туск. Председателят на Европейския съвет изрази опасения също от стремежа "да се замени западния модел на либерална демокрация с източния модел на авторитарна демокрация".

По-рано днес Доналд Туск се срещна в Хелзинки с украинския президент Петро Порошенко.


234
Още от Русия
След вота: Отношенията САЩ-Русия – в същото блато
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
2
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 дни
Значи ,ако питате поляците напр.кой е победителят във ВСВ-ще ви кажат,че е Полша или най.малко,че ако не е била Полша ,изобщо германците няма да бъдат победени!А руснаците са се оказали съвсем случайно пред Берлин!?Впрочем и голяма част от французите считат,че те са победили германците!?Все пак Кайтел не е жив ,та да каже -"Как,и французите ли/ са победители/?!"
184
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Мерзавецът туск ! Позволява си
с изкривена физиономия да лае
срещу Русия . През Руско-турската
война поляци са се сражавали на
страната на турците срещу руската
армия . Позор !
183
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Интересно, за какво са си говорили Туск и Порошенко? Да не би за кланетата във Волын? За зверствата на украинските националисти над поляците? А, сетих се - за връщането на
полските територии, които Сталин даде на Украйна! Лодз -да стане Лудж? Или пак е имало дует срещу лошите россиянье?
182
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Полша е изиграла много негативна роля започвайки буквално да КОЛИ мирното немско население по завзетите от Германия територии по крайбрежието. Това население е било малтретирано редовно, но след заколенията и гаврите, Хитлер не е имал друг избор освен да нападне. Въпросът е стоял не само на морална отговорност към съотечествениците но и репутация вътре в страната му. Просто са го БУТАЛИ да започне война! Той не е бил готов и не е искал. В страната икономически нещата са вървъли от добре по-добре
181
2
 
13
 
! Отговори
Спеца преди 5 дни
Ако изпращаш наемници да се бият срещу Асад в Сирия , то ти си праведен християндемократ!Ако изпращаш снайперисти и "частна американска армия " да събаря с метеж и убийства законното правителство на Украйна , то ти не си агресор , а християндемократ!Ако Издигаш за премиер в България една престъпна мутра и я преизбираш с фалшификации, то ти си честен християтдемократ!Даа , двойните стандарти на Запада!
180
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Браво на Туск!
179
0
 
6
 
! Отговори
чичо преди 5 дни
Голямата грешка на Хитлер е че тръгна на изток, ако беше тръгвал на запад сега в Европа щеше да се говори само на един език, а именно немски. Да не мислите че Америка и Англия помагаха на СССР от любов към него, неее те просто искаха да държат Хитлер далеч от тях.
178
7
 
5
 
! Отговори
(*_*) преди 5 дни
До Анонимен 117

Че то и в България е имало временно руско управление - юни 1877 г. до юни 1879 г - т.е. България попада в "старата" граница на русия.

Искаш ли да се върнем в пределите на матушка русия? На някой може да му е забавно да жули водка по-цял ден , да си брои копейките (щото рубли нйет) , да обвинява международно положение за мизерията си и да е щастлив в нещастието си.

Колкото по-далеч от русия толкова по-добре.
177
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
При "подялбата" на Полша съветските войски стигат до старата граница на Руската империя, и си връщат земите които са присъединени след Първата световна война към Полша. Сега тези земи са към Украйна , поляците да си ги търсят от нея. Нали сега са приятели значи ще се разберат.
176
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ако бомбардираш Югославия / Сърбия/ и убиваш православни то ти си ХРИСТИЯНДЕМОКРАТ.
175
3
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 6 дни
До Анонимен
Добре ще ти обясня, виждам че се интересуваш. Сталин се надяваше че Германия ще воюва дълго с Британия и Франция както през ПСВ, след което ще диктува мира в Европа. Затова се съгласи на подялба на Полша. Трябваше да насочи Хитлер да воюва на запад. Но след блицкрига и големите шамари в Белгия през юни 1940г. и тримата бандити настръхнаха и бързо се обединиха срещу Европа и нейния фюрер. Така през юли 1940г. Сталин, Рузвелт и Чърчил вече бяха съюзници.
174
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До юбералес
Въпреки, че в историята няма АКО - точно за теб ще напиша! Не е била целта на ингилизи и мириканци да нападат Хитлер, а да го насъскат срещу СССР и това личи по действията им! Ако искаха, щяха да се съюзят те заедно с Франция и СССР и още на 02.09.39 г., след като нападна Полша щяха от 4-ри страни да го смачкат, като хлебарка за няма и месец... Не ти ли светва мозъчето защо не го правят, а? Целта им още от Мюнхен 38-ма е да доближат Хитлер до границите на СССР, а не да го нападат!
173
11
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 дни
До Анонимен
Обявената от Британия и Франция война на Германия е достатъчно доказателство за единия бандит. Стоте съветски дивизии струпани на съветско-германската граница и намерените у пленените съветски офицери карти и речници, раздадени им на 15 май 1941г. са доказателство за намеренията на втория бандит, предоставянето на хиляди самолети с пилоти и стотици бойни кораби от САЩ на Британия през юни 1940г. са доказателство за намеренията на третия бандит.
172
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До юбералес
"а иначе нападението на СССР срещу Германия беше планирано на 12 юни..."
Казваш БЕШЕ пранирано, но не уточняваш ти там ли БЕШЕ, че пишеш в такова време? Казва се "било" е и то само, ако имаш доказателства за това, а не като теб да си смучеш от пръстите! Щото доказателството е, че Хитлер напада СССР и не само него, а цяла Европа преди това... Добре би било да го бяха нападнали него, за да не се случват тези трагедии , но за съжаление не е станало ... И в историята няма "АКО"!
171
0
 
10
 
! Отговори
Сериозно преди 6 дни
До юбералес
Да бе... когато те бият и.... оправдания бол! Не забравяй само, че уж "единия" бандит - Хитлер напада далеееч не сам СССР, а с подкрепата на цяла Европа, която работи за него, вкл. икономиката на Царство България, вкл. армиите на Румъния, Унгария, Италия, Финландия, доброволци от Франция, Испания, Швеция, от самия СССР.... Много "сама" тази г-ца Юбералес! И точно 41-ва година срещу никой друг не воюва, а само срещу СССР. Втория фронт е открит далече след това!
170
13
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 дни
До Анонимен
Когато те наобиколят трима бандити, изходът е да удариш пръв поне единия от тях, ако може и двама, за да спечелиш време. През лятото на 1940г. Британия, САЩ и СССР са тримата бандити, които се съюзиха срещу Германия и Европа. Хитлер удари пръв на 22 юни, а иначе нападението на СССР срещу Германия беше планирано на 12 юни и отложено за 5 юли заради недостатъчна организация.
169
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До юбералес
Е,... нали ги нападна! А СССР /Русия/ доста масирано с над 5 млн. армия, вкл. съюзници и доброволци от цяла Европа! И какво постигна - лобут, съветско знаме над Райхстага, а Хитлер свърши, като плъх в бункер! Битият бит, таковяния, такован, та толкова за юбералесите и "величието" им... Сега са никой в световен мащаб и само суфлират на началниците си отвъд океана!
168
2
 
9
 
! Отговори
А преди 6 дни
За разполовяването на Полша.
Сталин навлиза в Полша точно до Линията Кърдзон /ако не греша точното име/-границите на Руската империя от преди ПСВ и загубени с Брест литовския договор. С него Русия губи също така Финландия, Прибалтика, Украйна, Бесарабия и Батуми в Кавказ.
Ето истинската причина за действията на Сталин - и войната с Финландия, и анексирането на балтийските републики, и искането от Румъния да му върне Бесарабия.. Нищо лично - просто събиране на това, което е смятал за исконно.
167
1
 
10
 
! Отговори
НеСоросоид преди 6 дни
До юбералес
Хитлер има много общо защото окупацията на част от Чехословакия от Полша става с благословията му след подписването на Munich Agreement.
От коментарите ти излиза, че оправдаваш окупацията на Поляците, защото били убити етнически поляци. А когато в днешно време в Украйна бяха убити десетки етнически руснаци светът как реагира ? Означава ли че сега Русия трябва да влезе в Украйна и да анексира териториите с преобладаващо руско население?
166
0
 
6
 
! Отговори
Ели преди 6 дни
В природата на МО е силният да побеждава, разделя и ползва ресурсите на слабия.
Че Хитлер можеше да спре със Судетите - можеше, нали, но не спря?
Всяка империя рано или късно залязва.
Да, че Британия затъва в заеми към САЩ е вярно. Че Германия до ден днешен подписва позорният "Канцлер Акт" е вярно. Че големият печеливш са САЩ е вярно след ВСВ. Имаше обръщение на Джордж Галоуей към арабите BBС, защо се водят войни с тях и защо други ползват ресурсите им, той им отговори: "защото не сте обединени"