Австрия разкри свой военен, шпионирал в полза на Русия

Виена ще обсъди с Евросъюза действия срещу Кремъл
Обновена: 9 ное 2018 11:37 | 9 ное 2018 11:23, Елка Василева
33
Австрия разкри свой военен, шпионирал в полза на Русия
Себастиан Курц. Снимка: архив, Reuters

Спецслужбите на Австрия са задържали полковник от австрийската армия, който в продължение на 20 години е извършвал шпионаж в полза на Русия. Това пише вестник „Кронен цайтунг“, като се позовава на австрийското министерство на отбраната.

Разследван е 70-годишен пенсиониран австрийски полковник, който от края на 1990-те години предавал на руското военно разузнаване информация за миграционната криза, австрийската военна авиация и артилерийските системи. По данни на изданието за услугите си полковникът от Залцбург е получил около €300 000. „Радваме се, че успяхме да установим заподозрения“, заяви от министерството на отбраната във Виена.

В публикацията се твърди, че на всеки две седмици австриецът установявал връзка с човек от руските спецслужби „Юрий“ и му предавал секретни документи.

От австрийското военно контрарузнаване са посочили, че шпионажът на полковника е бил прекратен, след като руските спецслужби му предали сигнал, че австрийската страна го е разкрила.

Австрийската прокуратура е образувала углавно дело срещу полковника. Той може да получи присъда от две години затвор.

Междувременно австрийският външен министър Карин Кнайсъл отмени планираното си посещение в Русия и извика на разговор представители на руското посолство във Виена за обяснения по повод подозренията в шпионаж срещу австрийския полковник в оставка. Това съобщи на пресконференция австрийският канцлер Себасиан Курц.

„Трябва да ви съобщим, че Австрия подозира полковник в оставка от австрийския бундесхеер /армията на Австрия/, че е работил за руското разузнаване, в продължение на дълги години той е подкрепял тяхната работа. Този процес по наша информация може би е започнал през 1990-те години и е продължил до 2018 г. Това означава, че се сблъскваме със случай на шпионаж. Затова министърът на отбраната включи правосъдните органи“, заяви Курц.

„В нашите отношения с Русия това означава, че ако подозренията се потвърдят, такива случаи, не е важно дали се случват в Холандия или Австрия, няма да подобрят отношенията между Русия и ЕС. Шпионажът е неприемлив и руският шпионаж в Европа е неприемлив, той подлежи на осъждане“, подчерта австрийският канцлер, цитиран от ТАСС.

Курц съобщи, че Австрия ще обсъди с партньорите си от ЕС евентуалните действия спрямо Русия заради шпионажа.

Прессекретарят на руското посолство във Виена Булат Хайдаров отказа да коментира новината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Две години затвор за шпионаж за друга държава? Че те много леки законите в Австрия.
5
2
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Какво се правят на ощипани. Я да кажат колко шпиони има запада в Русия?
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека докажат подозренията и после ще говорим. Забравих че за,да го докажат ще трябва да разкрият техните шпиони в Русия
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко пари! Апартамент не можеш да си закупиш в Австрия. Ако сумата беше към 3 милиона евро щеше да звучи правдоподобно. Виште само какви апартаменти и имоти си купуват нашите шпиони. 300000 евро си е бедняшка работа.
2
15
 
6
 
! Отговори
niki преди 5 години
Идва времето когато Рассия ще се разпадне и тогава джуджето Хаяско къде ще ходи да се скрие не ясно.
1
2
 
9
 
! Отговори
Брюксел преди 5 години
А условията в затворите ви хуманни ли са?