Виена към Москва: Недопустима намеса във вътрешните работи

Русия: Противоречие с нормите на международната комуникация
10 ное 2018 22:32, Елка Василева
105
Виена към Москва: Недопустима намеса във вътрешните работи
Карин Кнайсъл и Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл в телефонен разговор със своя руски колега Сергей Лавров отхвърли обвинението за "мегафонна дипломация". Лавров употреби този израз, подразнен от обстоятелството, че случаят с предполагаемата шпионска афера, в която австрийски офицер е работил за руското разузнаване, бе обявен на пресконференция вчера сутринта.

"Начинът на действие на австрийското правителство се опира на ясни факти", е заявила Карин Кнайсъл пред журналист от австрийската осведомителна агенция АПА.

"Става дума за действия, които се санкционират от наказателното право, което прави неизбежно включването на институциите, разследващи престъпления и информирането на обществеността", е заявила министърката в разговора с Лавров.

Още по темата

"Този шпионски случай е недопустима намеса във вътрешните работи", е казала Кнайсъл и е добавила: "Ние очакваме при изясняване на случая пълното сътрудничество на руската страна."

Фактът, че руската страна тълкува телефонния разговор по друг начин, става ясен от разпространеното за пресата съобщение за актуалното състояние на австрийско-руските отношения, направено от руското Министерство на външните работи, части от което бяха публикувани и в Австрия, пише БТА.

Според руското съобщение австрийската външна министърка е разяснила мотивите за съответните решения във Виена и е изказала надежда, че предприетите мерки няма да се отразят върху по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество.

В руското съобщение се подчертава, че практиката на разгласяване на недоказани обвинения противоречи на нормите на международната комуникация и е неприемлива. Всякакви съмнения трябва да се основават на факти и да се съобщават по съществуващите канали за диалог, подчертава повторно руското външно министерство и отбелязва в заключение, че са били обсъдени и други теми, засягащи двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес австрийците откриха още един шпионин в тяхното контраразузнаване. Тъй както е тръгнало може всички там да излязат руски шпиони.
72
4
 
8
 
! Отговори
ЦъРРР-У преди 5 години
Австрия няма външно разузнаване ли?Интересно ...Прецедент!Държава без външно разузнаване - ниц, де!А ако все пак има?И се прави на честна ;-)Как смее Русия, вика, аа!?САШ - може, ОКВиСИ - може, Българияаа ... - бе може и да не може, но РУСИЯ - НЕ, категорично НЕ! Позор! Санкции!
71
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия я изтикват все по на изток. Китай вземе Сибир на концесия за 50 г. Путин раздава находищата на запада, че няма пари и технологии. Само някакви заблудени в Бг говорят за някаква велика Русия с велик вожд. И всичко идва от незнание и руска пропаганда.
70
7
 
4
 
! Отговори
МНОГО шпион- преди 5 години
руски на ЗАПАД( обикн. турИстИ) и скъпо платени( изглежда!)- пак за Русия.Путин я превърна в шпионска страна- без нужда....А пък НЕ ИСКАТ и светът да знае....;-))
69
9
 
9
 
! Отговори
СССР преди 5 години
Този " шпионин " е пенсионер от 20г. , снасял е срещу пароци някаква страхотна стратегическа информация за Австрия !!!!! Ти да видиш !!!!Значи мушморока от преди 40г. , сега ще му дирим гарез !!!!!
68
3
 
5
 
! Отговори
70-'-72 преди 5 години
Предлагам доказателствата да се забранят по време на съдопроизеодство. Този, който разкаже по-хубава приказка, който я тиражира най-много и най-гръмко ще бъде печелившата страна по всяко дело. Дано гореспоменатите плоскочели да бъдат подсъдими в съд, който издава присъди без доказателства. Да ви е честито. Бълг. съд. система е световен лидер.
67
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците навсякъде ги гонят. Само глупости правят и вече буквално станаха за смях. И в този случай отново жалката им реплика: ама нямало доказателства! *** абсолютни.
66
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е все по-безсилна заради собствени глупости.Китайска провинция, Сър ;)
65
3
 
4
 
! Отговори
Мой преди 5 години
роднина тръгнал от планината "Козара" и се разходил до Виена. Хирург бил. Специализирал в лекуването от Фашизъм и Нацизъм. Не дай си боже да се прероди скоро защото инструментите му са готови.
64
7
 
13
 
! Отговори
Българка преди 5 години
20 години шпионирал,сега го хванаха,като каза Курц,че иска да спрат санкциите срещу Русия.Разбрали по сигнал подаден от приятелска държава.Приятелската държава явно от години е знаела,но е чакала подходящ момент.Значи информацията не е голяма тайна.Всички държави имат разузнаване,а на приятелската държава е по целия свят.
63
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сметта, която запали ПСВ, ХАБСБУРГИТЕ, се опитва да отклони вниманието от престъпленията си, особено в ИЗТОЧНА ЕВРОПА. Хем полковникът шпионирал, хем не предал никаква секретна информация на ( избери си държава, Русия е на мо,да в момента)? Това са држурните сказки от зап. служби, адресирани към западния материал.
62
4
 
4
 
! Отговори
86 анонимния преди 5 години
Да не си правил прекалено много дълбоки вдишвания днес та "обогатеният" въьдух е влезъл в реакция с дрогичката?
61
9
 
10
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Вие от мухата хеликоптер направихте бе! Кажете нещо сериозно - например за тялото на Кашоги или поне за тялото на Джей Ло...Големи детекстиви сме тука!
60
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалки са тези руснаци, много жалки.
59
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кнайсъл покани най-голямия руски шпионин на сватбата си, пък сега се оплаква на коня му Лавров !
58
10
 
13
 
! Отговори
наритани преди 5 години
айдее и тука ще им забият шут в г.зът
57
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тия колко гафове им станаха тази година. Да се разформирова ГРУ
56
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Та чак сега ли се разчу."------------------Правилна забележка. Моментът на разчуването е подбран специално преди срещата в Париж. Разчуването дава свеж коз на колективния запад и хвърля неприятно петно върху позицията на Путин. Карин Кнайсъл е употребена нарочно и без право да се откаже.
55
3
 
7
 
! Отговори
mgs преди 5 години
До Анонимен 74Сложно нещо е да си обслужваш опорките в тая ситуация. Вашите хора са хванати на калъп с предател. Ясно е, че Москва иска да омаловажи скандала и да разхвърля л...., които сама е изтропала. Няма двоен аршин - или си забравил какъв бе скандала, когато излезе наяве информацията, че американците подслушват съюзниците си.Лавров, който за мен е един от най-силните дипломати, не можа да намери правилните думи за реакция - което показва че и най-добрите не могат да оправят всички каши
54
2
 
8
 
! Отговори
Карин Кнайсъл преди 5 години
Правих танци-манци с Путин, а после той ми бръкна под полата?