Виена към Москва: Недопустима намеса във вътрешните работи

Русия: Противоречие с нормите на международната комуникация
10 ное 2018 22:32, Елка Василева
105
Виена към Москва: Недопустима намеса във вътрешните работи
Карин Кнайсъл и Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл в телефонен разговор със своя руски колега Сергей Лавров отхвърли обвинението за "мегафонна дипломация". Лавров употреби този израз, подразнен от обстоятелството, че случаят с предполагаемата шпионска афера, в която австрийски офицер е работил за руското разузнаване, бе обявен на пресконференция вчера сутринта.

"Начинът на действие на австрийското правителство се опира на ясни факти", е заявила Карин Кнайсъл пред журналист от австрийската осведомителна агенция АПА.

"Става дума за действия, които се санкционират от наказателното право, което прави неизбежно включването на институциите, разследващи престъпления и информирането на обществеността", е заявила министърката в разговора с Лавров.

Още по темата

"Този шпионски случай е недопустима намеса във вътрешните работи", е казала Кнайсъл и е добавила: "Ние очакваме при изясняване на случая пълното сътрудничество на руската страна."

Фактът, че руската страна тълкува телефонния разговор по друг начин, става ясен от разпространеното за пресата съобщение за актуалното състояние на австрийско-руските отношения, направено от руското Министерство на външните работи, части от което бяха публикувани и в Австрия, пише БТА.

Според руското съобщение австрийската външна министърка е разяснила мотивите за съответните решения във Виена и е изказала надежда, че предприетите мерки няма да се отразят върху по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество.

В руското съобщение се подчертава, че практиката на разгласяване на недоказани обвинения противоречи на нормите на международната комуникация и е неприемлива. Всякакви съмнения трябва да се основават на факти и да се съобщават по съществуващите канали за диалог, подчертава повторно руското външно министерство и отбелязва в заключение, че са били обсъдени и други теми, засягащи двете страни.
 


105
Още от Русия
Австрия разкри свой военен, шпионирал в полза на Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Днес австрийците откриха още един шпионин в тяхното контраразузнаване. Тъй както е тръгнало може всички там да излязат руски шпиони.
77
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Хич не му върви на "стратега" Путин. Тъкмо плати на Курц и той пое курс към премахване на санкциите срещу Русия и поредния путински шпионин се издъни и провали активното мероприятие на КГБ в Австрия. До там стигнаха нещата, че австрийския външен министър отмени посещението в Масква в знак на протест. А с това посещение Австрия трябваше да каже свалете санкциите на Русия и и подарете Крим и Донбас.
76
4
 
7
 
! Отговори
ЦъРРР-У преди 3 дни
Австрия няма външно разузнаване ли?
Интересно ...
Прецедент!
Държава без външно разузнаване - ниц, де!
А ако все пак има?
И се прави на честна ;-)
Как смее Русия, вика, аа!?
САШ - може, ОКВиСИ - може, Българияаа ... - бе може и да не може, но РУСИЯ - НЕ, категорично НЕ! Позор! Санкции!
75
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Русия я изтикват все по на изток. Китай вземе Сибир на концесия за 50 г. Путин раздава находищата на запада, че няма пари и технологии. Само някакви заблудени в Бг говорят за някаква велика Русия с велик вожд. И всичко идва от незнание и руска пропаганда.
74
7
 
4
 
! Отговори
МНОГО шпион- преди 3 дни
руски на ЗАПАД( обикн. турИстИ) и скъпо платени( изглежда!)- пак за Русия.Путин я превърна в шпионска страна- без нужда....
А пък НЕ ИСКАТ и светът да знае....;-))
73
9
 
9
 
! Отговори
СССР преди 3 дни
Този " шпионин " е пенсионер от 20г. , снасял е срещу пароци някаква страхотна стратегическа информация за Австрия !!!!! Ти да видиш !!!!
Значи мушморока от преди 40г. , сега ще му дирим гарез !!!!!
72
3
 
4
 
! Отговори
70-'-72 преди 3 дни
Предлагам доказателствата да се забранят по време на съдопроизеодство. Този, който разкаже по-хубава приказка, който я тиражира най-много и най-гръмко ще бъде печелившата страна по всяко дело. Дано гореспоменатите плоскочели да бъдат подсъдими в съд, който издава присъди без доказателства. Да ви е честито. Бълг. съд. система е световен лидер.
71
6
 
7
 
! Отговори
Говорит Масква преди 3 дни
Нашият пръв антиимпериалист , като не е пиян, защитава много добре инструкциите на Путин. Но не можем да разберем защо никой от Европа и Америка не му вярва.
А иначе нашите първи съюзници - Северна Корея, Венецуела, Куба, Беларус го зяпат в устата и му ръкопляскат. Искаме и други да ни ръкопляскат , но другите казват ,че лъжем.
70
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Руснаците навсякъде ги гонят. Само глупости правят и вече буквално станаха за смях. И в този случай отново жалката им реплика: ама нямало доказателства! Жалкари абсолютни.
69
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Русия е все по-безсилна заради собствени глупости.
Китайска провинция, Сър ;)
68
3
 
4
 
! Отговори
Мой преди 3 дни
роднина тръгнал от планината "Козара" и се разходил до Виена. Хирург бил. Специализирал в лекуването от Фашизъм и Нацизъм. Не дай си боже да се прероди скоро защото инструментите му са готови.
67
7
 
13
 
! Отговори
Българка преди 3 дни
20 години шпионирал,сега го хванаха,като каза Курц,че иска да спрат санкциите срещу Русия.Разбрали по сигнал подаден от приятелска държава.Приятелската държава явно от години е знаела,но е чакала подходящ момент.Значи информацията не е голяма тайна.Всички държави имат разузнаване,а на приятелската държава е по целия свят.
66
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Сметта, която запали ПСВ, ХАБСБУРГИТЕ, се опитва да отклони вниманието от престъпленията си, особено в ИЗТОЧНА ЕВРОПА. Хем полковникът шпионирал, хем не предал никаква секретна информация на ( избери си държава, Русия е на мо,да в момента)? Това са држурните сказки от зап. служби, адресирани към западния материал.
65
10
 
14
 
! Отговори
Като преди 3 дни
Руските шпиони , като съветската Лада. Има ги, виждат се , но никой им няма доверие
64
4
 
4
 
! Отговори
86 анонимния преди 3 дни
Да не си правил прекалено много дълбоки вдишвания днес та "обогатеният" въьдух е влезъл в реакция с дрогичката?
63
9
 
9
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 дни
Вие от мухата хеликоптер направихте бе! Кажете нещо сериозно - например за тялото на Кашоги или поне за тялото на Джей Ло...Големи детекстиви сме тука!
62
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Жалки са тези руснаци, много жалки.
61
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Кнайсъл покани най-голямия руски шпионин на сватбата си, пък сега се оплаква на коня му Лавров !
60
10
 
13
 
! Отговори
наритани преди 3 дни
айдее и тука ще им забият шут в г.зът
59
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
На тия колко гафове им станаха тази година. Да се разформирова ГРУ