Виена към Москва: Недопустима намеса във вътрешните работи

Русия: Противоречие с нормите на международната комуникация
10 ное 2018 22:32, Елка Василева
105
Виена към Москва: Недопустима намеса във вътрешните работи
Карин Кнайсъл и Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл в телефонен разговор със своя руски колега Сергей Лавров отхвърли обвинението за "мегафонна дипломация". Лавров употреби този израз, подразнен от обстоятелството, че случаят с предполагаемата шпионска афера, в която австрийски офицер е работил за руското разузнаване, бе обявен на пресконференция вчера сутринта.

"Начинът на действие на австрийското правителство се опира на ясни факти", е заявила Карин Кнайсъл пред журналист от австрийската осведомителна агенция АПА.

"Става дума за действия, които се санкционират от наказателното право, което прави неизбежно включването на институциите, разследващи престъпления и информирането на обществеността", е заявила министърката в разговора с Лавров.

Още по темата

"Този шпионски случай е недопустима намеса във вътрешните работи", е казала Кнайсъл и е добавила: "Ние очакваме при изясняване на случая пълното сътрудничество на руската страна."

Фактът, че руската страна тълкува телефонния разговор по друг начин, става ясен от разпространеното за пресата съобщение за актуалното състояние на австрийско-руските отношения, направено от руското Министерство на външните работи, части от което бяха публикувани и в Австрия, пише БТА.

Според руското съобщение австрийската външна министърка е разяснила мотивите за съответните решения във Виена и е изказала надежда, че предприетите мерки няма да се отразят върху по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество.

В руското съобщение се подчертава, че практиката на разгласяване на недоказани обвинения противоречи на нормите на международната комуникация и е неприемлива. Всякакви съмнения трябва да се основават на факти и да се съобщават по съществуващите канали за диалог, подчертава повторно руското външно министерство и отбелязва в заключение, че са били обсъдени и други теми, засягащи двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
10
 
! Отговори
пишман преди 5 години
това им е нивото на шпионите както всичко друго
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дудин с тая ли танцува на сватбата и ?!
51
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъжния кон пак се издъни.Руските провали са всекидневие и не учудват никого.Но и поука не си вземат тези аллкохолици
50
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шпионажът бил недопустима намеса във вътрешните работи. Учебникарска проява за двоен морал. Какво, австрийското разузнаване в Австрия ли работи? Защо Австрия не протестира против ЦРУ, което от десетки години и открито се меси във вътрешните работи на целия свят? По данни от австрийската преса руския шпионин е предавал само малозначителна и обща информация, което отново потвърждава раздухването на случая.
49
12
 
15
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Русофобията пак се разпени рано-рано в неделя...Абе вие жени,гаджета и надуваеми кукли нямате ли си?! Оооох - голяма мъка е да си полово неопределен и наркозависим...
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та чак сега ли се разчу. От времето на соца знаеме, че в Австрия си жавуркат руски шпиони. Направо това си е старина. И тоя кой знае какъв пенсионер го набедили за шпионин.
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иванушка Дурак - събирателен образ на руснацитеДурак - *** (рус)
46
4
 
1
 
! Отговори
Грустная лошадь преди 5 години
Смотри - не попадай под мои ноги - и по-меньше болтать...
45
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жужиньо, много ти хващат шпионите бре От некадърен народ ще имаш и некадърни шпиониДобре, че има предатели срещу пари да ти свършат работаРуснака нищо свястно не може да сдела
44
3
 
5
 
! Отговори
fake news преди 5 години
русия само реве за начина по който тези неща се изкарват на светлина. явно не им е приятно че не става за тъмни стени. това го безпокои повече отколкото самите обвинения. хаха
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До54. Много оплете коментара. И го разбрахме така. Китай управлява Русия. Всичко отива за Китай.
42
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската гнуссна зараза е плъзнала навсякъде!
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е и какво? Руснаците имат шпиони. Все едно този факт е някаква световна сензация, все едно западните правителства са нямали и нямат шиони в Русия :) Ама е по-важно да се правиш на ощипана госпожица. За мен е по-важна темата, защо всички западни държави мълчат като бити п...си, на факта, че Кралството разфасова човек в посолството си, призна си и...нищо. Сакън да ня спрат петролеца. Очевидно има държави и държави на тоя свят.
40
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредният шамар по мордата на Грустная лошадь и Кремъл ;)
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само бул.гаристан не лови руски шпиони!. Щото всички са такива.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 59Русофил ми говори за слуги :)) а като заговори за Крим ама моля ви ваш си е :) Крим беше идеалната възможност на запада да буха санкции на Русия :) това беше като божи дар :)
37
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е Скрипал дали бритишите не са го убии и разчленили като Кашоги санкция за острова и за Виенар Путин да им спре газта, докато не кажат къде са заровили трупа на Скрипал и на дъщеря му.
36
13
 
6
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До Анонимен 49:"руските филми,руснаците избиват хора и завземат,окупират чужди територии" -- глупости! Това прави Израел, с наша(САЩ) помощ.
35
10
 
7
 
! Отговори
Бони преди 5 години
Az бих пуснал тръба към китай,не към турция и бедна европа.после заради големия консуматор китай,затвори крана към запад .и гледай как европа и америка стават врагове,и меркел на червения килим по колена с наколенки.без скандали,без закани.и украйна дават,и литва латвия ще дадът.нас никой не ни иска.от както има кораби и самолети ,не сме кръстопът.
34
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Начинът на действие на австрийското правителство се опира на ясни факти", е заявила Карин Кнайсъл пред журналист от австрийската осведомителна агенция АПА."Това е равносилно да диктувам на личния си асистент, чиято работа е да придаде тежест на думите ми раздухвайки легендата, за да я превърне в мит. Хайде австрийците да се пробват с някой друг жокер.