Москва: Западът иска Балканите за плацдарм срещу Русия

Настоява страните от региона да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел!
17 ное 2018 14:28, Елка Василева
364
Москва: Западът иска Балканите за плацдарм срещу Русия
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Западът предприема упорити опити да превърне Балканския полуостров в плацдарм срещу Москва. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбския вестник "Телеграф", цитирано от TACC.

"След края на Студената война западните държави се отказаха от съвместната работа за формиране на архитектура на равна и неделима сигурност в Евроатлантическия регион, за което Русия настойчиво призоваваше. Вместо това избраха път без изход -  път на разширяване на контролираното от тях геополитическо пространство, създаването на нови разделителни линии на европейския континент – каза Лавров. – Например през 1999 г., грубо нарушавайки международното право, два месеца и половина бомбардираха Югославия, а след това в опит да легитимират агресията признаха едностранно провъзгласената независимост на Косово", подчерта първият дипломат на Москва пред белградското издание.

По думите му един от резултатите от антируската линия на Запада "стана режисираният и подкрепян от Вашингтон и европейските страни въоръжен пуч в Киев от февруари 2014 г". "В резултат Украйна, която имаше всичко необходимо, за да стане успешна и процъфтяваща страна, се оказа въвлечена в кървава междуособица", допълни Лавров.

"Създава се впечатлението, че уроците от украинската трагедия не са научени на Запад. Днес се предприемат упорити опити Балканите да се превърнат в още един плацдарм срещу Русия. От страните в региона настойчиво изискват да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел", подчерта руският външен министър.

"Ние знаем, че върху Белград се оказва сериозен натиск с цел да принудят страната да се откаже от взаимноизгодното сътрудничество с нас. Сръбските братя се противопоставят уверено на това. В Москва високо ценят самостоятелния многовекторен външнополитически курс на Сърбия, който, убеден съм, отговаря на основните интереси на вашия народ", коментира Лавров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
7
 
14
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
234
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по скоро оня ромски катун русия изчезне от картата толкова по добре за всички дори и за руснаците
233
5
 
16
 
! Отговори
руски наглец преди 5 години
Русия - 8.5/100000 убийства годишноГермания - 0.3/100000Русия - 31/100000 самоубийства годишноГермания -13/100000Русия - 9500 рубли / 120 евро минимална заплатаГермания - 1500 евроТоя алкаш за какъв избор говори? Да каже къде са децата му.
232
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
лавров, докато русия съществува (дано не още много) ВСИЧКИ ще са срещу вас! Вие просто сте генетично сбъркани! Цивилизовайте се, оправете си поведението и амбициите и сте ДОБРЕ ДОШЛИ, наши загубени БЕЛИ братя!
231
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мреен 235 Ти си го прикрепи,където искаш,нас ни остави намира.
230
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мреен235 Не ме разсмивай,през Първата световна,сърбите почти изчезнаха от географската карта,а през Втората,дадоха огромни човешки жертви.Днес са в задния двор на Европа,страна от третия свят и далеч от ЕС.Молят Брюксел за пари и слугуват на Русия,къде видя "правилната страна"?Сърбите запалиха най-кървавия конфликт след ВСВ,в света,избиха стотицихиляди,масови изнасилвания,геноцид,нима това е правилната позиция?
229
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До долу амери-ка 237 Руснаците избиха и заличиха цели народи,чиито територии днас,са в пределите на Русия.Русия единствена,не освободи колониите си,след разпада на световната колониална система през 60-те години на по-миналия век,завзети през Късното средновековие,когато се е създала,като държава,защото граничи с тях.
228
15
 
6
 
! Отговори
долу амери-ка преди 5 години
Само като знам че избиха,коренното индианско население са ми,ясни
227
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На гугъла,Вашингтонската лудница,ограмотете се
226
18
 
5
 
! Отговори
мреен преди 5 години
Сърбия винаги е на правилната страна ,май и сегша ще се окаже на правилнатат страна. Няма да зле,да вземем да се научим от нея към кого и кога да се прикрепваме.
225
12
 
6
 
! Отговори
Рамбо преди 5 години
Добре че е Расия та крепи,световния мир.Нато,мато,аут
224
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевЕ, не проявявай невежество!Отговорът е:Този, който с измама присвои Аляска и с война 6 мексиканск щата.Онзи, който на хиляди километри от себе си присвои Аржентинските Фолкленди. И продължава да има скрити колонии.Тези, които имат 800 военни бази по света. И "територии" по екзотични места на хиляди километри от себе си.Ония, които присвоиха Одеса, Херсон, Николаев - исконни руски градове, а сега водят *** кървава война срещу жени, старци и деца в Донбас и Луганск.Още ...?
223
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То не може хем с Русия, хем богати.
222
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен221 Но той е мюсюлманин,каква ирония!Трябва да сменим това име на храма в София.Св.Иван Рилски по приляга.
221
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Що не са в Москва,великата?Скоро ще ги изгонят от САЩ и Англия.
220
1
 
17
 
! Отговори
Володя Улянов преди 5 години
До АнонименКакто и на Корнелия-на запад, що не ги учи в Москва? Щото ще ходят да работят на някой газопровод в Казахстан!
219
1
 
18
 
! Отговори
Володя Улянов преди 5 години
50 години бяхме плацдарм на СССР към запада и ги пълнехме с шпиони. Прокопсахме ли? Може ли да ни сравните с Южна Корея, Тайван или други държави които подкрепиха Западния свят?
218
2
 
5
 
! Отговори
до Авторката преди 5 години
Подзаглавието не е правилно, понеже по-долу цитирате Лавров: "От страните в региона настойчиво изискват...." Значи не Русия, а Запада настоява страните да направят избор.
217
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МУНЧОВЦИ, ДА НЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ АКО ЗАПОЧНЕ ВОЙНА С РУСИЯ ЩЕ СТОИТЕИ ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРА И ЩЕ ГЛЕДАТЕ КАКВО СТАВА. ДА, АМА НЕ.ЕДНА ДВЕ-РАКЕТИ ЩЕ СЛОЖАТ КРАЙ НА ВСИЧКО
216
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да довърша -тогава когато всички западно европейски страни ни имат за долно качество така както и сега ни възприемат и не желаят да обявят война на Турция -Османската империя го прави Русия за да спрат безчинствата кланетата да се спре унищожението на християнството това го прави Русия никой нормален живущ на тази земя Балканска няма да е против Русия .