Москва: Западът иска Балканите за плацдарм срещу Русия

Настоява страните от региона да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел!
17 ное 2018 14:28, Елка Василева
364
Москва: Западът иска Балканите за плацдарм срещу Русия
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Западът предприема упорити опити да превърне Балканския полуостров в плацдарм срещу Москва. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбския вестник "Телеграф", цитирано от TACC.

"След края на Студената война западните държави се отказаха от съвместната работа за формиране на архитектура на равна и неделима сигурност в Евроатлантическия регион, за което Русия настойчиво призоваваше. Вместо това избраха път без изход -  път на разширяване на контролираното от тях геополитическо пространство, създаването на нови разделителни линии на европейския континент – каза Лавров. – Например през 1999 г., грубо нарушавайки международното право, два месеца и половина бомбардираха Югославия, а след това в опит да легитимират агресията признаха едностранно провъзгласената независимост на Косово", подчерта първият дипломат на Москва пред белградското издание.

По думите му един от резултатите от антируската линия на Запада "стана режисираният и подкрепян от Вашингтон и европейските страни въоръжен пуч в Киев от февруари 2014 г". "В резултат Украйна, която имаше всичко необходимо, за да стане успешна и процъфтяваща страна, се оказа въвлечена в кървава междуособица", допълни Лавров.

"Създава се впечатлението, че уроците от украинската трагедия не са научени на Запад. Днес се предприемат упорити опити Балканите да се превърнат в още един плацдарм срещу Русия. От страните в региона настойчиво изискват да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел", подчерта руският външен министър.

"Ние знаем, че върху Белград се оказва сериозен натиск с цел да принудят страната да се откаже от взаимноизгодното сътрудничество с нас. Сръбските братя се противопоставят уверено на това. В Москва високо ценят самостоятелния многовекторен външнополитически курс на Сърбия, който, убеден съм, отговаря на основните интереси на вашия народ", коментира Лавров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
0
 
2
 
! Отговори
Роко преди 5 години
До 305 Вече пета зима по глупавата част от народонаселението чака укрите да умрат от студ, ама те градовете все не ***. А в регионите на Русия според последните докдлади има остър недостиг на мазут и въглища в навечерието на зимата. Незнам дали Перкото подмина Порошенко ама такава гавра каквато му спретнаха на гнома в Сингапур едва ли и някой президент на бананова република е преживявал.
294
3
 
1
 
! Отговори
преди 5 години
До Анонимен 301Внимавай да не го кажеш пред някой украинец, пиздець тебе будет! Спряха им отоплението, топлата вода! Хората не могат да се къпят вече! Трумпи в Париж мина покрай Поросьонко, без да го погледне.Само нашите пееерази му пълнят джобовете, като му купуват скапаните шоколади и вафли "Рошен".
293
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее Русия,крепителка на св. мир
292
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе в един руски сайт твърдяха, че Лавров е вече пенсиониран. Значи пак послъгват...
291
0
 
8
 
! Отговори
Голям праз преди 5 години
Що, сега нещо се е променило ли?Кога ще разберете, че всеки си играе неговата игра?Не искам, да сме сателит на никого!
290
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мали кат се сетя украинците как устремно се развиваха през 2014......За 25 години като руски сателит Украйна се беше превърнала в средностатистически руски клозет, с цялата му красота на корупция, олигархия и мизерия.Не че сега са по добре, но поне се откъснаха от Русия и имат някакви шансове.
289
2
 
13
 
! Отговори
само питам преди 5 години
Де са му на Лавров децата бе?
288
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея не спряха да бълнуват че някой ги напада. *** нещастниците
287
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИМАЛО РУСОФОБИ НЯКЪДЕ СИ- Я ДА ВИДИМ ЗА ТОВА ТУК КАК ДА ГО НАРЕЧЕМ- РОССТАТ- 1.1.2018Г МИН ЗАПЛАТА 243ЛВ- НО ИМАЛО РУСОФОБИЯ НЯКЪДЕ СИ- ИЗМИСЛЯТ ВРАГОВЕ ЗА ДА ОПРАВДАЯТ НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ НА РАБОТНИЦИТЕ И ТАКА ДА ГИ ДЪРЖАТ В ПОДЧИНЕНИЕ И ДА ГИ МАНИПУЛИРАТ.
286
2
 
10
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Един дол дренки са "Великите" сили САЩ и Русия,че и другите по малко велики империи!
285
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по-далеч от русия, толкова по-добре!
284
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай така се радва че русия изчезва.... Приятели ,приятели ама ..
283
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЕГА РАЗБИРАТЕ ЛИ КАКВО ВИ КАЗВАТ ПРОТЕСТИТЕ. ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ ВОДИ ХИБРИДНА ВОЙНА СРЕЩУ НАРОДА СИ- РАЗПИЛЯХА И НАРЯЗАХА НА СКРАП ПОДАРЕНИТЕ ИМ ПРЕДПРИЯТИЯ И ЗАВОДИ, РАЗБИХА ИНФРАСТРУКТУРА И СЕГА ОТНОВО ПРОТЕСТИ ЗАЩОТО ВИДИТЕ ЛИ НЕ БИЛЕ ИСКРЕННИ ОСТАВКИТЕ- НО 2700ЛВ МИН ЗАПЛАТА ПРИ 3000ЛВ ЗА 1 ДЛ- Е НАПЪЛНО ИСКРЕННА- АКО НЕ Е КРАДЛИВАТА ОЛИГАРХИЯ КОЯТО ЩЕДРО ГИ ФИНАНСИРА ТИА БАНДИТИ НЯМА ДА СЕ ДОПРАТ ДО ПАРЛАМЕНТА.
282
9
 
9
 
! Отговори
Европеец преди 5 години
А дано! Западът ни даде на Сталин в Ялта. Значи западът може сега да ни откъсне от Путин.
281
25
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Лавров....................голям дипломат и голям политик!!Пак им каза истината на западните лицемери!!!Гениален е Лавров.................западните дипломати може да се учат от него!!
280
21
 
28
 
! Отговори
Балканите са Европа преди 5 години
Русия е алергична към истината.Ние искаме западен стандарт , защото още помним източната мизерия.
279
19
 
24
 
! Отговори
Руски ботуш преди 5 години
През последните 100лет, Россия винаги е разделяла балканите. Насъсквайки братски народи да се мразят един друг.
278
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НАПРОТИВ:Пикая ти на целия текст с главните букви. Повръщок!Пишеш:ПОГЛЕДНЕТЕ СИРИЯ-И ЩЕ ВИДИТЕ КАКВО ВИ ОЧАКВА ОТ АЗИАТЦИТЕ!!!!Погледни Сирия ти, до къде я докараха американците и пуделите им!Дойдоха руснаците и с малко сили обърнаха нещата, смазаха Ислямска държава.Случайно да прочете в Днес или друга наша медия, че стотици хиляди сирийци се завърнаха вече по родните си места, а други огромни маси народ ще се завърнат скоро?Платените ни медии не пишат такива неща!
277
3
 
8
 
! Отговори
До 260 преди 5 години
Пенсиите тогава бяха 70% от заплатата. 50-60 лв бяха пенсиите за старост т.е. които нямаха трудов стаж.
276
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Лавров и компанияПростащината добре върви в този сайт. Само запомни, че утре може да дойдат други времена и много да съжаляваш за думите си! Нищо не се губи, IP-то ти е налично, име, адрес, извити ръчички, белезници и... не ми се говори!