Путин: "Турски поток" – фактор за енергийната сигурност

Очаква се газопроводът да стартира до края на 2019 г.
19 ное 2018 17:00,
165
Путин: "Турски поток" – фактор за енергийната сигурност
Снимка: pixabay

Въвеждането в експлоатация на "Турски поток" ще помогне за икономическото развитие на целия черноморски регион и ще стане важен фактор за общоевропейската енергийна сигурност, заяви руският президент Владимир Путин на церемония в Истанбул по повод завършването на строителството на морския участък от газопровода, предаде ТАСС.

"Пускането в експлоатация на "Турски поток" със сигурност ще позволи на нашите страни качествено да разширят сътрудничеството в газовата сфера, ще има голямо значение за икономическото развитие на Турция и целия черноморски регион, а също така ще стане важен фактор за обезпечаването на общоевропейската енергийна сигурност", изтъкна Путин.

Още по темата

Той подчерта, че проектът "Турски поток" не е насочен срещу никого, а показва умението на страните са защитават националните си интереси.

"Подобен род проекти и този проект в частност не са насочени срещу интересите на когото и да било, проектът има изключително съзидателен характер", заяви Путин. По думите му той е "насочен към това да се развиват отношенията между страните, да се създават устойчиви условия за развитие на икономиката, да се подобрява благосъстоянието на гражданите на нашите страни".

"Реализацията на проекти от подобен тип, и този в частност, са ярък и добър пример за умението да защитаваш националните си интереси, защото "Турски поток" напълно съответства на интересите на икономиката на Турската република", отбеляза Путин.

Анкара пък разчита, че първите доставки на природен газ по тръбопровода "Турски поток" ще бъдат реализирани още през следващата година.

"С нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на отношенията ни с цел реализация на проекта. Той има историческо значение за нашите взаимоотношения. Надявам се, че след неоходимите тестове, през 2019 година ще бъдем готови да го пуснем в експлоатация", почерта турският президет Реджеп Ердоган.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това земята под газопровода става собственост на мажоритарния акционер - ***, така както стана с газопровода в Белорусия. Един коридор от изток на запад с ширина около 50 метра, в който могат да правят каквото си искат - вкл. да вкарат няколко батальона спецназ под формата на фирмена охрана.
119
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От трите проекта на Големия шлем щяхме да губим общо по 1 млрд. долара суха пара - това са лихвите на заробващите заеми, които щяхме да вземем от ***.Ако се сметне и главницата, щяхме да губим по 2 млрд в следващите 20 години, което значи фалит на държавата и заграбване на стратегически обекти в БГ от Кремълската хунта.
118
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
каква щеше да е вредата от Южен поток за България! Само моля,без изтръканите клишета " ще ни окупират", "ще ни завладеят" ,"ще изгубим независимост"(а пък сега сме много независими)) ....точно и кратко да опише какви са минусите от икономическа гледана точка !-Минусите са, че България щеше да вземе от *** заем от 6 млрд ДОЛАРА, който никога нямаше да можем да изплатим. Защото щяхме да си купим половин газопровод от този, който ни дава заема и от който зависят транзитните такси.
117
8
 
2
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
до 123Въпреки това *** си позволява да говори неверни неща.На 3 окт. т.г. обяви ,че България се е оттеглила от ЮП , въпреки ,че това направи русия (русия се оттегли от ЮП с изявление на *** в Истанбул на 10.10.206)!!България си изпълняваше заложените договорености.Сега Турция се опитва да предоговаря условия и Ердо и *** взаимно си извиват ръцете. Ама като е решил ,че Турция е по-добър партньор от България да си се оправят там...
116
8
 
3
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До 123България си изпълняваше задълженията по договора за ЮП дори след като Русия се оттегли (кофти договори бяха подписале другарЕте). Дори по времето на гьон-сурата Борисов. Потърси до коя съществуваше Южен поток България АД и за Игор Елкин.русия се оттегли защото Ердо обеща да изкупува по-големи количества от България и защото маршрутът до там беше по-евтин (русия вече беше в сериозна криза).Ама от тогава и турската иконимика се срина и сега Ердо и *** се цакат със спатии.
115
2
 
6
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До 124Викаш и ние като Турция да свалим един руски изтребител да си оправим отношенията?
114
4
 
7
 
! Отговори
до (*_*) преди 5 години
друже разбрахме че ЮП се е провалил заради Русия, а аз бих ти казал проекта го провалиха Герб и руснаците казаха културно я си е ете майката ...и чао. Как пък в Германия може а в Бгне ставало, май тогава се изкараха герберите по папи от папата....както винаги да се покажем пред чужденците...
113
4
 
2
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До не може да бъде!"Но и в двата случая -с турска надценка!?" - така е. След ,като *** реши ,че турците са му по-мили от българите.
112
2
 
8
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Интересно,не виждам никакъв коментар за това,че по морското дъно са положени и двете тръби -едната за Турция и другата -за хъб за Европа!Сега ще започне и търг откъде да мине сухопътната част на тръбопровода за Европа -България или Гърция!Но и в двата случая -с турска надценка!?
111
4
 
0
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До Анонимен 118Мариците (т.н. американси централи) отдавна са руска собственост (без държавният дял) чрез офшорки. Потърси за Евгения Юриевна Родионова.Евтин, скъп - поне са работещи мощности.При руските проекти България само налива милиарди без да е получила и един ват енергия.
110
7
 
1
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До Анонимен 116Спирането на ЮП беше от руска страна. Имаш интернет - провери.Със реч на *** в Истанбул (10 октомври 2016).За Белене трудно може да се каже ,че е спрян проект (нещо като зомби е). Последните идеи на Борисов бяха други балкански държави да се включат във финансирането срещу дялове. На 8 ноември Теменужката заяви ,че Черна Гора е проявила интерес.Проверявай преди да пишеш неверни неща.
109
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМЕРИКАНСКИЯТ ТОК Е ТРИ ПЪТИ ПО-СКЪП.ТУРСКИЯТ ГАЗ КАК ЛИ ЩЕ Е?
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми Боко що го нямаше на тържеството, да завърти и той някаква дръжка или колело.
107
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До (*_*)ЮП и Белене бяха спрени от ГЕРБ и НАТО.
106
11
 
1
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До до 111Ако имаш слаба памет потърси из нета какво се случи!!*** еднолично отмени ЮП и хвърли тукашната политическа класа в ступор!!!България безспирно наливаше пари в този проект , парите бяха депозирани във руската ВТБанк. Руснаците се изнесоха от проекта с доста български пари и никой нищо не можа да им каже защото бяха сключени кофти договори (за кой ли път).България действаше против законите на ЕС. Стойнев се опитва да въведе понятието 'морски тръбопровод'. И пак ни отрязаха.
105
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ЮП наляхме 2 милиарда без да видим полза.В Белене наляхме сигурно 20 вече - без полза.така смрадлива лъжа може да роди само герберопедалист
104
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
руска газ с турска надценкаи най злобните педогербери ще трябва да разчитата на нея те се надяват да са забогатели достатъчно че да могат да продържат да стрижат наивния българин дето им дате стрижалотоайде да ви е сладко гъцзето на ци.гането от банкя
103
2
 
2
 
! Отговори
до 111 преди 5 години
всичко което написа е една твоя ин терпретация в която само участниците са истински.....останалото фалш, не ми отговаряй нема нужда...
102
11
 
1
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До Анонимен 109В ЮП наляхме 2 милиарда без да видим полза.В Белене наляхме сигурно 20 вече - без полза.ЮП беше спрян от русия!!! Въпреки всичките опити на България да продължи проекта , напук на европейските директриви и т.н. *** съобщи 'щастливата' новина от Истанбул откъдето обяви и началото на ТП.За Белене русия постоянно вдига цената!!Когато ти нямаш лекарства си спомни какъв некоректен търговски партньор е русия!!
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И майка ми, и баща ми починаха рано заради ниско ниво на медицинското обслужване и терапия. А нивото беше ниско, понеже държавата нямаше пари за здравеопазването им. Баща ми участва в строителството на обекти в цяла България в продължение на 40 години и повече. Майка ми беше също толкова време материално отговорна и приноса и за предприятията, в които работеше беше сериозен. И двамата умряха в мизерия. Много искам всичката "демократична" крадлива *** с активноборчески произход да страда...