Путин: "Турски поток" – фактор за енергийната сигурност

Очаква се газопроводът да стартира до края на 2019 г.
19 ное 2018 17:00,
165
Путин: "Турски поток" – фактор за енергийната сигурност
Снимка: pixabay

Въвеждането в експлоатация на "Турски поток" ще помогне за икономическото развитие на целия черноморски регион и ще стане важен фактор за общоевропейската енергийна сигурност, заяви руският президент Владимир Путин на церемония в Истанбул по повод завършването на строителството на морския участък от газопровода, предаде ТАСС.

"Пускането в експлоатация на "Турски поток" със сигурност ще позволи на нашите страни качествено да разширят сътрудничеството в газовата сфера, ще има голямо значение за икономическото развитие на Турция и целия черноморски регион, а също така ще стане важен фактор за обезпечаването на общоевропейската енергийна сигурност", изтъкна Путин.

Още по темата

Той подчерта, че проектът "Турски поток" не е насочен срещу никого, а показва умението на страните са защитават националните си интереси.

"Подобен род проекти и този проект в частност не са насочени срещу интересите на когото и да било, проектът има изключително съзидателен характер", заяви Путин. По думите му той е "насочен към това да се развиват отношенията между страните, да се създават устойчиви условия за развитие на икономиката, да се подобрява благосъстоянието на гражданите на нашите страни".

"Реализацията на проекти от подобен тип, и този в частност, са ярък и добър пример за умението да защитаваш националните си интереси, защото "Турски поток" напълно съответства на интересите на икономиката на Турската република", отбеляза Путин.

Анкара пък разчита, че първите доставки на природен газ по тръбопровода "Турски поток" ще бъдат реализирани още през следващата година.

"С нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на отношенията ни с цел реализация на проекта. Той има историческо значение за нашите взаимоотношения. Надявам се, че след неоходимите тестове, през 2019 година ще бъдем готови да го пуснем в експлоатация", почерта турският президет Реджеп Ердоган.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние си имаме газ по морето, само че не ни разрешават да го добиваме.
79
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Блазе им на турците. Благодарение на Путин 100% от населението станаха милионери в зелено.
78
6
 
21
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
За мен лично всички тези новини с газовите потоци са депресиращи.Турция има Син поток,сега Турски поток,ще има още потоци от Азербайджан и възможно от Иран, Ирак.Като сложим и АЕЦ с 4 енергоблока по 1200 мгвт-тя става енергиен център на Балканите и Близкия Изток.Влиянието и ще бъде голямо,в т.ч. и над нас,има опасност да се превърнем в неин икономически и политически придатък!?Като сложим на кантара демографията и емиграцията,опасността от обезбългаряване става реална!?България без българи...
77
1
 
17
 
! Отговори
месара преди 5 години
Мерси Боуко, че благодарение на теб това не е наша грижа. Нека се мъчат съседите с тези газове. Ние ще си седим бедни, но волни като птички
76
2
 
9
 
! Отговори
, преди 5 години
Най ми е смешно когато гербаджия плюе дпс! Една про османска партия да плюва такава която не е приета от Османска Турция!
75
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е скъпи суфииски нежни другари. Светът се върти, алъш вериша върви а евроатлантическа Бг се връща назад в мрачното средновековие и то заради един спанак град софия
74
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реализация проектов подобного типа, и это, в частности, являются ярким и хорошим примером способности отстаивать свои национальные интересы, потому что турецкий поток полностью отвечает интересам экономики Турецкой Республики, сказал Путин.Южный поток интересам экономики Болгарии не отвечал?
73
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поздравляю Бойко Борисова с окончанием прокладки труб по Южному потоку, ой извиняюсь по Турецкому потоку.
72
4
 
29
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До СержантНашите продажници, им е през оная работа! За услугата която оказаха на САЩ, им беше харизана България като спахилък... Могат да доят раята, както им е угодна и да печелят всякакви избори!
71
1
 
25
 
! Отговори
С у ка политици преди 5 години
"Ще има голямо значение за икономическото развитие на Турция". Можеше ние да ги взимаме тия милиони за транзит, но заради Ес и Сащ си нарязахме ракетите, дадохме златото си на концесия, вместо държавата да го добива, на АЕЦ затворихме реактори, селкостопанството си затрихме заради тях и още проекти с Русия.
70
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СержантБългария ще купува от Гърция или Турция ако има много пари
69
1
 
30
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
Сега Гърция ще се закачи за турската тръба и газа през тях ще заминава за Европа. А заради нашите продажници за България един голям.
68
0
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Експерт Васко нервно пуши в ъгъла... Някъде се загуби експерт Илиян :-)
67
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България няма икономика и няма за какво да купува газ. Газ купуват Германия, Турция и др. развити икономики.
66
0
 
5
 
! Отговори
селянин преди 5 години
В EU САМО НЕГО ЧАКАТ
65
1
 
13
 
! Отговори
Eni4er преди 5 години
Бойко Ага през месец идва до Стамбула.Днес го нямаше.Чакаме Румен Ага
64
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво стана с южен поток?питам аз и евроатлантичен отговор не чакам. Дупедавци
63
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за българите има черен паток.на килимчето пред Ердоган да се молят за троха от баницата.. където им е мястото
62
15
 
4
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Това е наследството на Орешарски... Подарък от САЩ!
61
4
 
26
 
! Отговори
? преди 5 години
Един от заразените с вируса "американодупедавец" да обясни -каква щеше да е вредата от Южен поток за България! Само моля,без изтръканите клишета " ще ни окупират", "ще ни завладеят" ,"ще изгубим независимост"(а пък сега сме много независими)) ....точно и кратко да опише какви са минусите от икономическа гледана точка !