Путин: "Турски поток" – фактор за енергийната сигурност

Очаква се газопроводът да стартира до края на 2019 г.
19 ное 2018 17:00,
165
Путин: "Турски поток" – фактор за енергийната сигурност
Снимка: pixabay

Въвеждането в експлоатация на "Турски поток" ще помогне за икономическото развитие на целия черноморски регион и ще стане важен фактор за общоевропейската енергийна сигурност, заяви руският президент Владимир Путин на церемония в Истанбул по повод завършването на строителството на морския участък от газопровода, предаде ТАСС.

"Пускането в експлоатация на "Турски поток" със сигурност ще позволи на нашите страни качествено да разширят сътрудничеството в газовата сфера, ще има голямо значение за икономическото развитие на Турция и целия черноморски регион, а също така ще стане важен фактор за обезпечаването на общоевропейската енергийна сигурност", изтъкна Путин.

Още по темата

Той подчерта, че проектът "Турски поток" не е насочен срещу никого, а показва умението на страните са защитават националните си интереси.

"Подобен род проекти и този проект в частност не са насочени срещу интересите на когото и да било, проектът има изключително съзидателен характер", заяви Путин. По думите му той е "насочен към това да се развиват отношенията между страните, да се създават устойчиви условия за развитие на икономиката, да се подобрява благосъстоянието на гражданите на нашите страни".

"Реализацията на проекти от подобен тип, и този в частност, са ярък и добър пример за умението да защитаваш националните си интереси, защото "Турски поток" напълно съответства на интересите на икономиката на Турската република", отбеляза Путин.

Анкара пък разчита, че първите доставки на природен газ по тръбопровода "Турски поток" ще бъдат реализирани още през следващата година.

"С нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на отношенията ни с цел реализация на проекта. Той има историческо значение за нашите взаимоотношения. Надявам се, че след неоходимите тестове, през 2019 година ще бъдем готови да го пуснем в експлоатация", почерта турският президет Реджеп Ердоган.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 54Пишеш като комсомолски секретар - не казваш: винаги ще платя, а винаги се плаща !!!Освен това индустрията на Меркел да не чака от тебе газ бе ?Нали затова ревете, че тя си има Северни потоци....не тебе ще се остави тя, ти да я рекетираш !Апропо, ти пак ще я рекетираш, но за пари - да ти плати парното, но не и със спиране на газа !
59
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А можеше, по-иначе можеше..Само че това с нищо не би променило нещата- нито страната щеше да бъде газифицирана, нито цената на газа би станала по-ниска.И сега транзитираме 17млрд кубика газ, ама колко са и къде отиват таксите , е тайна.Така че, с поток и без поток все тая.
58
1
 
9
 
! Отговори
до 56 преди 5 години
те вече финализират, не стартират, объркал си вестниците..
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, как може да има проект, а да не се знае от къде ще влезе тръбата в ЕС?
56
5
 
16
 
! Отговори
до29 преди 5 години
друже в Украина мръзнат в момента като през войната. А сме 21 век европа. това ли са ти евроатл ценности. Тецовете им нямат *** да си плащат газа а те плащат на 50% от нашата цена, отделно че държавата пребира и транзитни такси...честито
55
2
 
22
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
Ципрас вече се бори тръбата от турски поток да мине през Гърция. Ще ни изпреварят гърците!
54
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия проекти все стартират пък накрая нищо .
53
5
 
11
 
! Отговори
мен преди 5 години
До 29 ти гледаш ли украински новини поне 5 6 града са на студено там а зимата още не е починала те може и 100 процента да е техен Газа но са на командване от МВФ а и там работоспособното население бяга навън а само с лозунги по телевизията не става
52
3
 
1
 
! Отговори
до51 преди 5 години
меркел като си отива да не си взима и индустрията бе. А и е раничко да я отписваш. Да не говорим че такъв проект е винаги с банкови гаранции. Както ние си платихме като попове реактора така не се безпокой винаги се плаща.
51
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България щеше да получава транзитни такси(евентуално), когато натоварването на тръбата стане 100%. Трябва винаги да има в договора една такава уловка, иначе ако договорът е изгоден се намира някой Румен овч да го преподпише предсрочно, за да не губи матушка расия
50
2
 
11
 
! Отговори
до 47 преди 5 години
До АнонименАми то си пише, стига да се поинтересуваш.... обикномено такива инвестиции по стандарт се изплащат за около 30 години, тук си прав. Но пък ти е топло и не мръзнеш 30 години, защото ще ти е по-евтино....
49
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рускотурската империя направи разногледи русофилите - сега не знаят на кой господ да се кланят.Какъв ще е потока е без значение, а е по важно кой ще плаща газа !Така че на Путин или Ердоган патока може да е фактор, но някой трябва да плаща фактурите,...а Меркел си отива !
48
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бих упрекнал украинците ако саботират тръбата, когато защитаваш родината всичко е разрешено
47
11
 
10
 
! Отговори
Eni4er преди 5 години
До АнонименГледай си тъпите пропагандни филми на КГБ като 10 серийният Газланд и им вярвай.Съгласен.Ще си ги гледам.А ти започвай да копаеш в Добруджа за шистов газ.За гориво ползвай петрола дето излезе от ХАН АСПАРУХ
46
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Така и не разбрах колко струва Турски поток. Това тайна ли е?"Струва толкова много че България трябваше да чака 30 години докато го изплати от транспортни такси и едва след това евентуално ако все още тече някакъв газ по руските тръби може да остане някоя троха и за България.
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не разбрах колко струва Турски поток. Това тайна ли е?
44
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слушай учило и патилиКакъвто и поток да ви достави Путин все ще си останете бедни.Вижте страните с най-висок стандарт на живот и ще разберете, че те са богати не защото имат газ, а акъл в главата...и - не са мързеливи !
43
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Eni4erАз си имам но ти си нямаш никакво понятие и вярваш на опашатите руски лъжи. Докато вярвате на най-големите мошенници в света руснаците никога България няма да прокопса. Гледай си тъпите пропагандни филми на КГБ като 10 серийният Газланд и им вярвай.
42
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Позитивното е, че кремълския владетел не е обиждал безпричинно моята родина както напоследък е свикнал да прави. Явно му се е изяснило, че да обвинява другите са своите провали го прави смешен
41
6
 
17
 
! Отговори
Eni4er преди 5 години
До АнонименАми заради такива тъпaци като теб как да го добием бе господин руски *** и гъ3олизачТи имаш ли си понятие какво означава добив на шистов газ и петрол.Фракинг на дилбочина 3 км. с химически препарати,т.е. унищожаване на всичко .Ако това стане в Бг , вода не можеш да си намериш за миризливите крака