Путин: "Турски поток" – фактор за енергийната сигурност

Очаква се газопроводът да стартира до края на 2019 г.
19 ное 2018 17:00,
165
Путин: "Турски поток" – фактор за енергийната сигурност
Снимка: pixabay

Въвеждането в експлоатация на "Турски поток" ще помогне за икономическото развитие на целия черноморски регион и ще стане важен фактор за общоевропейската енергийна сигурност, заяви руският президент Владимир Путин на церемония в Истанбул по повод завършването на строителството на морския участък от газопровода, предаде ТАСС.

"Пускането в експлоатация на "Турски поток" със сигурност ще позволи на нашите страни качествено да разширят сътрудничеството в газовата сфера, ще има голямо значение за икономическото развитие на Турция и целия черноморски регион, а също така ще стане важен фактор за обезпечаването на общоевропейската енергийна сигурност", изтъкна Путин.

Още по темата

Той подчерта, че проектът "Турски поток" не е насочен срещу никого, а показва умението на страните са защитават националните си интереси.

"Подобен род проекти и този проект в частност не са насочени срещу интересите на когото и да било, проектът има изключително съзидателен характер", заяви Путин. По думите му той е "насочен към това да се развиват отношенията между страните, да се създават устойчиви условия за развитие на икономиката, да се подобрява благосъстоянието на гражданите на нашите страни".

"Реализацията на проекти от подобен тип, и този в частност, са ярък и добър пример за умението да защитаваш националните си интереси, защото "Турски поток" напълно съответства на интересите на икономиката на Турската република", отбеляза Путин.

Анкара пък разчита, че първите доставки на природен газ по тръбопровода "Турски поток" ще бъдат реализирани още през следващата година.

"С нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на отношенията ни с цел реализация на проекта. Той има историческо значение за нашите взаимоотношения. Надявам се, че след неоходимите тестове, през 2019 година ще бъдем готови да го пуснем в експлоатация", почерта турският президет Реджеп Ердоган.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари