Горещата точка за руската пропаганда: Румъния!

"Кембридж аналитика" вини Кремъл в кражба на лични данни
20 ное 2018 17:30,
89
Горещата точка за руската пропаганда: Румъния!
Снимка: Reuters

Бившият служител в британската компания "Кембридж аналитика" Кристофър Уайли, от когото тръгна скандалът с личните данни, извлечени от Facebook, казва, че Румъния е цел на руската пропаганда в интернет, като сега се визират изборите за Европейски парламент, съобщава румънският информационен сайт Зиаре.

Още по темата

"Руснаците смятат, че всички страни от бившия комунистически блок са техни. Руснаците искат власт, но се провалиха и сега упражняват властта си чрез пропаганда. (...) Румъния е гореща зона за руската пропаганда, като основната цел сега са изборите за Европейски парламент", заяви Кристофър Уайли за румънския икономически ежедневник "Зиарул финанчиар".

Според него руснаците планират да използват данни от социалните мрежи, за да придобият влияние, предава БТА.

Попитан как може да се противодейства на пропагандата преди изборите, Уайли каза, че фирмите, които притежават приложенията, "знаят това".

"Компаниите, които притежават приложенията, знаят и виждат това. Те виждат, че една голяма група профили публикува постинги днес по една тема, а утре - по друга, което означава, че тези групи от профили се използват само за пропаганда", обясни бившият служител на "Кембридж аналитика".

Кристофър Уайли бе човекът, който разкри пред "Ню Йорк таймс" и "Обзървър", че фирмата "Кембридж аналитика", собственост на милиардера, специализирал се в спекулативни транзакции Робърт Мърсър, и ръководена по онова време от Стив Банън, е участвала в предизборната кампания на Доналд Тръмп, злоупотребявайки с профилите на милиони американски избиратели, за да създаде мощна софтуерна програма с цел прогнозиране и повлияване на електоралните предпочитания.

Същата фирма бе замесена в кампанията за излизане на Великобритания от ЕС. Стив Банън стана директор на предизборния щаб на Доналд Тръмп през август 2017 г.

"Кембридж аналитика" е използвала данни, извлечени от Facebook през 2014 г., за да определи профилите на американските избиратели и да им изпраща персонализирани политически реклами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименХа, а кои хора гласуваха за Хилъри, "умнико"? Чeрнилките и левичарите! Това ли са "културни" хора, бе лaлугер? За Тръмп гласуваха десните и белите работещи хора. Аз руски *** НЕ СЪМ и нямам нищо общо с Русия, но ти си НПОшка с обърната резба! ;) Обзалагам се! Само нпо-тата използват опорката, че най-прoстите и сeляните гласуват за Републиканската партия на кансерваторите и за Тръмп. Навремето агитпропчета като теб са плюли и по Рейгън! Озлобено човече си и доста жалък отстрани! ;)
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦРУ създаде социалните мрежи за пропаганда която да запали цветните революции. Те са мощно оръжие но като всяко оръжие имат два края. Сега всички държави се научиха да зомбират чрез тях и собственото и чуждото население. Както се вижда и частни компании го правят вече.Пропагамдата на Гьобелс ряпа да яде.
47
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
материала касае румъния и няма нищо общо с българската действителнст -първа цел отклоняване на общественото мнение от тежките проблеми в българското общество- втора цел - упражняване на гербавите тролчета в оплюваяне на русия
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 45Абе Андрешко, ти и тази територия дето я имаш не можеш да коландрисваш, та си се загрижила за още !А хванете се най-сетне да работите, а не да подсмърчате под балкона на Бойко и да просите !
45
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тукашния форум руската пропаганда си е от край време ежедневие.Най-малко 50 руски трола нон стоп пеят тук омайни песнички Кат русия няма втора и да погребват България и ЕС за да заслужат рублите !
44
7
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Аналитика - боядисана коса, изкуствени зъби, нещо не вдъхва доверие. Явно си имат аудитория, на която се плаща да ги рекламират.
43
11
 
10
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Да се свика международна конференция за ревизия на Трианонския договор от 1919 г. с който Влашория заграби Трансилвания от Румъния. Нека Влашория се задължи също да върне Северна Добруджа на България и Банат на Сърбия.За Молдавия е ясно, че принадлежи на Руската Федерация!
42
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не съм комунист, не съм капиталист, аз съм просто човек!"Ахахаха!!!Мнението ти прозира, че е писано от про-руски ***. :))) И използваш това, че в момента в България цари масово опростяване на народа и лесно ти се връзват на пропагандичките."Просто човек"... *** си, не си просто човек. Жалък *** при това. Няма нормален и културен човек по света, който да подкрепя Тръмп. Дори и американците си знаят, че е избран с нагласени избори. А тези, които са гласували за него, вече съжаляват.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KAPUT
40
7
 
11
 
! Отговори
Н преди 5 години
В русия забравиха че има държава ремъния какви глупости пишете
39
26
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж бензиноколонка, пък американски президенти назначава, брекзити организира, влияе на хората в цял свят, издига партии, сваля правителства.. абе тоя Путин да не е супермен? И аз да съм американец и аз бих избрал Тръмп пред баба-крокoдилка Хилъри! И аз ако съм германец, ще гласувам за партия противопоставяща се на Баба Меркел-предателката! И аз ако съм британец заобиколен от пакистанци, бих гласувал за брекзит! Не съм комунист, не съм капиталист, аз съм просто човек!
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е тоя Джъстин Бийбър на снимката? Ахахахах!!!
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя за пръв път го виждам и чувам, че бил в аналитика
36
1
 
7
 
! Отговори
отърва ми или не преди 5 години
зукербърг не мое се спре, аналитика, истаграм... moods
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаеми г-н Гълъбов Публикувайки настоящия материал Вие явно считате,че Вашите читатели не са неинформирани , а са хора без мозък. Материалът е толкова лъжлив и манипулативен,че ми се повдига от него.
34
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Джендърчето вместо да е в затвора, интервюта раздава."-------------------Ако са му казали: Ще отървеш затвора, ако до пенсия обвиняваш Русия.
33
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бившият служител в британската компания "Кембридж аналитика" Кристофър Уайли, от когото тръгна скандалът с личните данни, извлечени от Facebook, казва, че Румъния е цел на руската пропаганда в интернет"Крадецът вика дръжте крадеца. Точно Кембридж аналика беше изловена в източването на фейсбук данни на милиони потребители и затова фалираха наскоро. Палячото явно е огладнял и е готов и майка си да обвини за някой долар.
32
1
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Кучета и котки-може,малки прасета-не!
31
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според някои наглосаксите планират чрез перманентно набеждаване да докарат нещата така, че руснаците да им платят дължимото пред ЕС по Брексит (около 160 млрд).
30
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък казвам, че глобалистите представляват по-голяма опасност за света и за бъдещето на децата ни от Путин и от Ким Чен Ун взети заедно. Глобалистите отричат държавите и народите, искат световно правителство под контрола на евреите. Сорос е налял над 20 милиарда в инвазията т.н. бежанска криза.Защо мислите е глобалния пак за миграцията? Европа е вече с единия крак в пропастта. Само вижте на каква прилича Франкфурт или Лондон. А това русоляво човече, мязащо на Еминем, да си говори каквото иска.