Горещата точка за руската пропаганда: Румъния!

"Кембридж аналитика" вини Кремъл в кражба на лични данни
20 ное 2018 17:30,
89
Горещата точка за руската пропаганда: Румъния!
Снимка: Reuters

Бившият служител в британската компания "Кембридж аналитика" Кристофър Уайли, от когото тръгна скандалът с личните данни, извлечени от Facebook, казва, че Румъния е цел на руската пропаганда в интернет, като сега се визират изборите за Европейски парламент, съобщава румънският информационен сайт Зиаре.

Още по темата

"Руснаците смятат, че всички страни от бившия комунистически блок са техни. Руснаците искат власт, но се провалиха и сега упражняват властта си чрез пропаганда. (...) Румъния е гореща зона за руската пропаганда, като основната цел сега са изборите за Европейски парламент", заяви Кристофър Уайли за румънския икономически ежедневник "Зиарул финанчиар".

Според него руснаците планират да използват данни от социалните мрежи, за да придобият влияние, предава БТА.

Попитан как може да се противодейства на пропагандата преди изборите, Уайли каза, че фирмите, които притежават приложенията, "знаят това".

"Компаниите, които притежават приложенията, знаят и виждат това. Те виждат, че една голяма група профили публикува постинги днес по една тема, а утре - по друга, което означава, че тези групи от профили се използват само за пропаганда", обясни бившият служител на "Кембридж аналитика".

Кристофър Уайли бе човекът, който разкри пред "Ню Йорк таймс" и "Обзървър", че фирмата "Кембридж аналитика", собственост на милиардера, специализирал се в спекулативни транзакции Робърт Мърсър, и ръководена по онова време от Стив Банън, е участвала в предизборната кампания на Доналд Тръмп, злоупотребявайки с профилите на милиони американски избиратели, за да създаде мощна софтуерна програма с цел прогнозиране и повлияване на електоралните предпочитания.

Същата фирма бе замесена в кампанията за излизане на Великобритания от ЕС. Стив Банън стана директор на предизборния щаб на Доналд Тръмп през август 2017 г.

"Кембридж аналитика" е използвала данни, извлечени от Facebook през 2014 г., за да определи профилите на американските избиратели и да им изпраща персонализирани политически реклами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
9
 
11
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
3. *** - тази думичка нищо не значи, освен полова принадлежност, ама стана особено любима на простите 80% хорица, дето си мислят, че е нещо обидно. Често я използват като синоним за гей. 4. Илюминатите, евреите са виновни за всичко и управляват САЩ, кемтрейлс, рептилите, масоните, Холивуд засне кацането на Луната, Сградите американците си ги бутнаха....- тези и много други простотии се приемат за истина от троловете с насоченост към войнолюбивите азиатски алкохолици
68
12
 
11
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Допреди *** да нахлуе в Украйна, много неща не бяха така, сега са трайно възприети от ***-*** като норма. Ето някой от тях:1. Славянство и православие. Никой не ги употребяваше тези думички и не му пукаше особено за тях, но изведнъж, след като комплексираното Жуже каза, че сме такива, се нароиха някак си изведнъж много православни вярващи и славяни с кафяви очи и коси :)2. Еврогейове - пак той я пусна тази дума в употреба и е вече любима на папагалите ***
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато аналноподатливите се изявяваха само в шоу бизнеса,като певци,музиканти,като художници,стилисти и коафьори беше добре.Но те вече са на ръководни постове в правителства европарламента и такива специалисти като тоя дето се бъркат в политиката.
66
4
 
3
 
! Отговори
До долния преди 5 години
:)80% от профилите ВЪВ всички онлайн медии са реални хора с реалистични разбирания и усещания за света. Повечето от тях или живеят в чужбина, или имат сериозен опит зад граница и поне по 1 - 2 езика. някои са с повече ;)))Да ти кажа честно, сина ми учи за доверието към медиите във втори клас ;))) Става дума за образование в Севррна Америка ;))Заплатите на тесните специалисти не са толкова високи, освен ако нямат протекции или не работят в чувствителна сфера с чувствителна информация.
65
12
 
10
 
! Отговори
Милко преди 5 години
Тоя първо не е *** щото няма такова понятие.Второ заплатата му е над 300 000$ годишно щото си разбира от работата и казва истината как Русия бавно и тихо ви го втъква и ви превръща в русофилчета послушни..80% от профилите в всички онлайн медии които пишат коментари са платени руски троловеа дето им е през оная работа за България
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки *** е лъжец - опитва се да излъже околните, че не е това, което е, а е нещо, което смята за вървежно и фешън ;))Очевадно е, че джендърите са лъжци ;)))Повечето от тях така стават *** - някоя феминистка им обяснява колко е фешън да си *** и те и вярват, защото са нестабилни емоционално и с неутвърден Аз. След това започват да се представят за *** за да изглеждат фешън, а после няма как да се отметнат и продължават. И накрая започват да си вярват...
63
12
 
9
 
! Отговори
rr преди 5 години
До СтаматСтамате , ти с руснаците може да си и сестра,ама аз не искам да имам нищо общо с тях.Понял петух???
62
5
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Този на снимката ли е Автора ?ЕЕЕ , няма да кажа че е Лъжец , тоя е чист П....с /
61
10
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
"Руснаците смятат, че всички страни от бившия комунистически блок са техни."Това не е вярно. Не може единя брат да е собственост на другия брат.Ние с Россия сме братя, а със запада нямаме нищо общо!
60
11
 
4
 
! Отговори
Дуло преди 5 години
А тук руската пропаганда не е спирала. Почвам да ги броя по минусите...
59
8
 
13
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
тия не разбраха ли че никой нормален не ги взима насериозно вече?!!!
58
1
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 28: И защо точно да е руски ? В интерес на истината е бил по дълго време Български :)Защо да не е Български ? Защо Сталин изби и разсели маса "стари" българи ?Стига с това Русия, САЩ,Сорос, Путин, Костов. Един не каза,че го боли фара за тези и цени БЪЛГАРСКОТО !
57
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната глупост.....
56
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е агресор и представлява опасност за Европа и за бъдещето на ЕС.
55
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, те на това на снимката му се вика ***. :)
54
1
 
7
 
! Отговори
Polska преди 5 години
До Хан КрумМного добър коментар!Между другото, поклон пред Хан Крум и Хан Тервел!
53
3
 
25
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
Хах, тези от кеймбридж аналитика много са зле, щом са наели някакви индивиди с боядисана коса и обици на ухото и носа да дават "експертно" мнение! Аз като видя някой с обеца на носа и ми идва да извадя гадулката!
52
16
 
8
 
! Отговори
Накратко преди 5 години
Да бе да то при социализма едни умници ,овчари и козари които нямат и основно образование ни управляваха.Що не ми кажете какво е завършил бай ви тощо каскета.
51
0
 
10
 
! Отговори
бр-р-р-р-р преди 5 години
Ако това е вярно, имайки предвид какво става в България, явно положението в Румъния е ужасно.Всъщност дали вече не сме вече пречупени и няма нужда да харчат средства?
50
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо 44За едно си прав. Народа масово опростя. Но забравяш, че опростя, когато си отиде омразният социализъм и дойде дългоочакваната демокрация.