Безсърдечният диктатор! Тежка съдба за наследниците на Сталин

Той ненавижда двамата си сина, но обожава дъщеря си Светлана
Обновена: 21 ное 2018 22:05 | 21 ное 2018 22:00, Нели Христова
143

Снимка: Wikipedia

Йосиф Висарионович Сталин е адин от най-безсърдечните диктатори на XX-ти век. Едва ли е имало човек, който да не се е страхувал от неговата особа.

Роденият като Иосеб Джугашвили, ненавиждал собствените си синове, а единственото същество, към което изпитвал безкрайна любов била дъщеря му Светлана. Ала макар обичана, тя била безкрайно нещастна, също като братята си.

Първородният син на Сталин Яков Джугашвили е едва пеленаче, когато любимата съпруга на диктатора и негова майка умира от тифус. Някак, вината за тази трагедия пада върху раменете на детето. Йосиф изобщо не се интересува от сина си. Дори когато заради разбито сърце, Яков опитва да се самоубие, баща му не трепва. Момчето опитва да се простреля в главата, но единственото, което успява да направи е да се рани. А Сталин разочаровано клати глава с думите: "Ето... Той дори не може да стреля!"

Любовта идва в живота на Яков и той се жени за танцьорка от еврейски произход на име Юлия. Това разгневява баща му, но по-късно баща му става по-топъл към съпругата му, ала започва Втората световна война и синът няма никакво време за затопли отношенията с баща си. Сталин му нарежда да отиде на фронта и да се бие.

За по-малко от месец, Яков е заловен от германците, въпреки че слухове твърдят, че той сам се е предал в търсене на по-добър живот. А в СССР жена му е измъчвана, децата му – отнети и изпратени в ГУЛАГ и то по нареждане на Сталин, защото за него "няма политически затворници, а само държавни предатели" и семействата им също заслужават наказание.

Когато СССР успява да залови племенника на Хитлер, Йосиф получава възможност да си върне първородния син. Ала руснаците отказват. Не си заслужава да заменят фелдмаршал за обикновен лейтенант.

Яков умира на 36 години, опитвайки се да избяга от германски затвор. Осъзнавайки, че не може да се отърве от охраната, той се самоубива хвърляйки се върху електрическата ограда.

Вторият син на Сталин води една идея по-добър живот. Василий Джугашвили също сменил фамилията си на Сталин за да може максимално да се възползва от името на баща си. Той получава по-високи оценки в училище и повече възможности, но диктаторът не го вижда като нищо повече от "разглезено момченце и дивак със средни възможности, което не винаги е честно".

Майка му се самоубива, когато той е на 11 г., а на 17 вече се е превърнал в алкохолик и женкар. Успява да стане генерал, макар повишаването му в чин да не било заради възможностите му, а ръката му не изпуска чашката с водка.

Когато Сталин умира обаче идва и края на спокойствието на Василий. Следващите лидери на СССР Никита Хрушчов и Георгий Маленко решили да се дистанцират от наследниците на диктатора, тъй като само фамилията им ги правила опасни за обществото. Василий е арестуван и прекарва остатъка от живота си в затвора. Почива няколко дни преди 41-я си рожден ден от усложнения заради алкохола в Казан, където е пратен да умре.

Светлана Йосифовна Алилуева не страда от безразличието на баща си. Напротив, той я нарича "малката стреличка" и макар да не я вижда често, все пак й пише писма, които подписва като "татенцето".

В Съветския съюз тя е звезда, а Сталин я пази от всичкото зло, което витае около нея. Тя е на 6 когато майка й се самоубива, но за разлика от Василий, не научава истината. За да запазят психиката на детето му казват, че жената е умряла от възпаление на апендикса.

Светлана разочарова баща си два пъти. Първата й любов е еврейски режисьор, а Сталин е толкова възмутен от това, че праща кандидат-зетя за 10 години в Сибир. Ала момичето се омъжва тайно за друг евреин. Когато разбира, диктаторът й удря шамар и отказва да види съпруга й.

Когато Сталин умира, тя има късмета да не бъде пратена в затвор, просто няма привилегиите, които е имала като дете. Развежда се два пъти и има две деца, които оставя в Русия, когато заминава за САЩ в търсене на щастието си.

Сменя името си на Лана Питърс, живее за кратко във Великобритания, после се връща в СССР, но живота там продължава да не и допада и отлита за САЩ. Умира на 85 години, нещастна и самотна, докато сянката на злият й баща продължава да витае около нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
7
 
! Отговори
така е преди 5 години
Всички нормални дето не са комунисти СЕГА,тогава стояха на опашка за партийно членство!И плюеха вдъхновено по "гнилия Запад"!
108
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нормален човек, който да е комунист.
107
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отврат! Не мога да повярвам, че може да има хора, които да го възхваляват - това са най-вероятно изкуфели старци, привърженици на БСП.
106
11
 
10
 
! Отговори
Dido преди 5 години
Империята на злото..реки от кръв принесени и у нас
105
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте го хвалили и оправдавали този касапин, гнyсно е отстрани! Разбирам, че Русия ви е кърмилница и работодателка, но това наистина е прекалено. И децата знаят, че Сталин е избил повече руснаци от Хитлер и лично е подписвал присъдите.
104
8
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Когато научава за смъртта на Яков в плен, Сталин тъгува много, има запазени писмени описания на това от неговото близко обкръжение.. И съдбата на родината за Сталин е била по важна от това каква е съдбата на родните му синове.. Затова и не заменя фелдмаршал Паулус за Яков ..
103
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Втория му син много е обичал да се хвали с това кой е баща му, и да прави каквото си иска.Има запазени писма от сталин до учителите му, в които той казва, не го разглезвайте и не му позволявайте да прави каквото си иска, само защото е мой син, нерка получава по заслуги..Яков пък опитва да се самоубие понеже баща му не е одобрявал тайния му брак с първата му жена ... Затова и Сталин е писал че той се е опитвал да го шантажира и омиловисти един вид ..
102
4
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Пълни глупости .Яков предо да бъде пленен 3 пъти се е измъквал със своята артилерийск част от обкръжения, а е убит от немците при опит за бягство, а не че се е самоубил.Всички глупости за него че уж съдействал на немците и чер сам се е прердал са спуснати от немското разузнаване като пропаганда за да сломят други да се предадат. А че Сталин бил жесток родител също са глупости, просто той никога не ги е бутал и не е позволявал да се възползват от това че са синове на вожда, не ги е фаворизирал..
101
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е всичко друго, но не и велика. Изостанала сaтрапия. Толкова е велика, че 20 милиона руснаци избягаха на Запад.
100
6
 
18
 
! Отговори
до 107 преди 5 години
Така е. 27 милиона избити съветски граждани, огромната част от които ЦИВИЛНИ! Великият вермахт е бил силен най-вече срещу мирно население, за което после си е платил с лихвите! И не е загубил 3, а над 10 милиона! Разбра ли, фен на вермахта?
99
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вда ги превърне в лавина, която да помете хитлеристките пълчища.Бах тая помитаща лавина.27 милиона мъртви и 5,8 пленени срещу 3 милиона загинали от Вермахта
98
13
 
17
 
! Отговори
Oleee преди 5 години
Авторката на тая полуистина и откровена лъжа най-добре да пише статии за гримове, дрешки, молчета и разни подобни. Разбирам, че трябва да се манипулират хората, за да са по-лесни за управление, ама с такива пародийни статии не става. Е, не става поне за тия, които са попречили нещо и могат да мислят.
97
26
 
17
 
! Отговори
Да гори в ада преди 5 години
Руснаците си заслужават съдбата щом обичат Сталин и Ленин. Болшевиките не са ги считали за хора, а те им се кланят. Болшевиките са били интернационалисти или иначе казано - ***. Мразили са руснаците и не са имали никакъв проблем да ги избиват. Има човек - има проблем, нява човек - няма проблем. А Сталин е един грузински страхливец. Когато Германия ги напада се скрива от всички, толкова го е било шубе за живота му. В същото време милиони хорица са гинали заради неадекватността му. Плъx.
96
4
 
27
 
! Отговори
интересно преди 5 години
Да изкараш фелдмаршал Паулус племенник на Хитлер си е постижение от всякъде!А ако беше прочела протокола от разпита на пленения Яков,много неща щяха да ти станат ясни!И нямаше да се налага да четем глупости!Както и да е,жива и здрава!
95
25
 
13
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Че Сталин е извepг, един от най-мракобесните диктатори за всички времена, не подлежи на никакво съмнение! Слава богу, природата се е погрижила да заличи гените на това чyдовище. Ето тук можете да видите как изглежда единствената пряка наследничка на Сталин днес, Крис Еванс:https://bgonair.bg/lyubopitno/2018-08-21/vnuchkata-na-stalin-varla-buntarka-koyato-nenavizhda-dyado-si-i-rusiyaПо ирония на съдбата, тя е родена и живее в САЩ, а не в "рая" създаден от дядо й!
94
14
 
21
 
! Отговори
123 преди 5 години
Значи Сталин не е харесвал некадърниците, лигльовците и евреите и затова е зъл... Мхм този свят не отива на добре.
93
1
 
12
 
! Отговори
До 109 преди 5 години
Е, чел си К. Симонов, но не приемай всичко за чиста монета! Има много още литература по въпроса, но различните източници се разминават във фактите. Не може 100% да бъдем сигурни за нищо освен за едно - историята се пише от победителите!
92
0
 
15
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Първата жена на Сталин Екатерина Сванидзе умира от тифус, тя е майка на първородния му син Яков ,втората Надежда Алилуева се самоубива след техен скандал.
91
16
 
8
 
! Отговори
До в преди 5 години
Бъркаш причина и следствие. По принцип съветската армия изобщо е била най-голямата в света.И на хартия много силна. Само че чистките на Сталин я обезглавяват. Като на мястото на доказани военни като убития( и жена му) командващ на ВВСгерой отИспания, се издигат посредствени но верни и безобидни.Настава атмосфера на страх и загуба на всякаква инициативност в армията. Да не говорим как Сталин до края не е приемал че хитлер ще нападне.Не са били подготвени.дори Зорге е бил викан за да бъде разстрел
90
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сталин е бил просто един *** и е умрял като такъв в собствената си урина.